Ужгородський замок має ще багато таємниць

Це з’ясувалося під час створення експозицій "Історія Ужгородського замку", "Кімната тортур" та дегустаційної зали.

Ужгородський замок має ще багато таємниць
Ужгородський замок має ще багато таємниць

Вперше в Україні вдалося поєднати комерційні інтереси й ідею збереження пам’ятки історії, культури та архітектури загальнонаціонального значення – в Ужгородському замку відкрили недержавну музейну експозицію та дегустаційну винну залу.

Ужгородський замок, як і всі інші в Україні, багато років якщо й отримував від держави якісь кошти на розвиток, капітальні видатки, то вкрай мізерні. На цей рік не передбачено взагалі й копійки. З початку незалежності України фортецю відвідали кілька закордонних мільярдерів, та не спокусилися на пропозицію вкласти гроші у збереження замку й мати свій зиск. Торік зробити це ризикнула директор ТОВ "Ужгородський замок" Маргарита Мощак – взявши банківський кредит, пройшовши всі бюрократичні процедури погодження у Державній службі з питань національної культурної спадщини і зробивши, без перебільшення, титанічну роботу у частині підвалів Ужгородського замку.

З дати підписання договору оренди приміщень, ТОВ "Ужгородський замок" сплачує 5 тисяч гривень щомісяця за оренду частини підвалів замку. Для всього, що там зроблено, підприємство вклало більше 1,5 млн (кредиту, і як жартує, на щастя, гривневого). Підвали багато років були захаращені всілякими господарськими речами, а науковці могли тільки мріяти про те, аби їх дослідити.

Під час робіт виявилося, що добрій справі, певно, сприяв сам Бог. Бо вода з внутрішнього дворика замку вже давно стікала саме в ці підвали, розмиваючи глиняну долівку, культурні нашарування, на яких стоять внутрішні стіни замку. Таких збігів, за словами Маргарити Миколаївни, було чимало. Здавалося, б реалізація проекту на межі зриву, однак все ледь не дивом налагоджувалося.

Успіх же проекту, вочевидь, у тому, що кожен учасник повірив у нього й ставився, як до власного. Чимало зусиль доклали, крім підприємиці й робітників, які вели реставрацію, також начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба, управління комунального майна області, науковці. До речі, за словами заввідділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосипа Кобаля, розкопки при розчищенні підвалів дали тисячі знахідок керамічних виробів, а також залишків кам’яних знарядь праці, кісток тварин, які є свідками щонайменше 50-тисячної історії.

Знахідки з підвалів увійшли до експозиції "Історія Ужгородського замку". Тут також представлені макети фортеці у різні історичні епохи, карти й старовинні фото. Наприклад, відвідувачам буде цікаво дізнатися, що наприкінці 17 століття довкола замку були овочевий сад, сад Луґош, квітковий сад, бузьковий сад тощо. А в самій фортеці кипіло світське життя – діяв театр, працювали художники й поети, за часів Кристини Чакі було кілька сотень картин і замальовок, десятки гобеленів.

Більше ніде в Україні немає й експозиції середньовічних тортур – у підвалах же Ужгородського замку тепер зібрані навіть деякі автентичні знаряддя катувань, хоча більшість, звичайно, відтворені за старовинними літографіями, як, наприклад, шпичасте, з численними пристосуваннями для "вишуканих" катувань "відьмине крісло".

Катування часів інквізиції в Ужгородському замку, стверджують історики, справді були, щоправда, не у ново­відкритих підвалах, а в іншому крилі споруди.

Доступ до експозицій буде з внутрішнього дворика замку. Для дорослих вхід коштуватиме 4 грн, для дітей – 2. До дегустаційного залу окремий вхід на фронтоні замкової споруди – працюватиме зал найкращих закарпатських вин, як і фортеця, до 6 години вечора, куштування 6 сортів вин з докладною інформацією про них обійдеться в 29 грн. До слова, дегустаційна зала оформлена з максимальним збереженням автентичності підвалів, кам’яною кладкою, до якої колись подекуди добудували цегляну, використавши оригінальні художні ковані вироби місцевих майстрів, вітражне скло, оформивши портретами господарів замку, які за консультаціями науковців навіть щодо моди тих часів виконав художник Сергій Глущук.    
Начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба на прес-конференції з нагоди відкриття підвалів зазначив, що приклад такого вдалого по­єднання інтересів бізнесу і збереження загальнонаціональної пам’ятки може бути використаний і для інших замків Закарпаття та й не тільки, бо держава навряд чи ближчим часом знайде для них достатньо коштів. Трапляється навіть навпаки – Хотинська фортеця дістала на реконструкцію європейський ґрант – 1 млн євро, однак кошти скерували у банк "Надра", і тепер годі їх отримати. Ужгородський замок теж сподівається на ґрант спільно з угорськими партнерами – близько 200 євро.

Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
09 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, замок, середньовіччя, дегустаційний зал, тортури, таємниці

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини