Закарпаття: Пріоритети обласної енергетичної програми — використання відходів деревини та гідропотенціалу річок

Цього четверга під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбулась нарада з питань ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. Керівники відповідних міністерств та відомств, очільники областей розглядали питання щодо зменшення енергоємності промисловості та житлово-комунального господарства, а також запровадження альтернативних енергоресурсів. В нараді взяв участь голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.

Закарпаття: Пріоритети обласної енергетичної програми — використання відходів деревини та гідропотенціалу річок

Президент України Віктор Ющенко критично оцінив показники енерговитратності української економіки, що є одними з найвищих у світі. При цьому Глава держави наголосив, що це питання  актуальне і критичне з точки зору національної безпеки.

За останні 10-12 років споживання енергетичних ресурсів на одну гривню валового внутрішнього продукту в таких галузях, як житлово-комунальне господарство, будівельна промисловість, агропромисловий комплекс, зменшилося вдвічі, проте є втричі вищим, ніж у країнах Європейського Союзу. "Це у той час, коли весь світ бореться з наслідками того, що називається економічна криза", – зауважив Президент.

При цьому у загальному енергетичному балансі альтернативні джерела енергії займають 0,83 відсотка, хоча Україна посідає 4 місце серед країн ЄС (після Фінляндії, Франції і Німеччини) за джерелами альтернативної енергії.  "Як приблизити першу статистику до другої статистики, є одним із завдань нашого зібрання", – сказав Глава держави.

Віктор Ющенко критично оцінив урядову політику щодо цього питання, насамперед політику цін на енергетичні ресурси, яка не стимулює до енергозбереження. "Урядова політика, політика органів самоврядування не націлена на те, щоб країна мобілізувалася до більш ефективної енергетичної політики, починаючи з цін, які є першим кроком для того, щоб цінували кВт/год електроенергії чи тонну вугілля. Це роками закріплена демагогія, яка енергетичному сектору не дає можливість працювати ринково", – констатував Глава держави.  Він звернув увагу, що на тлі надмірного нераціонального споживання енергоресурсів така політика створює величезне навантаження на бюджет, кошти якого могли б бути спрямовані на соціальні програми і виплати.
Віктор Ющенко також критично оцінив рівень фінансування комплексної державної програми енергозбереження України та програми державної підтримки розвитку нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії, наголосивши, що від цих двох програм безпосередньо залежить рівень згаданих вище показників. Президент висловив переконання, що найбільший вплив на політику раціонального використання енергетичних ресурсів повинна здійснити місцева виконавча влада і органи місцевого самоврядування при сприянні центрального уряду та профільних міністерств і відомств. Також мають бути винайдені стимули до запровадження відповідних проектів з боку бізнесу. Відтак Глава держави поставив завдання кожному регіону ухвалити власні програми щодо запровадження енергозберігаючих технологій та використання альтернативних видів енергії, повідомляє прес-служба Президента України.

Для довідки. На сьогодні в Закарпатській області всі райони і міста обласного значення розробили програми енергозбереження і захистили їх в облдержадміністрації. На їх основі завершується розробка відповідної обласної програми, яка буде подана на затвердження сесією обласної ради. Щороку розробляються заходи щодо енергозбереження, передусім у бюджетній сфері. Тільки минулого року з обласного бюджету на проведення таких заходів в установах та закладах соціально-культурного призначення було спрямовано понад 5 мільйонів гривень. На рівні районів і міст також спрямовувались кошти місцевих бюджетів. На сьогодні практично вся бюджетна сфера області переведена на автономне опалення.

Що стосується застосування альтернативних джерел палива, то Закарпаття в цьому плані має значну перспективу. Специфіка області дозволяє застосовувати досить широкий спектр видів альтернативного опалення, адже мінерально-сировинна база краю на 3,5 відсотка складається з корисних копалин паливно-енергетичного напряму: маємо родовища газу та бурого вугілля, термальні води, потенціал яких далеко не використаний. За підрахунками, енергетичний потенціал від використання відновлювальних джерел енергії в області за рік може скласти понад 1 мільйон тонн умовного палива.

Пріоритетами в енергетичній програмі Закарпатської області визначено використання відходів деревини та гідропотенціалу річок.

27 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Україна, гідпропотенціал, відходи деревини, енергозберігаючі технології

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини