Йосиф Сірка: "Як я можу сказати іноземцям, що половина українців не поважають свою мову?"

Професор Зігенського університету і Українського вільного університету у Мюнхені, журналіст українського походження, який сьогодні мешкає в Канаді, Йосиф СІРКА презентував в Ужгородському прес-клубі реформ третю збірку публіцистики "Актуально-3".
Йосиф Сірка представив також власне видання для дітей "Як совичка Мімі вчилася читати". У презентації взяла участь й онука письменника, ужгородка Ліза Сірка, із власним доробком - збіркою поезій "Лист до тебе". Усі книжки вийшли друком у видавництві "Мистецька лінія".

Директор видавництва Ольга БРЕЗА зауважила, що Иосиф Сірка є прикладом того, як любити власну батьківщину і словом, і ділом. Дитяча книжечка Й.Сірки продаватиметься в одному з ужгородських супермаркетів. "Батьки перестали ходити до книжкових магазинів, тому ми розмістимо книгу біля кас супермаркету, щоб її могли побачити і батьки, і діти", - каже О. Бреза.

Автор збірки розповів, що своїми публікаціями прагне активізувати людей, щоб зрозуміли, що багато залежить від них, тому варто відстоювати власні права, а не тільки скаржитися на державу. Порушені публіцистом теми - мовні проблеми, утиски демократії, національний розвиток, суспільна свідомість тощо. "Замість передмови я дав статтю Олекси Тихого, який у 1972 році написав листа керівникам Радянського Союзу. Якщо порівняти той лист і нинішню українську проблематику, то побачите, що нічого, на жаль, не змінилося. Проблеми не вирішилися. Тому більшість із них залишаються актуальними до сьогодні", - каже Й.Сірка.

Щодо можливості видання публікацій із збірок "Актуально" за кордоном, автор зауважив: "Як я можу сказати іноземцям, що половина українців не поважають свою мову? Або що половина парламенту не визнає Голодомору..." За словами публіциста, у Канаді не бракує інформації про Україну. Представники діаспори видають газети та дбають про поширення позитивної інформації про країну.

Про книжку "Як совичка Мімі вчилася читати" Йосиф Сірка каже у передмові: "Цю книжечку я написав 1982 року, коли моєму синочкові Тарасикові було три роки. Ми жили в Західній Німеччині, але нашою мовою в хаті була українська. Саме Тарасикові я перечитував "Сову Мімі". Незважаючи на те, що син народився й живе поза Україною і розмовляє англійською, німецькою та французькою, з батьками він спілкується тільки українською. Пропоную цю книжечку всім батькам, котрі хочуть навчити своїх діточок української мови". У майбутньому И.Сірка має намір видати власні колискові пісні (слова та музику) та дитячі вірші..

Онука журналіста Ліза Сірка пише вірші із 7 років. Сьогодні вона вчить іноземних мов вихованців школи № 14, де більшість учнів - роми, до них треба вміти знайти особливий підхід. Дівчині подобається її робота, вона мріє по те, щоб її вірші були покладені на музику.

Доцент факультету романо-гер-манської філології УжНУ Мирослава ЛАДЧЕНКО зазначила:"Не знаю подібного випадку, щоб людина, яка живе за кордоном, стільки зробила для України. Йосиф Сірка налагодив зв'язки нашого факультету з Німеччиною, за власний кошт організовував стажування студентів за кордоном, допоміг сформувати кафедральну бібліотеку, неодноразово передавав гуманітарну допомогу для закарпатців. Ми захоплюємося його добрими справами".
 

Оксана Невицька, Ужгород
07 травня 2009р.

Теги: Йосиф Сірка, Ужгород, збірка, публіцистика, "Актуально-3"

НОВИНИ: Соціо

23:58
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини