Геннадій Москаль: Шуфричу слід одружитися з бабою Параскою

Коли будете на Закарпатті - просто підійдіть і спитайте громадську думку. Від слова "Шуфрич" в Закарпатті люди починають реготати.

Геннадій Москаль: Шуфричу слід одружитися з бабою Параскою - Як на вашу думку, чи присутній «російський фактор» в Криму?

- Як представник Президента я маю бути обережним у висловлюваннях на адресу сусідів чи інших країн, і обов’язково маю спиратися тільки на перевірені та достовірні факти. Можу сказати одне: зовнішній вплив на Крим є. З яких країн? - Я нікого за руку не спіймав, та це і не моє право – ловити когось за руку. Але кажу авторитетно: вплив на Крим є.

Багатьом би хотілося перетворити Крим на Придністров’я-2, чи другу Абхазію. І те, що Україна сьогодні є цілісною – це дуже багатьох непокоїть. А єдине «вибухонебезпечне» місце для України – Крим, а не Схід, і тим більше не Захід.

- Ще один фактор дестабілізації – це земля. Питання самозахоплення землі кримськими татарами…

- Бардак із землею обумовлений тим, що не проведено інвентаризації землі. Хоча є безліч постанов і рішень РНБО. Крім того, немає чітких границь населених пунктів, границь пам’яток садово-паркового мистецтва, заповідників тощо. І ніхто цим не хоче займатися. Якщо це в Криму зробити – украсти землю буде не-мож-ли-во. Питання лише в тому, щоб примусити кримську владу це зробити, оскільки на сьогодні вона упирається руками і ногами…

- Чи справді кримським татарам платять за захоплення землі, яку згодом за хабарі узаконюють, а потім продають «замовнику» захоплення?

- Якщо комусь з кримських татар і узаконили землю, то це представникам «першої хвилі». Які повернулися у 1989-90 роках. Тоді земля в Криму не мала жодної цінності і нікому не була потрібна. Дерибан почався з 1999 року.

Сьогодні у Криму часто звинувачують татар у захопленні землі і її перепродажу, але все в пустоту. Жодних прізвищ чи назв селищ. Якщо влада знає, хто це робить, тоді чому не розбереться?

Якщо б влада набралася політичної волі і сказала б: земля з сьогоднішнього дня продається з аукціону – все, нема ні корупції, ні мафії… Молоток – раз, два, три – продано! Хто це забороняє сьогодні кримській владі зробити?

- Ви вірите, що депутати проголосувати за це рішення? Хіба не вони самі й освоюють ці ділянки?

- Саме тому вони не голосують за податок з нерухомості. Сьогодні майже 90% поповнення бюджетів міських рад йде з податку з фізичних осіб. А якби депутати прийняли закон про податок з нерухомості - Ялта стала б як Маямі…

Але сьогодні уся кримська власність – що не ткни – одного чи іншого депутата чи посадовця…

- Назвіть зараз «Обозревателю» кілька впливових осіб.

- Я готую ці матеріали. Якщо назвати одного, всі скажуть: чого ж тільки мене? Он в Петра, в Павла…

- Віктори там щось мають?

- Всі імена, які є в українському алфавіті, всі присутні.

- А Ющенко і Янукович?

- Ющенко не має. І наскільки я знаю, прем’єр завжди живе на державній дачі.

-А Ахметов? Кажуть, він навіть контролює ситуацію в Криму…

- Йому цей Крим потрібен, мені здається, як зайцю стоп-сигнал. Там нема тої власності і того бізнесу, який би його цікавив.

Земля? - При таких грошах він міг би скупити все узбережжя на вторинному ринку!

- Які у вас зараз стосунки з Ахметовим? Він вас називав «керівником групи кілерів»…

- «Керівник групи кілерів» - що може бути вище за це визнання?! (сміється) Я з ним особисто не знайомий. Бачив по телевізору і, мабуть, він мене бачив по телевізору. Слава Богу, що ми дожили до тих часів, коли ми можемо вільно щось про когось говорити.

- Виходить, вас усі просто так допікають? Чим, наприклад, вам допік Шуфрич? Ви нещодавно навіть розкритикували його участь в журі на конкурсі краси.

- Я сказав, що участь Шуфрича в конкурсі краси – це все одно, що приєднати товариство по захисту тварин до м’ясокомбінату. Якщо людина побила міс Ужгород… (Пауза).

Це все, через те, що Нестор Іванович не одружений. Йому треба одружитися. Я б йому порадив хорошу пару – бабу Параску. Була б прекрасна українська сім’я.

- Якась кішка пробігла між вами?

- Коли я працював керівником Закарпатської ОДА, на виборах 2002 року Нестор Іванович дуже хотів переобратися в парламент. Приїхали лідери об’єднаних есдеків і сказали, що Шуфрич має бути депутатом від Ужгорода. Я заявив, що не дозволю, щоб у Закарпатті з мене сміялися. Я сказав: «поки я буду губернатором - цей політклоун депутатом ВР не буде!». Нестор Іванович і його керівництво затаїли на мене велику образу.

- Але ж керівництво партії його цінує, він заробив гроші, вибився в люди, здобув авторитет… Чим же він був такий для вас недостойний?

- Коли будете на Закарпатті - просто підійдіть і спитайте громадську думку. В температурі є «плюс нуль», а є «мінус нуль». Так от, це – «мінус нуль». Який авторитет? Це смішно. Від слова «Шуфрич» в Закарпатті люди починають реготати. Купив дві бази відпочинку – «Дубки» і колишню хрущьовську дачу. І десь ще купив док, де гроби робили. А так нічого путнього не побудував.

- До вас як до криміналіста, є багато питань по резонансних справах. Після Майдану їх обіцяли розслідувати, однак нині в суспільстві панує розчарування…

- Це ганьба для України, що на 16-му році незалежності у нас людей викрадають і вбивають. Нових «авторитетів» - сьогодні немає, залишається прибрати старих. Для цього потрібно підняти всі старі «вибухові» і «розстрільні» справи. Але ніхто цього робити до кінця не хоче, дехто навіть заявляє «Не надо ворошить старое…»

Термінів давності там, де передбачене довічне ув’язнення, немає. Підняти ці всі справи – і в Україні буде тихо, спокійно, ніби святі хату перелетіли.

Чому Італія могла побороти мафію? Чому ми не можемо це зробити? Берлусконі спокійно приходив до прокуратури і давав свідчення, не роблячи з цього сенсації. Доки в Україні Прокуратура не навчиться ставити в один ряд і політиків, і звичайних людей перед судом, до того часу буде такий бардак.

- А ви уявляєте, що український прем’єр дає покази правоохоронцям?

- А що, український прем’єр у нас не сидить в Америці?

- Ви, напевно, від колег знаєте певну «інсайдерську» інформацію про справи Гонгадзе, Кравченка, Кірпи…

- Я, як людина, яка прослужила 34 роки в міліції, можу лише наголосити: керівникам правоохоронних органів не треба заявляти, що Кравченко, Кірпу, Чорновола вбили. Треба привести за шкірку вбивцю і показати народу України. Якщо ти знаєш, хто вбив, - скажи. Якщо це нещасний випадок – не дивіться ні на які політичні пересуди, поясніть народу, що це є нещасний випадок. Не можна на цих темах спекулювати вічно. Точка має бути поставлена. Вбили – покажіть, хто. Нема кого – більше про це не говоріть.

- Пару днів тому ЗМІ повідомляли, що Пукач змінив зовнішність, прізвище і паспорт. Ви як правоохоронець із 34-річним стажем могли б порадити, де його шукати?

- Коли я працював в системі МВС, розшуком займалась СБУ. Сьогодні я не знаю, хто займається. Але хороші кадри завжди були в карному розшуку. Треба було цю справу передати їм. Те, що він живий, – у мене навіть сумнівів немає. Це навіть Піскун недавно озвучував. Пукач як керівник кримінальної розвідки мав можливість зробити собі скільки завгодно паспортів на будь-які прізвища. Проконтролювати це не може ніхто. Я сьогодні з джерел знаю, хто з ним підтримує відносини з колишніх його колег…

Це не є секрет, так само, як не було для МВС секретом, хто вбив Гонгадзе. Це знали на другий день, але це ж слідство тягнулося… Я не бачу сьогодні проблем, щоб знайти Пукача. Якби нам поручили розшук, він вже б давно був тут або був затриманий там, де він знаходиться.

- Наскільки високі люди задіяні?

- Та ніхто там не задіяний! Просто є ревнощі однієї спецслужби до іншої. Одні на інших кажуть: «нехай шукають і покажуть свій професіоналізм». Більше нічого там немає. Якщо два відділи займаються розкриттям вбивства, як правило, один отримує інформацію, і ніколи не скаже іншому. Політика така: нехай вони справу заведуть у тупик, а тоді ми ту справу заберемо і розкриємо. Є такі специфічні відносини між спецслужбами.

- Ви знаєте вбивцю і замовника Гонгадзе?

- Я не знаю. Я можу тільки гіпотетично запропонувати версію, але чи вона буде правильна, я не можу сказати. Якщо «опер» правильно змоделює ситуацію – 100% вбивство розкрите. Якщо не правильно змоделює – не зможе розкрити. Тоді треба передавати другому оперативному працівнику, який має більш логічну побудову мислення.

Я сьогодні вже від цього відійшов. Я намоделювався стільки, що тільки відгавкуюсь від всіх нападок на себе (сміється). Якщо поставити за мету знайти Пукача – я думаю, сьогодні з цим проблем не буде. Так само як ви знайшли Мельника і Аронова. Я думаю, що три чоловіка ваших кореспондентів запросто, не маючи професіоналізму, але маючи кошти, куплять цю інформацію.
"Оглядач"
16 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини