Луценка призначили винним

Печерський районний суд Києва визнав вину міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в скоєнні ним двох правопорушень.

Луценка призначили виннимПро це повідомив адвокат Юрій Бергельсон, який представляв інтереси Луценка в суді.

За його словами, відповідну постанову і понеділок оголосила суддя Печерського райсуду Інна Отрош.

Вона розглянула два протоколи генпрокуратури, в яких, зокрема, вказується, що Луценком було неправомірно присвоєно чергові звання співробітникам міліції, а також за його підписом нагороджено двох осіб іменною зброєю МВС.

Як зазначив Бергельсон, у постанові, яку зачитала суддя, також вказується, що суд визнав неправомірними два укази президента стосовно того, що міністр внутрішніх справ не є держслужбовцем, і таким чином, як додав адвокат, суд визнав, що міністр МВС є державним службовцем.

Саме тому він підпадає під дію закону про корупцію і має нести визначену цим законом відповідальність в разі скоєння корупційних діянь.

У той же час Бергельсон зазначив, що суд в процесі розгляду матеріалів справи не встановив корисливих мотивів, однак, все ж таки визнав Луценка винним в скоєнні протиправних дій.

За словами адвоката, вказана постанова оскарженню не підлягає, однак може бути відмінена суддею Апеляційного суду.

Бергельсон також поінформував, що ухвалене судом рішення передбачає стягнення штрафу з Луценка в розмірі 340 грн.

Разом з тим, адвокат вважає таку постанову суду "політичним рішенням". Пояснюючи свою незгоду з цією постановою, адвокат припустив, що вона була написана судом заздалегідь, а не в понеділок, оскільки текст міститься на 20 аркушах.

Слід нагадати, що Печерський райсуд Києва продовжив розгляд зазначеної справи в понеділок о 9.00, а вже через півтори години після цього оголосив перерву в судовому засіданні до 13.30.

Міністерство внутрішніх справ поки не коментує рішення суду.

14 листопада заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генеральна прокуратура знайшла факт корупційних діянь у роботі міністра внутрішніх справ Луценка, розслідуючи справу про вбивство співробітника УБОЗ Романа Єрохіна.

15 листопада Генпрокуратура передала в Печерський суд два протоколи про нібито корупційні діяння Луценка, зокрема про невмотивовану роздачу високих звань і зброї.

Як заявили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України, підставою для складання протоколів стали матеріали кримінальної справи, порушеної Генпрокуратурою відносно посадових осіб МВС за ст. 365 ч.1 Кримінального кодексу - перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Водночас, заявляє ДЗГ МВС України, безпідставність порушення кримінальної справи встановлена постановою слідчого тієї ж Генпрокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи відносно міністра внутрішніх справ у зв’язку з відсутністю у його діях складу злочину з мотивів відсутності заподіяння шкоди інтересам держави та громадян.

У ДЗГ МВС наголошують, що безпідставність порушення кримінальної справи одночасно свідчить і про незаконність слідчих та інших процесуальних дій по ній.

Луценко підписав звернення до суду щодо скасування постанови про порушення кримінальної справи та визнання незаконними дій посадових осіб Генпрокуратури.

Голова секретаріату президента Віктор Балога вважає, що рішення Печерського райсуду Києва проти міністра внутрішніх справ Юрія Луценка свідчить про намір усунути його з посади.

"Скажу прямо: стосовно нинішнього міністра внутрішніх справ, яскравого діяча "помаранчевої" команди президента Ющенка розгорнуто брутальну кампанію з дискредитації. Очевидним є політичне замовлення з метою усунути Луценка з посади будь-якими методами", – наголосив Балога, повідомляє прес-служба президента.

Він також наголосив на неправових мотивах звинувачень, висунутих проти Луценка.

"Суд не зміг знайти корисливих мотивів у діях посадовця, однак назвав його корупціонером, хоча всім відомо, що корупції без особистої вигоди не буває", - зазначив Балога.

Також керівник президентського секретаріату звернув увагу на те, що матеріали Генпрокуратури, розглянуті судом, взяті зі скасованої раніше цією ж Генпрокуратурою кримінальної справи, закритої за відсутністю складу злочину в діях Луценка.

Крім того, Балога вказав на явну поспішність Генпрокуратури у справі Луценка, тоді як слідство під кураторством заступника генпрокурора Рената Кузьміна "не виявляє оперативності та наполегливості" у доведенні до суду гучних кримінальних розслідувань.

"Країна обурена низкою недавніх замовних убивств, де постраждали невинні люди, майже кожен українець вже знає про зухвалі рейдерські атаки на приватні підприємства. Однак там, де потрібно проявити хист слідчого і глибокі знання юриста – Генпрокуратура скромно мовчить", – відзначив Балога.

Він висловив сподівання, що вердикт Печерського райсуду Києва буде переглянуто у суді вищої інстанції.

Балога також підкреслив, що з боку президента Віктора Ющенка," який вважає міністра діяльним урядовцем із доброю репутацією", існує цілковита політична підтримка Луценка.
За матеріалами УНІАН та Української правди
20 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини