Михайло Копинець (США): "Ми хотіли звільнити Закарпаття"

Навчаючись у Хустській гімназії чотири з половиною роки, він став учасником українського резистансу в рядах свідомої української шкільної молоді» був членом підпільної організації юнацтва ОУН. За належність до неї у червні 1942 року його було арештовано угорською владою. Піряники (жандарми) відвезли, як і Інших, до Мукачева, де в горезвісному палаці Ковнера допитували, піддаючи нелюдським тортурам.

Михайло Копинець (США): "Ми хотіли звільнити Закарпаття""Це було місце зойків, стогонів і мученицьких страждань за синівську любов до свого краю й рідного народу, місце, де було засуджено військовим трибуналом близько двох сотень людей, і серед них 10 буштинців. Після суду їх було запроторено до в'язниць, — згадує уродженець Буштина, а нині мешканець штату Флорида (США) Михайло Копинець. — Хустська гімназія була одним із середніх навчальних закладів тодішнього Закарпаття, чи не найбільше учнів якої опинилися в палаці Ковнера і тюрмах Вацу і Шатор Уйгеля.

Хочу наголосити, що була це свідома свого українського походження молода еліта закарпаіців, яка прагнула довести гортистам та їхнім місцевим прислужникам, що на Закарпатті живуть українці, одержимі бажанням возз'єднання зі своїми братами „там, за горами". Зорганізовані у підпілля, ці українські патріоти віком від 16 до 60 років ставили собі за мету звльнити Закарпаття від угорсько-фашистських окупантів і створити разом з усім українським народом вільну, демократичну, соборну й незалежну Україну".

Та врешті-решт прийшов кінець угорському пануванню в нашому краї. Настав довгожданий жовтень 1944 року. Здавалося тоді, що із приходом радянської влади настане кінець переслідуванням і знущанням окупантів. Та сталінський режим не терпів проявів вірності українській ідеї. В цей період М.Копинець знову вступив в українську національну підпільну організацію.

Після чотирьох з половиною років навчання з'мушений був покинути рідну землю, бо енкаведисти стежили за ним. Вони буквально наступали на п'яти, і якби впіймали, то, напевно, запроторили б на Соловки. Тому скласти випускних іспитів у Хусті не зміг. Аж у Німеччині, в Мюнхені, здобув середню освіту, і, як й Інші втікачі від нового режиму, розпочав навчання в Українській високій економічній школі. Навчання далося з великими труднощами. Дошкуляли і холод, і голод, і побутова невлаштованість. Закінчив студії з дипломом бакалавра, отримавши спеціальність інженера-економіста. Згодом продовжив навчання в університеті Вейн у місті Детройт (США), а потім — в одному з кращих вузів Америки — Нью-Йоркському. Тут здобув ступінь магістра та спеціальність бізнесової адміністрації, банкірства і фінансів.

Нині, з висоти прожитих літ, ці давноминулі роки здаються кам'янистим шляхом через Голгофу страждань. Але недаремними були їхні труд і зусилля, бо нині маємо змогу вільно спілкуватися українською мовою у вільній незалежній Україні.

"Сьогодні, з глибини часу, я можу з гордістю сказати, що Хустську гімназію, яка, поряд із глибокими знаннями, виховала в нас любов до України, ми не осоромили, — каже Михайло Копинець. — Я, як і мої друзі, котрі змушені були колись покинути рідний край, намагаюсь віддячити йому і Україні: беру участь у наукових конференціях, що торкаються українськоїпроблематики, допомагаю своїми знаннями, жертвую, разом з іншими, свої скромні кошти для наукових цілей та організовую фонди від інших благодійників. У 1992 році я читав спеціальний курс англійської мови для студентів УжДУ. Вже понад 10 років випускаю щоквартальний інформаційний бюлетень, призначений спеціально для Закарпаття. І все це зроблена на власні пожертви в ім'я України, про яку колись читали, дискутували, незгасаючу любов до якої плекаємо і сьогодні в глибині своєї душі".
Дмитро КОПИНЕЦЬ, "Фест"
16 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 2
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини