Закарпатець Олександр Солонтай про надання Донецькому національному університету імені Василя Стуса

Де є дим, а де вогонь? З цього приводу висловлюють думки Голова Народно-демократичної ліги молоді Павло Вікнянський і голова ради старійшин ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" Олександр Солонтай.

Олександр Солонтай, депутат Закарпатської облради, голова ради старійшин ВМГО "Фундація регіональних ініціатив"
Олександр Солонтай, депутат Закарпатської облради, голова ради старійшин ВМГО "Фундація регіональних ініціатив"

Історія з наданням Донецькому національному університету імені Василя Стуса викликала справжній скандал. Дійшли аж до збору переслідчих матеріалів на студентів, які осмілилися поставити підпис за це...

Ціла купа чорного диму, та основне вогнище десь інде. Як би там не було, а підписи на користь перейменування вишу – не той привід, щоб труїти власне молоде покоління. Тоді що?..

Ми знову маємо таку ситуацію, коли українські політикани намагаються маніпулювати принциповими питаннями задля вирішення своїх постійних сварок. Цього разу дісталося академічній спільноті.

Ще у грудні з’явилася ідея надати “безіменному” Донецькому університету ім’я геніального українського поета Василя Стуса, який свого часу тут навчався. Але, з невідомих причин, ця ініціатива була дуже швидко обрізана “одноголосним” рішенням вченої ради. В свою чергу, студентство виступило за перейменування вишу, зібравши понад 500 підписів, і в результаті отримало цілу купу проблем у вигляді прокуратури і МВС. (http://ngo.donetsk.ua/donsociety/5250) Наразі, “репресії” зупинено, шукають винуватців, та конфлікт досі не вичерпано.

Питання в тому, що адміністрація вишів повинна бути одним із головних центрів впливу на розвиток української культури. А у нас, як завжди, все через “терени до зірок”, маємо студентську ініціативу — а ну, раптом вона вийде з-під контролю? Невже ми повертаємося до тих “совкових” часів, коли активна незалежна позиція викликає лихоманку серед керівництва? То куди ж тоді котиться Україна? Невже дійсно вшанування відомого українського патріота — знову привід для переслідувань? А може, справа в тому, що українські політикани знову вирішують особисті склоки, просто використовуючи принципові для нашого суспільства питання?

Хай там що, а плюндрувати славетне ім’я Василя Стуса — остання справа і не має логічного пояснення. Це була геніальна людина, талант якої не має аналогів, один із найактивніших представників українського культурного руху 1960-х, його висували на Нобелівську премію з літератури, він був визнаним у багатьох країнах. На жаль, окрім своєї... Його вклад у розвиток української і світової літератури неоціненний..., та ми майже нічого про нього не знаємо. І саме на це потрібно звертати увагу нашим можновладцям, ми ж хочемо цивілізовану й освічену молодь!

Невідомо, коли вже наші чиновники вгомоняться, але шкода, що подібні ситуації надзвичайно негативно впливають на розвиток сучасної молоді. В результаті таких подій ми отримаємо ще більше відчуження суспільства від будь-яких ідей українського забарвлення, то, може, комусь треба оговтатися?

З цього приводу висловився Голова Народно-демократичної ліги молоді Павло Вікнянський як лідер організації НДЛМ, яка чи не перша підписала колективне звернення всеукраїнських "молодіжок" щодо найменування вишу іменем Стуса:

"Ми бачимо чергову ситуацію, в якій сучасна правляча верхівка намагається нахабно маніпулювати молоддю, сіючи конфлікти між її активними представниками та навіть застосовуючи силу у вигляді міліції. Такі дії вже стали для влади поганою звичкою! Вважаю неприпустимими любі спекуляції за рахунок української молоді та пам'яті великих особистостей минулого. Навпаки таки величні духом люди, як Василь Стус, мають бути прикладом для життя мільйонів української молоді. Тим паче на Донбасі, де українські ідеї часто викривляються, я б так сказав, малоросійською політикою нівелювання всього українського. Хочу застерегти, що продовжуючи так себе поводити, сама влада потім прикро пожалкує за свої дії".

Також свої коментарі надав депутат Закарпатської облради, голова ради старійшин ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" Олександр Солонтай:

"Перейменування ДонНу — це лише питання часу. “Бесіди” членів МВС зі студентами припинено за допомогою членів громадської ради при МВС, наразі уточнюються головні відповідальні за цей сумний епізод і вирішуються санкції до них. Можна сказати, що в корені даної проблеми стоїть верхівка Донецької адміністрації: саме їх рішенням було залишити стару назву закладу. Що ж до адміністрації вишу, то їх просто підставили, використавши при цьому пам’ять Василя Стуса. Але все це — політичні питання, а у нас терміновими є теми культурно-освітнього характеру. Адже сам момент перейменування, як такий, несе одну велику проблему — студенти не знають, хто такий Стус, що він зробив і до чого тут ДонНу. Роль, вагу цієї людини в історії України, його героїзм і патріотичність — все це залишається поза увагою сучасної молоді, вони зовсім не в курсі таких важливих сторінок минулого століття. Тому проблема, перш за все, ховається в недоліках української освіти і нерозвиненості культури, а всі інші події — лише наслідки".

"Молодіжна правда"
17 квітня 2009р.

Теги: Донецький національний університет, Василь Стус, Олександр Солонтай

Коментарі

K5 2009-04-17 / 12:26:00
Адміну

А який зв'язок передруку цієї статті із Закарпаттям? Для чого піарите уже давно не закарпатця, який тільки базікає про високі матерії? Усіх повчає, а сам буди собачої на своєму окрузі,де був депутатом, не поставив...

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини