Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщина б’є на сполох

Як відомо, Верховна Рада України у 1995 році прийняла Закон „Про статус гірських населених пунктів в Україні“, який встановив критерії, за якими населені пункти набули статусу гірських, визначив основні засади державної політики щодо розвитку гірських населених пунктів та гарантії соціального захисту громадян, що у них проживають, працюють або навчаються. До цього Закону нардепи декілька разів вносили окремі зміни, доповнення, які гарантували розвиток гірських самоврядних територій та добробуту горян.

Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщина б’є на сполох

У департаменті місцевого самоврядування та адміністративно-територіального реформування Міністерства регіональної політики України перебуває на розгляді проект Закону України „Про розвиток гірських територій в Україні”.

На думку правління Асоціації органів місцевого самоврядування регіонів Гуцульщини на чолі з Дмитром Стефлюком та його заступниками – Андрієм Дутчаком та Іваном Сурмачевським, даний проект, всупереч деклараціям Уряду, значно звужує соціальні гарантії для населення гірських районів і його прийняття може суттєво погіршити матеріальне становище горян та посилити соціальну напругу в цих районах. Тому Асоціація направила своє звернення на адресу Президента України та Прем’єр-міністра України, в якому – тривога за подальшу долю жителів Гуцульщини.

„Правління Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщина просить Вас зупинити дії спрямовані на суттєве погіршення соціального захисту громадян, що проживають на території населених пунктів, які у відповідності до Закону України „Про статус гірських населених пунктів в Україні“ віднесені до категорії „гірських“, – йдеться у зверненні. – Мова про те, що на даний час у департаменті місцевого самоврядування та адміністративно - територіального реформування Міністерства регіональної політики України, розглядається проект Закону України „ Про розвиток гірських територій в Україні“. Проектом передбачається знизити доплату працівникам, яким відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.04. 1995 року № 648 „ Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах“ проводиться доплата до зарплатні“.

     Цим проектом Закону, – далі мовиться у зверненні, – пропонується також, починаючи з 2010 року, знизити, а з 2012 року – припинити доплату пенсіонерам до пенсій, студентам до стипендій і всіх передбачених чинним законодавством видів матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту , якому надано статус „гірських“.

     Запропонованим проектом, – зазначається у листі, – передбачається , що з 1 січня 2010 року втрачає чинність Закон України „ Про статус гірських населених пунктів в Україні“, статею третьою якого передбачені державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус „гірських“.

     Викликає тривогу те, що проект Закону України „ Про розвиток гірських територій в Україні“, – наголошують автори звернення, – розроблений не вказаними авторами без попереднього обговорення з представниками органів місцевого самоврядування територій, що віднесені до „гірських“. До того ж автори Законопроекту заклали грубе порушення Конституції України в частині прав та соціальних гарантій громадян.

     „Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщина, до якої входять Верховинська, Косівська, Надвірнянська, Коломийська районні, Коломийська та Яремчанська міські ради Івано-Франківської , Вижницька і Путильська районні ради Чернівецької та Рахівська районна рада Закарпатської областей, просить Вас із розумінням поставитись до порушеного у зверненні питання. Зокрема, залишити чинним Закон України „Про статус гірських населених пунктів в Україні“, який при умові забезпечення його виконання з боку держави в значній мірі гарантує соціально- економічний розвиток гірських територій, на якій проживає біля 1млн. громадян.

     Поверховий, поспішний підхід до розробки проекту Закону України „Про розвиток гірських територій в Україні“, без попереднього громадського обговорення викликав соціальні протести та незадоволення населення“, – підсумовують автори листа-звернення.

     У відповідь – перший віце-прем''''єр зобов''''язав відповідальні міністерства та відомства розглянути порушені у зверненні питання, а Мінрегіонбуд – вжити дієвих заходів для інформування органів місцевого самоврядування, громадських організацій і населення регіонів, на території яких знаходяться гірські населені пункти, про підготовку нормативно-правової бази розвитку гірських територій.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
31 березня 2009р.

Теги: гірський, горяни, проект закону

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини