Ігор Кріль: "На місці Ющенка міг би бути будь-хто інший, і було би те саме"

Після березневих виборів до Тернопільської обласної ради, на яких "Єдиний центр" здобув другий після ВО "Свобода" результат, залишивши далеко позаду і "Нашу Україну", й БЮТ, про політичне новотворення Банкової й особисто Віктора Балоги заговорили різне.

Ігор Кріль: "На місці Ющенка міг би бути будь-хто інший, і було би те саме"

Мовляв, от воно, використання адмінресурсу у чистому вигляді! Бо як за партію, про яку ніхто нічого не знає, може проголосувати 14% виборців? Отож, тільки можливостями всемогутнього (поки що) Віктора Івановича й безпрецедентним нахабством його соратників можна пояснити те, що відбулося в Тернополі!..

Проте в "ЄЦ" на все це не зважали, і 3 травня  "Єдиний центр" знову переміг у трьох із чотирьох виборах міських голів, зокрема у Лисичанську (Луганська область), Перечині (Закарпатська область), Герці (Чернівецька), та у семи виборах сільських голів – починаючи, ясна річ, із Закарпаття і закінчуючи Дніпропетровщиною. Самі "єдиноцентристи" пояснюють свої результати з погано приховуваним пафосом: мовляв, працюємо з людьми, от і маємо!.. В "ЄЦ" не приховують, що мають великі плани щодо парламентських і місцевих виборів, тому й "орють" електоральну цілину саме в цьому напрямку.

Проте і президентські вибори "Єдиний центр" не збирається ігнорувати - щоправда, говорять там про це поки що доволі туманно: мовляв, ще не вирішили чи самим іти, чи когось підтримувати, і кого ще не вирішили теж... Така позиція, з одного боку, зрозуміла, а з іншого – дуже й дуже дивна, зважаючи, що повелитель "ЄЦ"  - Віктор Балога - сидить у самісінькому серці Банкової, поряд з чинним Президентом, який уже заявив про наміри балотуватися вдруге...

Про це "Главред" говорив із партійним лідером "Єдиного центру" Ігорем Крілем, який довгий час працював на керівних посадах у ТОВ "Барва" в Закарпатті, засновником якої є Віктор іванович Балога.    

- Ігоре Івановичу, чи готовий "Єдиний Центр", що за певної ситуації він може дуже швидко втратити можливості, які має зараз? Назвемо їх умовно адмінресурсом - впливом на представників місцевого самоуправління і місцеві адміністрації... Адже, щоб там ви не казали, "Єдиний Центр" частково можна вважати партією влади – чи й не частково...

- Знаєте, якщо уявити собі владу як 100%  то те, що ви сказали про нас як про партію влади – це от стільки (показує долонями маленький відрізок – ред.), всього-навсього! Тому що на виборах сільських, селищних та міських голів 3 травня ми відчули, що таке адмінресурс, який діє проти нас – на всіх рівнях!

- А чим ви самі пояснюєте таку дивовижу – що кандидати, яких підтримував Єдиний Центр, перемогли у містах Луганської, Закарпатської, Чернівецької та інших областей? Бо розмови про об’єнання України – це, звичайно, добре, але насправді все не так гарно й романтично, правда ж?

- Просто треба бути чесними, бути людьми й робити щось добре на цій землі!

- Хочеться вірити... А хто від "Єдиного Центру" перемагає, наприклад, у Лисичанську? Що це за людина, яка якимось чином переконала цих нещасних людей депресивного регіону голосувати за неї? 

- Я із нашим кандидатом в міські голови поки спілкувався тільки по телефону – це колишній мер Лисичанська Валерій Бондаренко. Це спокійна, виважена й порядна людина, яка завжди робила роботу і найменше займалася політикою.

- Десь рік тому в "Єдиний Центр" масово почали записуватися представники місцевого самоуправління, губернатори. Саме це й називають, до речі, адмінресурсом, яким володіє "Єдиний Центр"...

- Нам його приписують набагато більшою мірою, ніж він є насправді. Чому це робиться? Тому що так модно й вигідно говорити нашим опонентам, які насправді володіють незрівнянно більшим адмінресурсом, ніж "Єдиний Центр"...

Стосовно процесу, про який ви сказали і я це підтверджую: коли "Єдиний Центр" тільки почав створюватися, деякі сприйняли це як якусь нову владну вертикаль. Я маю на увазі багатьох кон’юнктурних політиків, які подумали що тут вони пригріються, або нагріються…

- А хіба неправда, що було негласне розпорядження: губернаторам – зазвичай, членам "Нашої України" - по можливості утриматися від переходу в Єдиний Центр, але щоб принаймні перші заступники були у цій партії і займалися розбудовою партії? 

- Скажу так: це навіть не неправда, це абсурд! Такого не було! У нас на президії було рішення й воно залишається в силі: керівники місцевої влади не повинні очолювати області партійні організації... Вони повинні працювати у владі й не відволікатися від цієї роботи, якої дуже багато.

- А за що вигнали з "Єдиного Центру" дніпропетровського губернатора Віктора Бондаря? За його заяви про безперспективність партії, у яку він вступив рік тому?

- Це є "кон’юнктура", яка колись кудись йшла, зараз зупинилася й хоче в інше місце... Така ситуація з людьми, які думають сьогодні, як би попасти під крило іншої політичної сили чи іншого політичного вождя. Такі люди "Єдиному Центру" не потрібні!

- Звідки у вас гроші на партію, до речі?

- Оце також феномен, щоб ви розуміли! Фінансування партії сьогодні проводять члени партії! Зараз прийнято рішення про те, що це має набути масового характеру – дуже потужного! Кожен, хто є в партії, має платити внески. Сьогодні платять не всі, тому що рішення ще не було прийняте, але з липня місяця поквартально кожен член партії буде платити суму, яку вважає за необхідну. Мінімально – одна гривня на місяць, але хто може більше, той платитиме більше. Це потрібно для того, щоб політичний процес не був залежним від якоїсь людини чи групи людей, щоб цей процес був чистим... Коли буде достатня кількість самодостатніх людей, які можуть виділити зі свого бюджету невелику суму грошей в бюджет партії, в яку повірили, то, повірте, ці гроші збиратимуться дуже легко. Сьогодні таких людей є багато, але ще не настільки, щоб це носило масовий характер, це правда...

- Чинний Президент Віктор Ющенко зараз, можна сказати, опинився на самоті  - біля нього, в усякому разі декларовано, залишився тільки Балога. Чи означають ці ваші слова про вождів і лідерів, що це стосується і Ющенка?

- Мої слова означають лише одне – українській політиці потрібно змінити філософію -  перейти від вождізму до сильних політичних команд.

Сьогодні "Єдиний Центр" - це єдина політична команда, яка по всій Україні має свою структуру. Чому ми виграли на виборах в Тернопільській області? Тому що ми поставили чітке завдання і пустили туди три групи, які їздили і перевіряли роботу. Ми кожен день зранку знали, кому "по голові надавати" за те, що не виконано! Заставили наших кандидатів йти в село до людей - і вони пішли і набрали свої проценти! От тим ми й відрізняємося: у нас немає вождів, але у нас є команда.

- Все-таки ви обійшли питання про Ющенка... Це схоже на образу, оскільки він сказав, що у нього єдина партія – "Наша Україна"... І, схоже, його надія на об’єднавчі процеси "Нашої України" і "Єдиного Центру" не справдиться із-за ставлення до цієї ідеї більшості "нашоукраїнців"... У цій ситуації ви пропрезидентська партія чи ні?

- По-перше, я не сумніваюся в тому, що жоден член "Єдиного центру" не сприймає ці слова за образу.

Перш за все, ми є політичною партією, яка виступає за єдиний центр прийняття рішень в державі, який нестиме відповідальність за порядок, якщо він його зможе навести. Таким центром може бути тільки Президент, оскільки його обирає вся Україна. В парламенті будь-яку посаду можна купити – дуже дешево, я вам скажу як народний депутат. А тут важче набагато: люди голосують і обирають, і легітимність Президента – найвища. Тому ми завжди підтримуватимемо Президента, якого обере народ і якщо він не буде проводити політику,  шкідливу для держави.

- Ви готові підтримати, у випадку чого, наприклад, Юлію Володимирівну чи Віктора Федоровича?

 - Ще раз кажу - ми будемо підтримувати Президента, який буде працювати на користь держави. Ми зобов’язані це робити як державницька політична сила. Сьогодні Президентом є Віктор Андрійович. В тій ситуації, в тому бардаку, коли за Конституцією немає єдиного центру прийняття рішень і відповідальності, на місці Ющенка міг би бути будь-хто інший, і було би те саме.

- Оскільки Віктор Андрійович говорить, що піде 25 жовтня на вибори тільки, якщо будуть одночасні парламентські вибори, то всякі язики говорять, що він одночасно балотуватиметься в Президенти і в парламент... Все-таки яка ймовірність, що може бути блок "Наша Україна" і "Єдиний Центр", і очолить список Віктор Ющенко?

- Поки я можу сказати свою точку зору тільки як людина. Як політик, як голова "Єдиного Центру", я не мав би говорити про це, до рішення партії. Сьогодні не можна говорити ні про який блок - немає виборів.

Але я сьогодні можу сказати одне: я знаю настрої в регіональних організаціях, я спілкуюсь з нашим активом... Люди хочуть йти на вибори самостійно, хочуть доводити, що ми є самодостатньою політичною силою. І 90% чи навіть 99,9%, що саме таке рішення найшвидше прийме з’їзд.

- Як ви гадаєте, яка ймовірність проведення дострокових парламентських виборів? Оскільки, наприклад, тому ж Вікторові Івановичу все-таки бажано було б мати депутатський мандат...

- Не в мандатах справа… Ми хочемо, щоб була змінена модель влади, де би було зрозуміло, хто відповідає за ситуацію в країні. Ми хочемо, щоб була змінена модель виборів. Люди повинні знати за кого вони голосують. І ми хочемо, щоб на основі зміненої моделі виборів пройшло перезавантаження всієї політичної еліти - і на центральному, і на місцевому рівнях. Оцього ми хочемо! Нам не потрібно виборів заради виборів!..

- Як ви збираєтеся добиватися зміни правил гри? Наскільки я розумію, ви виступаєте за президентську республіку, як і Президент Віктор Ющенко. Як ви собі уявляєте конституційну реформу - через референдум, бо ж 300 голосів аж ніяк не буде?

- Прийде час...

- До виборів?

- Бажано було б провести одночасно з виборами... Десь за місяць до голосування по виборах Президента і парламенту...

- Чи може у фракції НУНС знайтися 37 чоловік, які вийдуть з коаліції й спричинять до її розвалу?

- Все може бути. Більшості реально немає, а це буде юридичним кінцем.

- Останні чутки про зустрічі БЮТ та Партії регіонів за участю Медведчука з приводу створення нової коаліції знову сколихнули політичну громадськість і знову очікується, що от-от щось таки відбудеться...

- Вони зустрічаються постійно - як правило, ночами...

- Можливий союз БЮТ і ПР? Ви якось прораховували всі ці речі і свої плани? Будете приєднуватися до них чи підете в опозицію?

- Ми можемо по будь-яких проблемах мати різну точку зору, але особисто моє тверде переконання: з Медведчуком і Тимошенко неможливо знайти нічого, що дасть користь Україні.

- А з Януковичем і, можливо, з якимись групами у ПР - з Ахметовим, Льовочкіним, наприклад?

- З усіма іншими можна сідати і домовлятись. І  БЮТ – не виключення! Там достатньо нормальних, тверезомислячих і прагматичних людей. Їх постійно мучить те, що відбувається, і вони бачать, що йдуть в нікуди. Я знаю тих людей і в БЮТ і в інших парламентських фракціях.

Оксана Козак, "Главред"
09 травня 2009р.

Теги: Ігор Кріль, вибори, Єдиний Центр

Коментарі

Не Кролик 2009-05-18 / 14:39:00
Ну що балогани-кролики доскакалися-через декілька днів вам і вашому шефу прийде політичний каюк-оце люди погуляють з радості-:)Добалоганились!!!!

ГАВ-РИЛО 2009-05-17 / 22:34:00
Гуцул.Сись дипутат нич ни зробив не лиш для гуцулів, ай для усьої УКраїни, не кажучи уже проЗакарпаттья, зато жебы собі баблом набив, грабувучи нашу чилядь,и нич не робить лиш гавкать на уряд, як пес на місяць. У нього інтелект на уровні Богословської, а вать базарної фльогы.

Гуцул 2009-05-16 / 09:57:00
А для гуцулів Кріль нич ни зробив доброго, тож за них нехай не розписується, коли буде казати "моє Закарпаття".Но гроши має чоловік, бо купив купу журналісту у києві й нашій області. тепер чим шо, зразу кріль шось коментує. Типу народ дибільний,то треба їм правильно по єцовськи розказати про політику партії...

Юрій 2009-05-15 / 13:46:00
Тезка, Ви молодий - але цей недолік так швидко минає... "Не розкидуйте перли перед свинями, бо потопчуть їх ногами..."

Народ to Юрий 2009-05-15 / 13:42:00
...ні в якому разі я не маю на увазі давати будь-кому команди,можливо ви погано зрозуміли. На сайті просто багато коментів одних і тих (можливо) людей, які не несуть жодного змісту щодо дискусії - вони просто поливають інших брудом, причому на межі дозволеного.

Юрий 2009-05-15 / 13:06:00
Юрію


Правда бальзам для душі, а за брехню мені не платять, бо не брешу

Юрій 2009-05-15 / 10:15:00
Тезка, не розкидуйте перли...

Юрий 2009-05-15 / 09:35:00
Народ to people

Загалом ваш комент можна висловити трьома буквами "фас" (докладаю їх, щоб ви не звинуватили мене в використанні мата (народної творчості москалів))




orange

Я поважаю Вас, як краянина і патріота (у совковій державі на жаль патріотизм рідкість. Всеж звертаю увагу: неадекватні заяви, дії та бездіяльність Балоги - Ющенка, на переконання і ворогів і патріотів України приведуть до узурпації влади в державі партією тричі несудимого і комуністами.

Що до яєць із кошика - спочатку треба відділити мухи від котлет, і розібратися з термінологією. Адже на цему грунті легко стати винним без вини і підставити і сайт і державу. Цей світ не є справедливим

Народ to people 2009-05-14 / 23:40:00
....відслідковуючи коменти на зазначеному сайті складається враження що тут правила поведінки ніби-то і є, і модератор не спить... але ксенофобією забиті абсолютно всі відгуки на події або статті певними людьми. Відповідь, що ми досягли? - є очевидна, і це все стало можливим при діючому президентові...ну а модератор певно не чув про нетерпимість в Україні - расову,релігійну ,політичну...Дивно ....А може це спеціально..?!

orange 2009-05-13 / 22:57:00
Юрий, не ви один брали участь у Помаранчевый революції. А сама участь не може застерегти вас від хибних висновків. Почитайте мій пост нижче: розкол помаранчевої команди від самого початку був справою рук антиукраїнки Тимошенко. Як ви поясните той факт, що зараз у її команді зібрадися всі "любі друзі" - ті, кого вона ще кілька років тому звинувачувала у хабарництві? Довгоносі яйця, завбачливо розкладені раніше по всіх політичних кошиках, починають збиратися докупи, до свого ізраїльського кошика. Цим довгоносикам, не залежно від їх партійної приналежності - Тимошенко, Симоненку чи Януковичу, ненависний український президент, яким є Ющенко. Тому вони з"їдали його всі разом. А таких як ви, наївних українців, розвдили, як лохів.



І розвели...



Ви купилися на вишиванку, яку одягла Тимошенко, не помітивши навіть, що ця вишиванка прикриває антиукраїнську суть пані Тимошенко-Капітельман.

предок 2009-05-13 / 22:50:00

Пятнистому. Еще один юдофоб? Пытаетесь собственное безсилие объяснить таким примитивным способом? Дерзайте. Но даже если вы и вам подобные всех своих неоугодных оппонентов обьявите евреями или "какбынародом" это вам силы и ума не прибавит.


Народу. Большинство заметок этого ресурса прямо отрабатывают вложенные в него деньги. Но это их работа, я не против. Любая политическая сила может иметь свой проплаченый интернет-ресурс. Но нанимать для коментов шавок от журналистики, это уже унизительно для самой политической силы. И что самое главное, ненависть к другим народам открыто пропагандируемая некоторыми коментаторами меня не может оставить равнодушным, я против любого проявления тупости и тем более тупой агрессии.


Будете висловлювати власні домисли по відношенню до Адміну замість обговорювати конкретну інформацію - забаню. Читайте "Правила поведінки...". Адмін

Юрий 2009-05-13 / 22:22:00
Я би се сказав, що Ющенко у порівнянні з двома попередніми президентами найменше шкоди завдав Україні, коби не його невпинні п'ятирічні потуги розколоти помаранчевий рух, що реально ведуть до влади "тричі не судимого" Януковича. "За что боролісь на то і напоролісь" - скаже москаль

Юрий 2009-05-13 / 20:24:00
Оскільки я багато сил віддав за перемогу помаранчевої революції, уважно спостерігав за словами і діями помаранчевої команди від Ющенка до звичайних людей, яких дістав комуно-фашистський режим, то трохи знаю - "ху іс ху". Ющенко так і не зміг зрозуміти, що відбулося. "Нє по Сєнькє шапка". Він вважає, що народ його поставив на цю посаду за якісь лише панові Ющенку відомі заслуги, наче намісника Бога на землі. Його правління це час диких чвар, втрачених і можливостей і безпрецендентного авансу довіри. Чи з'явилась у людей за його правління довіра до влади - совковської номенклатури, яку він пригрів: до продажного суддівства, до вищого законоруйнівного органу, до корумпованого чиновництва? Чи з'явився законодавчий захист прав громадян, а не лише грошових мішків? Чи мають підстави вертатися із закордонних поневірянь заробітчани, що втекли від закамуфльованого совковського режиму? Де очікувані та обіцяні реформи? Нарешті, чи залишилась у нього дієва команда, що вміє не тільки набундючуватися, а й робити хоч щось не зле для людей?

X 2009-05-13 / 20:02:00
Камуфляжник: ) пpoбудивcя.:)) A дe швeдський cтiл, п. пoлiтoлoг?

Камуфляжник:) 2009-05-13 / 15:57:00
Петя (предок), тебя уже из московской психушки выпустили?..



БЮТ в лице какбыНарода похлопотал?.. :))

Народ respekt предку 2009-05-13 / 15:39:00
... згоден з вами щодо "єто"... і ще хочу добавити що це люди проплачені Балог&K....платять по сьогоднішнім міркам небагато 800 -1000 грн. Для звіту ці "єто" повинні роздрукувати свої опуси і детально відзвітуватись ... хоча це вже їм не допоможе.Амінь!

предок 2009-05-13 / 15:15:00
оранжа в поликлинику здать , для опытов!!!! Сразу. И вообще у меня складывается впечатление что это несовершенный бот. У него все или евреи или мадяроны или же наконец русыны. Ха, он запрограмированный клоун. Чему научли то и тявкает. Странное совпадение, любая дискуссия в которой "это" принимает участие, превращается в тупое унижение других народов, причина не важна, флаги, памятники, политика, язык.... Оно думает что совершенно, и имеет право некорректно отзываться о других народах, а сам судя по всему и есть тупиковой ветвью эволюции, которая обречена на вымирание. Именно поэтому я не воспринимаю серьезно его коменты, что и рекомендую делать так же.

orange 2009-05-13 / 14:38:00
Ну, "народ з минулого" - це точно про тебе, Народ... :))



А щодо "неблагонадійних" за національністю, то це три чверті фракції БЮТ в парламенті (можу і поіменно, але не хочу), начолі з самою прем"єркою і Турчиновим. Плюс "прімкнувшиє" "любі друзі", яких вона колись гноїла, та Луценки з Москалями...




Всі "яйця" з різних партійних кошиків почали збігатися в один... :))

Народ to orange 2009-05-13 / 13:34:00
... опублікуйте список всіх "неблагонадійниих" будь-ласка?

Народ 2009-05-13 / 13:31:00
...ну те що Ющенкові дістався "народ з минулого" ми вже чули.Цікаво звідки родом кріль та балога....?


...це стосється всіх тих хто їх відбілює.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини