Про два невідомі видання закарпатського краєзнавця Петра Лінтура

У біобліографічному покажчику "Петро Лінтур" (Ужгород, 1999) зафіксовано інформацію лише про одне літературознавче видання цього невтомного дослідника явищ культури в нашому краї — нарис про життя та діяльність Олександра Митрака, але детальне вивчення архівних матеріалів дає підставу говорити ще про одну його книжку — "Иван Сильвай: жизнь и деятельность".

Петро Лінтур
Петро Лінтур

В особовій справі викладача Ужгородського державного університету Петра Лінтура є аркуш із переліком опублікованих ним до 1950 року наукових праць, і в тому списку другою позицією, після книги про Митрака, зазначено: "И.Сильвай. Жизнь и деятельность. Ужгород, Школьная помощь, 1938. — 64 с". А в домашньому архіві вченого зберігається рукопис "История печатания моих книг". Там згадано й про історію цього видання: "Набір книги зроблено в типографії "Школьная помощь" у кінці 1938 року. Вона не вийшла у світ. Коректуру в 1945 році дав секретарю обкому партії Пінчуку, і той "загубив" її". Про цю книжку йшлося пізніше — у листуванні Лінтура з "Держлггвидавом України" про видання збірника "Письменники Закарпатські XIX століття", до якого мали увійти твори Духновича, Павловича, Митрака, Сільвая, Кралицького, Попра-дова і Фенцика. У листопаді 1955 року зав. редакцією української класичної літератури О.Микитенко попросив упорядника: "Чи не можете Ви прислати нам на короткий час для ознайомлення Ваші книги про Митрака і Сільвая?".

До цього можна додати й свідчення Петра Продана — у його автобіографічній книжці "Од отчого порога" (Ужгород, 2006): "І вже тоді він (Петро Лінтур, у 1940 році. — І.С.) серйозно займався вивченням літератури нашого краю. Часто в періодичних виданнях того часу друкувалися його статті на літературні теми. Підготував окремі книжки про творчість Сільвая і Митрака. Одна з них, про Митрака, була надрукована, друга, присвячена творчості Сільвая, в 1938 році вже була в наборі, та не побачила світ у звязку з історичними подіями того часу. В одній із наших бесід Лінтур розповів мені про це. Устиг підготувати і видати в той час "Автобиографию" І.Сільвая".
Остання фраза — також про незабібліографоване видання Петра Лінтура. ї32-сторінкову "Автобиографию" Івана Сільвая видано у 1938 році в ужгородській типографії "Школьная помощь", але без зазначення імені упорядника. Правда, після короткої післямови є ініціали: П.Л. їх можна розшифрувати: Петро Лінтур.

Той факт, що в домашньому архіві вченого зберігається об'ємний рукописний том "Стихотворенія" Уриила Метеора (псевдонім І.Сільвая), який відкривається "Автобиографіей автора" (crop. І-ХСІІІ), дає підставу стверджувати: публікацію міг зробити тільки той, хто мав доступ до рукописного оригіналу. Зіставленням рукописного тексту автобіографії Сільвая з надрукованим виявлено повний їх збіг.

Усе це розширює інформацію про внесок П.В.Лінтура у вивчення будительства як одного із напрямів літературного процесу на Закарпатті у другій половині XIX століття.

Іван СЕНЬКО, кандидат філологічних наук
09 травня 2009р.

Теги: Ужгород, Петро Лінтур, культура, краєзнавство

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини