Асоціація "Чорнобиль" ставить вирішення питань соціального захисту ліквідаторів на державний рівень

Реалізація Українською Асоціацією "Чорнобиль" Програми заходів щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, дозволила здійснювати системний моніторинг соціального захисту ліквідаторів. У ході реалізації Програми вживалися практичні заходи щодо розв’язання соціальних питань, надання матеріальної допомоги учасникам ліквідації наслідків аварії, сім’ям загиблих, померлих, тяжко хворим та інвалідів системи МВС.

Асоціація "Чорнобиль" ставить вирішення питань соціального захисту ліквідаторів на державний рівень

Протягом березня-квітня минулого року за участю активу Асоціації, працівників центрального апарату МВС, керівництва органів і підрозділів внутрішніх справ в областях, командування військових частин внутрішніх військ проведено зустрічі із сім'ями учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з'ясовано їхні соціальні проблеми та вжито заходи щодо їх роз'яснення, надання матеріальної допомоги тощо. Під час зустрічей першочергова увага приділялася сім'ям загиблих, померлих та тяжко хворих працівників і військовослужбовців. Проведено також роботу з наведення належного порядку в місцях поховання чорнобильців.

У квітні 2008 року за участю Асоціації Головного управління МВС України в Київській області організовано відвідування родичами загиблих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Мітинського кладовища міста Москва.

23 квітня 2008 року ветерани-чорнобильці МВС та керівництво МВС відвідали місто Чорнобиль, де відбулася зустріч з особовим   складом органів та підрозділів внутрішніх справ, які дислокуються в зоні відчуження. Також проведено покладання квітів до пам'ятника Герою Радянського Союзу Кібенку В.М. у смт Іванків, Київської області.

37 працівників ГУМВС України в Київській області, УМВС України в Житомирській області та військовослужбовців військової частини, які несуть службу в зоні, наказом Міністра заохочено відомчими відзнаками.

24 квітня в Міністерстві відбувся мітинг-реквієм та зустріч учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також вдів чорнобильців з керівництвом МВС. Під час реквієму проведено панахиду та церемонію покладання квітів до меморіалу загиблих правоохоронців. Вдовам надано одноразову грошову допомогу в розмірі 300 гривень кожній. По центральному апарату МВС оновлено дані вдів померлих чорнобильців, які перебувають на обліках у службах МВС.

Відповідна робота з вшанування чорнобильців була проведена також у територіальних та транспортних органах внутрішніх справ, вищих навчальних закладах.

Упродовж року вирішення окремих питань соціального  захисту Асоціація ставила на державному рівні.  Так, спільно з МНС супроводжувалось внесення змін до Указу Президента України "Про заснування довічних державних стипендій для військовослужбовців, осіб рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року", що дасть змогу покращити пенсійне забезпечення ще 34 колишніх працівникам органів внутрішніх справ. На цей час зазначене питання знаходиться на розгляді у відповідних інстанціях.

Правлінням Асоціації "Чорнобиль" сумісно з Громадською радою при МНС та іншими громадськими чорнобильськими організаціями в листопаді 2008 року підготовлено звернення до Прем'єр-міністра України з питань незадовільного виконання програм із соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , зокрема пенсійним, житловим та медичним забезпеченням цієї категорії громадян. Особливе занепокоєння викликає стан житлового забезпечення, у тому числі і в системі МВС. У черзі на поліпшення житлових умов в органах та підрозділах внутрішніх справ України перебуває 508 осіб. Щороку покращують свої житлові умови лише 20-25 сімей інвалідів-чорнобильців.

У звітному періоді Асоціацією ініційовано підготовку законопроекту щодо поновлення дії статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", яким передбачено, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження служби і віднесені до категорії 1, розмір пенсії за вислугу років збільшується на 10 %, а віднесених до категорії 2,3 - на 5 % відповідних сум грошового забезпечення. На даний час законопроект чекає свого розгляду у Верховній Раді України.

Асоціацією за підтримки Міністерства було внесено пропозиції Уряду відносно включення до державного плану з підготовки до 22-ї річниці Чорнобильської катастрофи введення в експлуатацію медичного реабілітаційного центру "Шаян" (Закарпатська область), придбання до нього медичного обладнання та меблів. Загалом для цих цілей Урядом протягом 2006-2008 років було виділено кошти на загальну суму 20 мільйонів гривень. Завдяки наполегливій та принциповій позиції керівництва правління правління Асоціації та керівництва МВС у кінці 2008 року медичний реабілітаційний центр "Шаян" було урочисто відкрито та здано в експлуатацію. У ньому тепер одночасно можуть оздоровлюватись близько 100 працівників та ветеранів-чорнобильців.

Наступним завданням Асоціації є вирішення питань, пов'язаних з будівництвом другої черги медичного реабілітаційного центру в ГУМВС України у Київській області (для цього об'єкту у 2007 році було виділено три мільйони гривень, у 2008 році -  3,7 мільйони гривень) та філії МРЦ "Шаян" у с. Велятин Закарпатської області.

Асоціацією перед Урядом були також поставлені питання про фінансування технічного переоснащення Національного музею "Чорнобиль", ремонт охоронної сигналізації та придбання джерел аварійного живлення.

Також Асоціацією проводилася робота із заохочення активістів чорнобильського руху. Так, завчасно готувалися матеріали щодо відзначення працівників та ветеранів державними нагородами та відзнаками. Усього протягом року державними нагородами відзначено 17 осіб, правами Кабінету Міністрів України - 15, Верховної Ради України - 9, правами Міністра - 244. Відповідним чином заохочувалися працівники та ветерани і на місцях.

Почесними грамотами Асоціації з одночасним врученням грошової нагороди в розмірі 200 гривень протягом 2008 року заохочено 63 ветерани та діючі працівники. На ці цілі витрачено 12 600 гривень. Організоване вручення нагород було проведено в центральному госпіталі та центральній поліклініці МВС.

Протягом року 4 644 пенсіонерам та ветеранам-чорнобильцям надана матеріальна допомога на загальну суму майже 500 тисяч гривень.

Правлінням за сприяння Міжнародного фонду інвалідів Чорнобиля та керівництва МВС у квітні та грудні 2008 року вручено 240 продуктових наборів хворим ліквідаторам аварії при відвідуванні центрального госпіталю МВС.

Асоціацією видано другий том "Чорнобильської книги пам'яті МВС України". Діяльність Асоціації періодично висвічувалась у відомчих засобах масової інформації.

Слід зазначити, що з 1986 року за учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС постійно здійснюється диспансерне спостереження. З цією метою службами охорони здоров'я органів внутрішніх справ забезпечено необхідний обсяг диспансеризації, уживаються заходи профілактики, оздоровлення ліквідаторів аварії на  ЧАЕС та працівників органів внутрішніх справ, які несуть службу на забруднених територіях.

У медичних закладах МВС на диспансерному обліку перебувають 25 742 працівники органів внутрішніх справ, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі 18 881 ліквідатор. Після аварії більше 40 % осіб  визнано інвалідами, померло 2426 ліквідаторів, у тому числі у 2008 році - 145. Вийшли ка пенсію 88,7 % ліквідаторів, продовжують проходити службу - 1324.

Слід зазначити, що стан здоров'я ліквідаторів із року в рік погіршується. З 1987 року загальна захворюваність зросла більше ніж у 3,6 рази. Кількість серцево-судинних, онкологічних та ендокринних захворювань збільшилась у 22 та 18 разів, шлунково-кишкового тракту - у 12 разів.

Диспансеризація, лікування та оздоровлення всіх категорій постраждалих здійснюється мережею відомчих лікувально-профілактичних та оздоровчих закладів центрального та обласного підпорядкування. Щороку профілактичними оглядами охоплюється 99% ліквідаторів, оздоровлюється амбулаторно 98 %, у госпіталях і лікарнях - 48%, в оздоровчих закладах - до 26 %.

У медико-реабілітаційних центрах МВС протягом 2008 року оздоровлено 915 чорнобильців, в основному це ліквідатори 1-ї категорії, як особи, що прирівнюються до інвалідів війни і мають відповідні пільги. Більшість ліквідаторів забезпечено путівками органами виконавчої влади за місцем їх реєстрації.

Загалом для обліку та довгострокового спостереження до відомчого реєстру введено дані на 29 985 учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (з урахуванням тих, що вибули та померли). Усього оброблено та введено до автоматизованого банку даних понад 586 тисяч реєстраційних документів про стан здоров'я постраждалих. Ця інформація поповнюється щороку та передається до Державного реєстру України.

У зв'язку з обмеженим бюджетним фінансуванням лікувально-профілактичних закладів МВС Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій направлено лист з проханням про виділення коштів у сумі 500 тисяч гривень на придбання медикаментів для медичних і оздоровчих закладів центрального підпорядкування, що забезпечують лікування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. У минулому році на ці цілі було виділено 300 тисяч гривень.

Головним управлінням у справах захисту населення від аварії на ЧАЕС Київської міської державної адміністрації для відшкодування витрат, пов'язаних із забезпеченням лікарськими засобами за безоплатними рецептами учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які обслуговуються в Центральній поліклініці МВС та поліклініці відділу медичного забезпечення ГУМВС України в місті Києві на 2008 рік було передбачено 108 тисяч гривень.  Відшкодовано Державному підприємству МВС України "Аптека" за січень-травень 2008 року 51 343 гривень. Заборгованість за червень-листопад складає 50 586 гривень. Для вирішення цієї проблеми Голові Київської міської державної адміністрації Міністерством внутрішніх справ направлено лист про невідкладне відшкодування коштів аптеці за відпущені безоплатні лікарські засоби, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Сумісно з Департаментом кадрового забезпечення та Господарським управлінням у літній період проводилася робота з організації оздоровлення неповнолітніх дітей учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС I та II категорій в оздоровчих закладах. Також Асоціацією спільно з Департаментом кадрового забезпечення проведено заходи з нагороди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Так, 17 грудня проведено покладання квітів до пам'ятного знака на честь загиблих працівників органів внутрішніх справ та зустріч керівництва Міністерства з ветеранами-чорнобильцями, відвідано хворих у центральному госпіталі МВС України та Українського національного фонду інвалідів Чорнобиля.

У 2008 році здійснювалися планові заходи щодо спорудження Алеї Слави героям-чорнобильцям. Так, було відпрацьовано кошторисно-розрахункові та архітектурно-проектні плани. Але через відсутність достатніх коштів ця робота тимчасово призупинена.

У звітному періоді забезпечено розгляд заяв та звернень чорнобильців щодо покращення їх соціального захисту та оздоровлення. За всіма зверненнями правлінням приймались відповідні рішення.

Правлінням Асоціації підготовлено Програму заходів на 2009 рік щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС на 2009 рік.

Правління Асоціації спільно з Департаментом кадрового забезпечення брало участь з організації та проведенні ритуальних заходів з поховання ветеранів-чорнобильців.

Протягом року Асоціація співпрацювала в тісній взаємодії зі службами центрального  апарату. Особливу підтримку правління Асоціації отримувало від Департаменту кадрового забезпечення, Департаменту медичного забезпечення та реабілітації, Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку. Державного департаменту у справах громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб, Департаменту Державної служби охорони та Господарського управління.

ДЗГта МД МВС України
30 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Україна, Чорнобиль, ліквідатори, аварія, ЧАЕС

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини