Україна в медіа-просторі Угорщини

Напередодні Міжнародного медіафоруму "Україна на інформаційній карті світу", який пройде у Києві 14-16 листопада, власний кореспондент Укрінформу в Будапешті дослідив зміни, які відбулися в інформаційному просторі Угорщини щодо висвітлення української тематики. Основний висновок цього дослідження: за останні два роки Україна як об'єкт інформації посіла, порівнянно з попереднім періодом незалежності країни, нові позиції в медіапросторі Угорщини.

Україна в медіа-просторі УгорщиниТак, раніше українська тема висвітлювалася переважно під час взаємних візитів високопосадовців двох країн, укладення міжурядових угод або проблем, які виникали на угорсько-українському кордоні. Характерними були поодинокі публікації та передачі про Чорнобиль, важке економічне і соціальне становище в Україні, правопорушення, що здійснювалися українцями на території Угорщини. Найповніше висвітлювалися питання стану угорської національної меншини в Україні. Ця проблематика знаходить систематичне відображення у програмах "Семикордоння", "Пошта", "Прикордонне перехрестя", "Карпат-Експрес" Угорського суспільного телебачення та "Карпатські вісті" (регіональне мовлення про Угорщину та із сусідніх країн), "Зміни. Економічні новини із сусідніх країн" Телебачення "Дуно", яке з 16 квітня 2006 року відкрило новий канал "Автономія", що висвітлює питання нацменшин.

Останнім же часом інтерес до України значно підвищився. І нині українська тема є невід'ємним атрибутом, щоденним явищем медіапростору Угорщини. Всі найважливіші події в Україні, як правило, оперативно висвітлюються. Так, минулого тижня (5-12 листопада) у 28 засобах масової інформації (крім телебачення) Угорщини з'явилося 120 матеріалів різних жанрів - від оперативних інформацій до аналітичних статей - про Україну та її громадян. При чому кількісно та за тематикою виділяються публікації про стан економіки й фінансового ринку в державі.

Газети "Вілаггоздошаг" ("Світова економіка"), "Нейпсободшаг" ("Народна свобода"), "Модьор Немзет" ("Угорська нація"), "Гоздошагі радіо" ("Економічне радіо") та інші засоби масової інформації подали матеріали про багатообіцяючі перспективи бізнесу в Україні (підприємств Gedeon Richter, OTP Bank, Egis, Generali), стабілізацію енергетичного сектору, що пов'язується з укладенням Україною та Росією газової угоди на 2007 рік, розвиток торгівлі (Київ, Одеса), стан приватизації. Розповідається також про поставки в Угорщину української електроенергії угорським підприємством EMFESZ Kft., порушення, які виникли через стихію в енергопостачанні населених пунктів України. Окремі статті (4) порушують теми відносин України з НАТО та Росією.

Внутрішньополітичного життя стосуються повідомлення про останній з'їзд партії "Наша Україна", її переходу до опозиції, розповідь про матеріальне забезпечення депутатів Верховної Ради України, зокрема пільги, якими вони користуються. Чи не щодня ЗМІ подавали спортивні матеріали з України та результати участі українців у міжнародних змаганнях (остання перемога боксера Володимира Кличка над Калвіном Броуком, футбольні матчі за участі київського "Динамо", а також Андрія Шевченка), хід спільної підготовки України і Польщі до тендеру на право проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Не оминули увагу преси й такі окремі події минулого тижня, як конкурс краси в Закарпатті, спроби українців нелегально перетнути угорсько-австрійський кордон. Загалом же найактуальнішими темами публікацій преси про нашу країну є питання європейської, євроатлантичної інтеграції України, її різнобічних зв'язків з Угорщиною та іншими сусідніми країнами, становище угорської меншини в Україні.

Джерелами інформації про Українську державу виступають як власні ресурси редакцій, так і матеріали інформаційних агентств України. Провідне угорське інформаційне агентство - МТІ, яке отримує продукцію Укрінформу, минулого тижня подало редакціям газет, телебачення і радіо Угорщини 14 повідомлень про події в Україні. Матеріалами Укрінформу послуговується й газета "Модьор Немзет", яка, на відміну від іншої провідної газети "Нейпсободшаг", що нерідко події в Україні тлумачить крізь призму російського бачення, перевагу надає первинним джерелам. Інформаційною продукцією МТІ про Україну послуговується й регіональна преса. А такі багатотиражні обласні видання, як "Келет Модьорорсаг" (м.Ніредьгаза), "Гойду Бігорі Ноплоу" (м.Дебрецен), "Ейсок Модьорорсаг" (м.Мішкольц), що випускаються у прикордонних регіонах і мають тісні зв'язки з Україною, публікують і власні матеріали.

Великі можливості оперативного доступу до актуальної інформації надає Інтернет. Зокрема, з появою у цьому році ресурсу Ukrajna.lap.hu з 24 рубриками та майже 200 тематичними напрямами, угорський користувач мережі вперше отримав доступ до системної пізнавальної інформації й оперативних новин про Україну. Рідною мовою він може ознайомитися з як історією, так і сучасною ситуацією у сусідній країні. Спеціальна сторінка містить відомості про українське козацтво, національне вбрання, генія українського народу Тараса Шевченка та його знаменитий "Заповіт" українською та угорською мовами. Розкрити особливості української державності та духовного багатства, національної самосвідомості українців допомагають матеріали про державний устрій, Конституцію України, культуру і мистецтво, мову. Великі масиви пізнавальної інформації подаються під рубриками "Економіка", "Туризм", "Золотоверхий Київ", "Інші міста" (12 міст), "Чудо-світ півострова Крим", "Карпати".

Скласти уявлення про сучасну політичну ситуацію в Україні суспільно значущої тематики, що дають уявлення про демократичні процеси в Україні, допомагають пакети матеріалів і публікацій про сучасну політику, Помаранчеву революцію, вибори до Верховної Ради України 2006 року. Окремо сторінка розповідає про історію та життя закордонного українства. Футбол, гумор, уроки української мови - ці рубрики є ознаками того, що автори веб-сторінки прагнули врахувати інтереси якомога ширшого кола людей, які цікавляться Україною.

Цінність сформованого каналу інформації - у доступі до живих джерел її отримання, зокрема до десятка українських газет і електронних ЗМІ, а також прямої трансляції передач 27 радіокомпаній. Пошукова система дає змогу швидко отримати список публікацій угорської преси про Україну протягом дня (від 5 до 25 матеріалів), тижня (близько сотні), місяця (327) і прочитати відповідний текст. На відміну від друкованої преси, панорама українського життя тут представлена набагато ширше: від оперативних повідомлень про важливі події - до аналітичних матеріалів щодо політичної ситуації і демократичних процесів, стану ринкової кон'юнктури, паливно-енергетичного комплексу, можливостей інвестування, ділового співробітництва у сфері економіки і культури. Аналогічні портали редакція Ukrajna.lap.hu спільно із Start.lap.hu - найулюбленішовою стартовою сторінкою Угорщини - створила про Польщу, Естонію, Литву, Узбекистан та Росію.

Джерелом доступу до угорськомовних інформаційних ресурсів України виступає і веб-сторінка Karpatinfo.net, на якій можна знайти оперативні матеріали не лише про Закарпаття, але й важливі події з політичного, економічного, культурного життя всієї України. Інформаційне вікно як до новин української громади Угорщини, так і до життя в Україні відкриває веб-сторінка Ukrajinci.hu., часопис "Громада". Свій портал має також Посольство України в Угорській Республіці.
Степан ВАШ, м.Будапешт, УКРІНФОРМ.
13 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини