Голова Закарпатської ОДА взяв участь у роботі сесії Тячівської райради

Під час робочої поїздки Тячівським районом голова облдержадміністрації Олег Гаваші взяв участь у роботі сесії районної ради. Насамперед керівник краю охарактеризував ситуацію в області та районі зокрема. Опісля відбулося спілкування з депутатським корпусом.

Голова Закарпатської ОДА взяв участь у роботі сесії Тячівської райради

Виступаючи перед депутатами, Олег Гаваші дав оцінку економічної ситуації в області. Як відзначив голова облдержадміністрації, в краї, як і в державі загалом фіксується спад виробництва. Існують й проблеми з наповненням державного бюджету. Так, лише по Закарпаттю за перший квартал в держбюджет недодано 384 млн. гривень. І така ситуація у всіх без винятку регіонах країни. Це в свою чергу впливає і на надходження  дотацій з держбюджету. Якщо раніше область отримувала її всередині місяця, то цьогоріч – лише в останні дні.  Через скрутну ситуацію в країні, за словами керівника краю існує ймовірність затримки з виплати пенсій та зарплати працівникам бюджетних установ. Значні проблеми і з поверненням підприємствам податку на додану вартість.

    – Тому в  першу чергу необхідно ефективно використовувати ті кошти, які надходять в область, – відзначив Олег Гаваші. – Ми повинні в цій ситуації більше покладатися на власні сили. Від наповнення міських, районних та обласного бюджетів залежатиме те, як житимемо в перспективі.

    Цьогоріч область самотужки змогла акумулювати значні фінансові ресурси – майже 16 мільйонів гривень економії в галузі освіти завдяки об’єднанню вузів в Мукачеві, ще 15 мільйонів обласний бюджет отримав від продажу комунального готелю "Дружба". Ці кошти спрямують передусім на медицину і освіту.

    Характеризуючи соціально-економічний розвиток Тячівщини, Олег Гаваші відзначив, що район має значний потенціал розвитку. За результатами 2008 року в обласному рейтингу район перемістився з 16-го на 8-ме місце. Так, Тячівський район залишається найбільшим в області виробником сільськогосподарської тваринницької продукції. Протягом останніх трьох років темпи зростання середньомісячної заробітної плати перевищували обласний показник. У січні зафіксовано зростання зарплати майже на 19 відсотків. За перші два місяці доходи місцевих бюджетів зросли на 12 відсотків. Значні перспективи є в державного підприємства "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання", яке розташоване в селищі Дубове. За словами Олега Гаваші, минулого року проведена значна підготовча робота по відновленню роботи підприємства, видані відповідні укази Президента України, тому є надії, що ця галузь на Закарпатті  поступово відродиться.

Разом з тим керівник краю вказав і на проблеми, які потребують вирішення. Зокрема останніми роками суттєво зменшився промисловий потенціал Тячівщини у порівняні з іншими регіонами краю. В економіку району слабо залучаються прямі іноземні інвестиції – за цим показником Тячівський район займає передостанню позицію в області. Незадовільним голова облдержадміністрації назвав й той факт, що в районі досі працюють 12 несакціонованих ринків. Складною залишається і ситуація з погашенням податкового боргу. А за обсягом заборгованої зарплати на економічно активних підприємствах район займає перше місце серед інших територіально-адміністративних одиниць краю. Найбільша частка в цьому боргу –  Солотвинського солерудника, яке є державним підприємством, однак уряд не вирішує проблеми.

    Чимало запитань, які адресували депутати голові обласної державної адміністрації, стосувалися саме ситуації на солеруднику. Активізація карстових процесів призвела до того, що в зоні можливих проваль розташовано майже 300 будинків. Олег Гаваші повідомив депутатів, що обласна влада неодноразово зверталась до центральних органів влади з проханням визнати ситуацію в Солотвині як надзвичайну державного рівня і вжити екстрених дій, щоби врятувати підприємство. Однак цього року уряд не виділив жодної гривні на ліквідацію наслідків аварії на Солотвинському солеруднику.

    Частина депутатських запитань стосувалася протипаводкового захисту сіл Тячівщини. Також йшлося про будівництво та ремонт освітніх та медичних закладів району.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації
13 квітня 2009р.

Теги: Тячів, сесія, районна рада, голова Закарпатської ОДА, Олег Гаваші

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини