Тарас Триндяк: Не душити, а дати вижити

Завершився І квартал. У багатьох сферах підбиваються проміжні підсумки. Результати роботи за три місяці проаналізовано і в Ужгородській міжрайонній ДПІ. Ми попросили прокоментувати їх начальника інспекції, депутата Ужгородської районної ради Тараса ТРИНДЯКА.

Тарас Триндяк: Не душити, а дати вижити

Надходження в бюджет

Уперше ситуація, що склалась тут, надзвичайно критична. Безумовно, негативно вплинула на надходження й тотальна економічна криза. До зведеного бюджету зібрано на 60 мільйонів 350,5 тисяч гривень менше, ніж за відповідний період минулого року. Із трьох районів, які обслуговує МДПІ, найнижчі темпи приросту в Ужгородському. Зокрема, тут до державної скарбниці поступила лише третина передбачуваних коштів, що на 66 мільйонів гривень менше, ніж за три перші місяці 2008 року. Основна причина цього - зниження обсягів реалізації автомобілів на одному з основних платників податків у районі -фірмі "Єврокар".

Кращі від очікуваних показники надходжень у місцевий бюджет. По Ужгородщині їх приріст становить 2,5 відсотка. Тут наслідки від скорочення робітників на "Єврокарі" перекрито за рахунок інших надходжень. Відчутно "вдарила" криза ще по одному промисловому гіганту -"Джейбілу". На жаль, основний замовник продукції фірма "Nokia" повністю відмовилась від послуг ужгородців. Відрадно, що на підприємстві не опустили руки, а одразу переорієнтувались на інших замовників. Так, уже є домовленості на виготовлення плат для телевізорів з не менш знаною компанією LG, поступили пропозиції і від фірм "Philips". Взаємовигідна співпраця намічається з добре знаною "Sony". Якщо ці плани реалізуються, то "Джейбіл" матиме змогу не скорочувати, а навіть прийняти на роботу ще близько 1000 осіб до кінця року.

Кризові наслідки

Характерною ознакою І кварталу є зростання переплат, яке загалом становить 19 відсотків, що на 14,5 мільйона гривень більше, ніж торік. Правда, в цьому показнику криються й підводні рифи незабезпечення майбутніх планових цифр. Наступна проблема - зростання заборгованості. Ріст заборгованості становить 9,8 відсотка, або ж 1 мільйон 121 тисяча гривень. Несвоєчасно вноситься плата за оренду землі та відповідний земельний податок. Приміром, чи не найбільшу площу - 36 гектарів, орендують в Тийглаші. А от обумовлені кошти за неї не вносять із жовтня минулого року. До речі, криза вносить свої корективи і в цю сферу: стоїть питання про перегляд орендних ставок. За такого підходу обіцяють належним чином вносити плату і згадувані вище орендарі.

Який банк надійний?

Податкова, як колись за повідомленнями з фронту, стежить за інформацією про дієздатність банків, їх надійність. За наявності негативу одразу попереджають платників, з якими фінансовими установами не варто мати справу, а з якими можна співпрацювати. Бо доходить до парадоксу: платник гроші має, а перерахувати їх з вини банку не може.

Негативно вплинула на платоспроможність багатьох суб'єктів відсутність кредитних ресурсів. Більшість вимушена орієнтуватись на власний капітал, а його не завжди на все вистачає. Ідучи назустріч клієнтам, податкова практикувала у І кварталі розстрочення платежів, від чого виграє і той, хто їх вносить, і держава.

Проблемним залишається також погашення заборгованості бюджетними підприємствами. В умовах кризи МДПІ не в змозі продати жодного об'єкта, що перебуває у податковій заставі.

Фірми-одноденки і ПДВ

Майже щодня читаємо у ЗМІ про існування численних липових фірм-одноденок, які створюються з метою несплати відповідних податків, зокрема на додану вартість (ПДВ). Нещодавно така виявлена і в Ужгородському районі. Діяли за класичною схемою, коли угоди на будівельні роботи свідомо укладались з фірмою, яка не мала для цього ні необхідної техніки, ні фахівців тощо. Проводиться ретельна перевірка, можливо дійде навіть до кримінальної справи. Про результати газета обов'язково повідомить читачів.
Окрім цього, податкова ініціює багато справ про банкрутство. Таких об'єктів сьогодні в районі близько 70. Це робиться для того, щоб дані фірми не були використані в майбутньому для злочинних цілей.
Часто пишуть медійники і про ручний режим регулювання відшкодування ПДВ. Прикро, але в багатьох випадках кошти повертаються далеко не всім, а лише вибраним. Ужгородщині на подібне гріх скаржитися, адже за три місяці нинішнього року відшкодовано 28 мільйонів 756 тисяч гривень ПДВ, що на 17 мільйонів більше, ніж торік.

Як позитив, можна відмітити і стабілізацію сплати ПДВ у агропромисловому секторі, де до цього часу діяли тимчасові нормативні акти, що, безумовно, відлякувало потенційних інвесторів.

Сім раз відміряй...

Народна мудрість гласить: "Сім раз відміряй - один раз відріж". На жаль, її не знають у вищих ешелонах влади. Бо поспіхом приймають різні постанови про, скажімо, збільшення податку на транспорт, ринкового збору і т. д і т. п., а через певний час відміняють ці рішення. Таке шарахання дестабілізує ситуацію.

Уже кілька років поспіль говорять про необхідність реформування податкової системи, але ефективного механізму так і не розроблено. Неодндразо-во чути і про доцільність декларувати не лише доходи, а й видатки. Причому, пропонують починати з держслужбовців. Щоб викорінити корупцію та хабарництво. Але чому б не запровадити такий підхід до всіх громадян країни? Адже попри інших сюди б входили і держслужбовці.

Вартувало б, мабуть, посилити також кримінальну відповідальність за несплату боргів. Бо зараз, якщо фірма чи підприємство має борг до 200 тисяч гривень, до неї можна вжити тільки адміністративне стягнення. А це - штраф на цілих... 170 гривень.

У цей кризовий час потрібно не душити бізнес та підприємництво, а дати їм можливість вижити у нинішніх складних умовах. І приймати для цього виважені рішення. Причому, приймати нововведення не за місяць чи тиждень до кінця календарного року, а до 1 липня поточного. Аби був час для безболісного переходу й підготовки до них і щоб з наступного запровадження діяли.

Микола Горват, "Вісті Ужгородщини"
30 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, податки, Тарас Триндяк, підприємці, ПДВ

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини