Замки Закарпаття: що залишиться нащадкам?

За останні три роки держава не виділила на збереження пам’яток архітектури Закарпаття жодної копійки

Замки Закарпаття: що залишиться нащадкам?

Закарпаття – унікальний в історичному і культурному аспекті край, адже на невеликому клаптику Української землі органічно переплітаються різні епохи і культура різних народів. Зберегти цю унікальність в пам’ятках, створених руками предків, – наше завдання. Тим часом ситуація, що розвинулася навколо Мукачівського замку "Паланок", наводить на роздуми, які є далеко не оптимістичними. На жаль, одна із найважливіших історико-культурних пам’яток Закарпаття стала заручницею політичних ігор. 

Про відродження культурної спадщини України і створення на її базі туристичного продукту говорять вже не один рік. Паралельно у державі щороку розробляється кілька програм зі збереження історико-архітектурної спадщини, але практично жодна з них реально не діє. При цьому державні мужі продовжують створювати нові програми та приймають нові рішення. Звичайно, мати програми добре, але якщо вони не підкріплені коштами, то все залишатиметься лише на папері і кошторис у планах з відновлення пам’яток рік за роком через їх руйнацію ставатиме все більшим. А за кілька років нам, можливо, і не буде що відновлювати. Така доля може спіткати і культурні пам’ятки Закарпаття, в першу чергу – замки. Про їх збереження говорять багато, але коштів, як завжди, виділяють мало.

П’ять років тому в Україні була розроблена і затверджена загальнодержавна програма збереження та використання   об’єктів культурної спадщини на період до 2010 року. Відповідна програма була прийнята в 2006 році і в нашій області. Зберігати й відновлювати передбачалося 1490 пам’яток культурної спадщини області, які взяті під охорону держави, з них: 478 – археології, 504 – історії, 86 – монументального мистецтва, 204 – архітектури та побуту. Особливої уваги приділено збереженню унікальних замків та дерев’яних церков Закарпаття.

Як повідомив головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини управління культури облдержадміністрації Томаш Сопко, в області з усіх замків лише три – Ужгородський, Мукачівський "Паланок" та Чинадіївський "Сент-Міклош" – є у більш-менш задовільному стані. Інші – Невицький, Хустський, Виноградівський та Королівський – є на межі руйнації.  В аварійному стані і понад 40 відсотків дерев’яних церков краю.  Тому 248 мільйонів гривень, які планувалося спрямувати на виконання програми, були б аж ніяк не зайвими. З держбюджету передбачалося виділяти щороку 17,4 мільйона гривень. Співфінансувати програму мала і область – по 4,8 млн. гривень на рік. 

Але як це вже стало звичним, проблеми загальнодержавного значення область змушена вирішувати самотужки. За останні три роки з державного бюджету на виконання програми було виділено … нуль гривень.

– Ось і мусимо вишуковувати кошти з обласного та місцевих бюджетів на порятунок пам’яток, які взяті під охорону держави, – каже Томаш Сопко. – Якщо з 2006 року депутати обласної ради виділили на програму 400 тисяч гривень, то на цей рік передбачено вже 1 мільйон 400 тисяч гривень.

Завдяки цим та позабюджетним коштам вдалося зробити чимало, констатує Томаш Сопко. Так,  виготовляється проектно-кошторисну документація на реконструкцію та проведено реставрацію  дерев’яних церков, частково реставрували Ужгородський та Мукачівський замки, музей "Лемківська садиба", Ужгородський кафедральний собор, допомогу обладнанням надано музею "Сріберна земля". Також за кошти обласного бюджету було споруджено пам’ятник карпатським січовикам на Верецькому перевалі та відновлено пам’ятний знак радянським воїнам теж на Верецькому перевалі. Цього року частково за рахунок програми було проведено реконструкцію меморіального парку "Красне Поле".

 – Набагато більше капіталовкладень потребують унікальні середньовічні замки Закарпаття, – каже Томаш Сопко. – Тут мільйоном чи двома не обійтися. У відновлення фортифікаційних споруд треба вкласти десятки мільйонів гривень. Та чи зможе цього зробити держава, якщо за останні три успішні в економічному відношенні роки не виділила жодної гривні?

В цьому плані викликає багато запитань нещодавнє рішення народних депутатів щодо створення державного історико-архітектурного заповідника "Замок "Паланок" у Мукачеві. Своєю постановою депутати передали один із найкращих замків Західної України з комунальної у державну власність, тобто Мукачівська міська рада більше не матиме змоги фінансувати утримання замку. Звісно ж при прийнятті  постанови депутати керувалися більше політичними вподобаннями, аніж здоровим глуздом. Адже як інакше пояснити той факт, що  в фінансово-економічному обґрунтуванні постанови йдеться, що "реалізація проекту у разі його прийняття не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України". Тобто на утримання "Паланку" депутати навіть і не планували виділяти бодай копійки.

Враховуючи наслідки фінансової кризи, коли в уряду не вистачає коштів на виплату пенсій і зарплат, сподіватись, що "зайві" гроші на фінансування "Паланку" знайдуться в  найближчий рік-два, не доводиться. Тому й виходить, що, передавши у власність держави пам’ятку, політики, на жаль, зробили крок до її руйнації, і саме через їх недалекоглядність "Паланок" може повторити сумну долю багатьох напівзруйнованих історичних споруд, що знаходяться під опікою держави.

Валентин Горкавенко, Мукачево.нет
21 квітня 2009р.

Теги: замок, "Паланок", пам'ятка, музей, фінансувати

Коментарі

Юрий 2009-04-24 / 12:08:00
В режимі економії слів, в саркастичному понятті я використав термін – „комунізм”. Це не є класична утопія К.Маркса, який зрештою сам це визнав. Це є комуна, фашизм, тоталітаризм Ленінсько-Сталінсько-Путінського типу, де не є місце державі - Україна і українському народові. Теоретичне питання, чи є там взагалі перспектива життя? Але є проблема. Це чудо є дуже агресивним, продовжує домінувати в Україні, і офіційно в ультимативній формі на міжнародному рівні наполягає на своїх правах на продовження цего домінування. Фактично це є неприхована агресія. Але можливість цієї агресії стримується можливістю консолідації державницьких політиків в Україні. Тому будь-який розбрат, шкурництво політиків, це гра в свої ворота. „Єднайтеся брати мої, молю вас, благаю”

Урзус 2009-04-24 / 11:27:00
Ех, Юрію, та якого там комунізму? Тільки дикого капіталізму, в якому людина людині -лупус ест, себто вовк.

Соррі - вже не раз писав, у мене з Балогою - нічого особистого.

Дехто ненавидить комунізм, і їх можна зрозуміти, але для мене то справа минула.

Я особисто терпіти не можу кучмізм (бо на нього припали мої найкращі роки), а Балога - його уособлення на Закарпатті. Не Рата (той - реліктовий бандюк початку 90-х), не якійсь там регіонал Ледида, чи хтось ще, а саме Балога, плоть від плоті есдек, які колишніми не бувають.

Юрий 2009-04-24 / 10:51:00
Складається враження - якщо учасники цієї перепалки відображають політичні погляди усіх закарпатців, то демократичній коаліції у будь якому форматі тут взагалі нічого не світить - тотальна перемога совкового комунізму

сорри 2009-04-23 / 11:42:00
Урзусе, менше емоцій!



Я вього лиш розширив коментар до об"єктивності і вказав на першоджерело проблеми...




І не варто звинувачувати мене в прив"язці Балога-Юлька: Юльку я не люблю незалежно від Балоги.



Ваша ж ненависть до Балоги явно заважає вам бути об"єктивним... :)



Урзус 2009-04-23 / 10:44:00
Сорри, шо за манія така - відразу стрілки переводити? Каже чел про балогівську пресу, що там одні "аноніми", а Ви сразу - "А в "РІО" теж так само!"


Чи щось про Балогу хтось скаже, Ви - "А Юлька...!"

Ну, до чого тут "РІО" (його репутація всім відома)?

Йде розмова про замки, най людина підпишеться, аби знати, хто є ху.

А то мастаки бачити усе ужгородське гівно, але мукачівського, маючи редакцію в Мукачеві, впритул не замічати.

сорри 2009-04-22 / 09:36:00
Першою практику тотального непідписування, або підписування псевдонімами запропонувала ратушняківська РІО. Тому і починати треба саме з ратушняківських авгієвих конюшень

ужгородець 2009-04-22 / 08:25:00

Коли ці так звані журналісти з "Мукачева.нет" та "Старого Замку" почнуть підписуватися власними прізвищами? Пишите за бабло, так і підписуйтесь, щоб кожен знав -- що це написала **** продажна.

Иванна 2009-04-21 / 19:38:00
Боялись,что Балоге достанется.Вот вам и результат.Кто теперь будет деньги вкладывать в государственое?Это ж деньги на витер.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини