Закарпаття: Найбільше в Україні нашкодили природі у гірському Рахові

"Природоохоронній прокуратурі, в розпорядженні якої невеликий штат працівників, непросто кон­тролювати порушення законодавства. Однак і точковими, вибірковими перевірками ми виявляємо злочинців, порушуємо кримінальні справи, від­стоюємо інтереси держави й людей у суді. Минулого року я порушив 16 кримінальних справ у сфері охорони довкілля, з яких 13 скеровано до суду. Це, до речі, найкращий показник в Україні серед усіх 35 природоохоронних прокуратур" – так прокоментував "Паланку" результат минулорічної роботи Закарпатський міжрайонний прокурор, радник юстиції Мирослав Балко.

Закарпатський міжрайонний прокурор, радник юстиції Мирослав Балко
Закарпатський міжрайонний прокурор, радник юстиції Мирослав Балко

Прокурор підсумував: загалом із закінчених минулого року кримінальних справ випливає, що заподіяно збитків на майже 5 мільйонів гривень. Із цієї суми на півмільйона пред’­яв­лено позови, решту коштів уже відшкодовано. А всього за три місяці нинішнього року природоохоронна прокуратура порушила вже 8 кримінальних справ.

Серед найбільш гучних завершених – справа про організовану злочинну групу з корумпованими зв’язками на Перечинщині. Як розповів Мирослав Іванович, лісничий Порош­ківського ліс­ництва Ш. та кілька його підлеглих лісників за два роки незаконно вирубали лісу на півмільйона гривень. Коли було викрито їхню банду, злочинці намагалися відкупитися хабарем: за 10 тисяч доларів їм хтось пообіцяв закрити кримінальну справу. Факт майбутньої передачі грошей було встановлено, однак хто мав "замнути" справу, слідство з’ясувати не змогло. Перечинський районний суд призначив організаторові групи та одному з його помічників умовне покарання.

Немало й інших гучних справ. Начальник Берегівського районного від­ділу земельних ресурсів (нині відділу Держкомзему), зловживаючи владою й службовим становищем, із земель запасу незаконно вилучив 4,8 га, завдавши державі збитків на 750 тисяч гривень. А після минулорічної серпневої повені прокуратура перевірила під­приєм­ства деревообробної галузі, і на одній тільки Рахівщині призупинила функціонування 25-х, які працювали, порушуючи вимоги земельного й екологічного законодавства.

Відкритість у спілкуванні з пресою, яку демонстрував торік Мирослав Балко, позначилася на довірі до правоохоронців. Якщо зі своїми проблемами  2007 року до прокурора звернулося 37 людей та організацій, то минулого – аж 85. Турбують людей переважно питання землі, несанкціонованих сміттє­звалищ, лісогосподарювання, а також, хай як це дивно, ужгородських бродячих собак. З останнього питання прокуратура отримала аж 18 звернень, причому писали листи навіть екологічні організації з Полтави.

Нагадаємо, Ужгородська міськрада свого часу винесла рішення умертвляти бездомних собак, деякі пункти цього рішення Мирослав Балко опротестував, однак депутати протест відхилили. Нині справа в суді, але її роз­гляд чомусь проходить дуже мляво. Хоча рішення міських депутатів дуже сумнівне не тільки з погляду законодавства, а й міркувань людської етики та моралі: убитих собак депутати пропонують закопувати на тому ж цвинтарі у Барвінку, де ховають людей...

Однак найрезонансніша справа, яку веде природоохоронна прокуратура, – у Рахові. Упродовж чотирьох років директори комунального підприємства "Рахівкомунсервіс" завдали державі збитків на десятки мільйонів гривень. "Достовірно знаючи, що в очолюваного ними підприємства нема жодних правовстановних документів на земельну ділянку у прибережній захисній зоні Тиси на розміщення побутових від­ходів, ці керівники за 4 роки звезли на берег річки 3,8 тонни брухту, півтонни свинцевих акумуляторів, майже 3 тонни автомобільних шин і чотири тисячі тонн побутового сміття. Шкода, якої це завдало природі, становить 24 млн 408 тис. грн. Кримінальна справа за фактом наразі в суді. Однак, коли відверто, мені важко сказати, як тепер можна виправити ситуацію. Таку величезну кіль­кість сміття вивезти практично неможливо, хіба що спробують рекультивувати ділянку. Хоч і це небезпечно, бо великий паводок може понести все  сміття в низинні райони й сусідні країни", – резюмує Мирослав Балко.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
09 квітня 2009р.

Теги: Рахів, природа, шкода, екологія, прокуратура, Тиса, Ужгород

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини