Богдан Тиводар, начальник УСБУ у Закарпатській області: "Сепаратизм не має національності…"

25 березня СБУ відзначає свою 17-ту річницю. В цей день 1992 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про Службу безпеки України" і визнала її державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. Головними завданнями української спецслужби є захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, а також попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки.

Богдан Тиводар, начальник УСБУ у Закарпатській області
Богдан Тиводар, начальник УСБУ у Закарпатській області

З нагоди професійного свята з читачами газети "НЕДІЛЯ" поспілкувався начальник Управління СБУ в Закарпатській області підполковник юстиції Богдан ТИВОДАР.

- Напрямки роботи Служби безпеки України чітко розписані в законодавстві, тим не менше, якими є особливості в роботі закарпатського управління?

- На специфіку діяльності регіонального управління СБУ накладає відбиток географічне розташування краю: кордон з чотирма державами, потужний транспортний коридор, етнічна та релігійна строкатість населення. Ці чинники завжди можуть створювати ґрунт для контрабанди, нелегальної міграції, міжнаціональних та міжрелігійних ворожнечі. Одним словом, роботи вистачає для підрозділів і по боротьбі з корупцією та контрабандою, і захисту національної державності, і контррозвідки.

- Ви згадали про контрабанду, протидія якій є одним з пріоритетів…

- Одним з наших головних пріоритетів є боротьба з економічними злочинами, зокрема, контрабандою, про що свідчить значна кількість кримінальних справ, розслідуваних слідчим відділом. У рамках реалізації операції “Цунамі" виявлено та перекрито низку механізмів незаконного ввезення в Україну товарів широкого вжитку, культурних цінностей, зброї та засобів ураження, наркотичних речовин, тютюнових виробів, автомобілів. Протягом 2008-2009 рр. вилучено предметів контрабанди на суму 3 млн. 200 тис. грн.

У сфері інших економічних злочинів викрито протиправні схеми легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, та незаконного збагачення суб’єктів господарювання регіону, які використовували підроблені сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів для забезпечення експортних операцій. Виявлено механізми нанесення збитків державі у сфері незаконного виготовлення та реалізації горілчаної продукції із використанням підроблених марок акцизного збору, в результаті чого вилучено 133 тис. пляшок контрафактної горілки. У зазначений період за матеріалами УСБУ в Закарпатській області до державного бюджету та державного сектору економіки повернуто близько 11 млн. грн., а також не допущено незаконну приватизацію державного майна на загальну суму більше 8 млн. грн.

 - Протягом останнього часу добряче допекла нелегальна міграція…

- Ця проблема – значний головний біль не тільки для нас, але і для міліції, прикордонників, міграційної служби. Якщо не вжити змін до законодавства, динаміка незаконної міграції, м’яко кажучи, не зменшиться. Але ми не сидимо склавши руки. В минулому та цьому роках, наприклад, співробітники УСБУ ліквідували 10 каналів незаконної міграції. Щодо їх організаторів та посібників порушено 30 кримінальних справ, у результаті чого до кримінальної відповідальності притягнуто 44 особи. Що цікаво, третина кримінальних справ, порушених за ознаками зазначених злочинів в системі СБ України, припадає на слідчий відділ закарпатського обласного управління.

Як приклад, хотів би навести цікаву, можна сказати показову, багатоепізодну кримінальну справу, що розслідувалась нашими слідчими (на даний час вона знаходиться на розгляді в Ужгородському міськрайонному суді). В ході досудового слідства було доведено, що обвинувачені, попередньо зорганізувавшись в стійке ієрархічне об’єднання з чітким розподілом функцій, діючи у складі 4 окремих злочинних груп, протягом березня-липня 2007 року організували незаконне переправлення через державний кордон України понад 180 осіб – вихідців з країн Південно-східної Азії. У рамках цієї справи до кримінальної відповідальності притягнуто також співробітника органів внутрішніх справ, який сприяв діяльності угруповання, використовуючи своє службове становище.

- Не меншає проблем в державі і з корупцією…


- Президент України зосереджує особливу увагу на викоріненні цього ганебного явища. Спецпідрозділом УСБУ протягом 2008-2009 рр. викрито 58 злочинів у сфері службової діяльності, порушено 20 кримінальних справ стосовно держслужбовців, співробітників правоохоронних і контролюючих органів. Складено 107 протоколів про корупцію.

- Свого часу значний резонанс викликала проблема розміщення в краї "преміксу". Обласне управління СБУ розслідувало цю справу, чим вона закінчилася?

- Вказана кримінальна справа була порушена в березні 2005 р. Прокуратурою Закарпатської області за фактом забруднення земель та атмосферного повітря речовинами та промисловими відходами, шкідливими для життя та здоров’я людей і довкілля. В ході розслідування справи Генеральною прокуратурою України було організовано проведення відповідної експертизи на предмет вивчення "преміксу", однак остання не дала чітких і однозначних відповідей. З листопада 2006 р. справу передали у слідчий відділ УСБУ. Наше управління організувало проведення комплексного, більш поглибленого, вивчення цієї речовини.

Експертизу здійснив Український науково-дослідний інститут екологічних проблем, що в м. Харкові. Експертиза встановила, що речовина "премікс" є промисловими відходами і одночасно вторинною сировиною для виробництва гальмівних колодок для автотранспорту та гумовотехнічних виробів; вона не є сильнодіючою отруйною речовиною і не чинить негативного радіоактивного впливу. Шкідливим для людини "премікс" може бути лише у виробничих процесах та при вантажно-розвантажувальних операціях.

Іншими словами, ця речовина не корисніша і не шкідливіша, ніж, наприклад, звичайний цемент. Зараз стоїть питання, що з нею робити, адже слідчі давно готові прийняти відповідне процесуальне рішення. Це залежить від вищих органів влади. З цією метою в січні в Міністерстві навколишнього природного середовища та в лютому у ВР України за участі представників СБУ, Закарпатської ОДА, інших міністерств та відомств відбулися робочі зустрічі, де вирішувалася вказана проблема.

Було прийнято рішення щодо передачі "премікса" місцевим органам влади для надання йому статусу безхазяйного. Після цього мінекології та ОДА визначає місце знищення речовини, кошторис, термін виконання, джерела фінансування тощо. На виконання зазначених рішень слідчим відділом УСБУ винесено постанову про передачу в утилізацію "преміксу". Наразі очікується виділення відповідних коштів.

- Не меншого розголосу викликав факт порушення кримінальної справи проти особи, яка здійснювала заклики до порушення територіальної цілісності України…

- Це одна з найрезонансніших, принаймні з огляду на увагу ЗМІ та громадських і політичних організацій, справ минулого року. В зв’язку із делікатністю проблеми відповім, так би мовити, юридичною мовою. Слідчим відділом Управління СБУ в Закарпатській області розслідується кримінальна справа, порушена проти особи за фактом вчинення нею посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.110 КК України.

Як встановлено, члени зареєстрованої у встановленому законом порядку Асоціації "Сойм Підкарпатських русинів", закликали представників громадськості визнати, всупереч порядку, встановленому Конституцією України, Закарпатську область – територією самоврядної адміністративно-національної одиниці під міжнародним контролем, зокрема, Російської Федерації та Європейського Союзу, а також створення нової держави – "Підкарпатська Русь". Про це свідчать наявні в матеріалах перевірки документи та висновки відповідних експертиз.

Хотів би підкреслити, що русинство і сепаратизм – не одне і те ж саме. За великим рахунком, сепаратизм не має національності. В спецслужбі з повагою ставляться до реалізації національно-культурних запитів будь-якого товариства будь-якої національності. Проте, це нікому не дає права проводити антиконституційну діяльність, зокрема, спрямовану на порушення територіальної цілісності держави. Зайве нагадувати про сумний досвід колишньої Югославії та Кавказу.

- Які проблеми існують в сфері кадрового забезпечення? Чи охоче йде в спецслужбу молодь?

- Питання кадрового забезпечення закарпатського управління СБУ вирішується за рахунок випускників вищих військових навчальних закладів Служби безпеки України, а також випускників цивільних вузів, що, переважно, мають вищу юридичну чи економічну освіту

Або володіють іноземними мовами і мають за плечима строкову службу в армії. Важливим критерієм є міцне здоров’я, відповідні моральні та інтелектуальні якості. Є не мало молодих людей, які бажають служити в СБУ. Але, як показує досвід, значна їх частина в процесі проходження медичної комісії, визнається непридатною до служби за станом здоров’я. Окремі кандидати відсіюються після відповідних перевірочних заходів.

Також існують випадки, коли кандидати на стадії первинного вивчення відмовляються від подальшого оформлення з огляду на невисокий рівень матеріального забезпечення співробітників СБ України. Окрім цього не всіх задовольняють певні обмеження, що регламентуються законом та службовими наказами. Зокрема, заборона на проведення підприємницької та політичної діяльності, необхідність проходити військову службу у будь-якому регіоні України, обмеження виїзду за кордон тощо. Слід додати, що у зв’язку із фінансовою кризою у листопаді минулого року керівництвом Служби безпеки України призупинено комплектування вакантних штатних посад за рахунок нового прийому на службу. Себто, на даний час обходимось, так би мовити, внутрішніми резервами.

- Останніми роками керівництво держави значну увагу приділяє питанню розсекречення архівних документів часів СРСР…


- Особливістю останніх років є значне пожвавлення діяльності Архівного департаменту Служби безпеки України з метою відродження історичної пам’яті українського народу шляхом розсекречення архівних матеріалів ГПУ-НКВС-МДБ СРСР. З 2007 року в усіх областях України, зокрема на Закарпатті, були проведені пересувні виставки щодо Голодомору 1932-1933 рр. Пізніше на базі цих документів була створена книга "Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ-НКВД".

Нещодавно, в приміщенні Закарпатського музею народної архітектури та побуту репрезентовано виставку архівних матеріалів "Українська Повстанська Армія. Історія нескорених". Її було створено спеціалістами СБУ у співпраці з працівниками Центру досліджень визвольного руху за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

До експозиції увійшли понад півтисячі оригінальних фотографій архівних кримінальних справ, матеріалів з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішніх документів Організації Українських Націоналістів і Української Повстанської Армії. Окремим стендом були репрезентовані архівні матеріали закарпатського облуправління СБУ та Державного архіву Закарпатської області, куди увійшли кримінальні справи щодо діячів ОУН-УПА, листівки пропагандистського характеру, документи Вишколу для членів підпілля тощо.

- Днями відзначалась 70-та річниця проголошення Карпатської України. Чи має Служба якийсь стосунок до відновлення історичної пам’яті щодо цієї події?

- Певний внесок зроблено. Свого часу СБУ в цьому питанні співпрацювала з ФСБ РФ, в результаті чого нам надіслали особисті речі та фотографії Президента Карпатської України Августина Волошина, які передані музею його імені. Щойно нами музею подаровано ще один експонат – дзеркало, яке знаходилось у власності родини Волошина. Що цікаво, ще з радянських часів воно знаходилось в… одному з приміщень нашого управління, доки спеціалісти-краєзнавці нам не зробили відповідну підказку…

- Судячи з повідомлень преси, керівники Служба безпеки України різних рівнів проводять активний прийом громадян. Як часто вони звертаються до Вашого управління?

 - Протягом 2008-2009 рр. до приймальні управління звернулось понад 70 громадян, розглянуто близько 500 письмових звернень. Найпоширенішою їх темою є прохання про надання інформації стосовно родичів, репресованих в період тоталітарного режиму, скарги щодо зловживань та корупційних дій посадових осіб і правоохоронців.

- Чи завершилась робота щодо реабілітації людей, постраждалих в роки тоталітарного режиму?

- Так. На сьогоднішній день процес реабілітації громадян, репресованих в тоталітарну добу, завершено. З 1988 року в Управлінні діяла робоча група з перегляду архівних кримінальних справ на осіб, репресованих в 1930-40-50-ті рр. Переглянуто 6226 справ, реабілітовано 11398 громадян. Днями в Управлінні СБУ відкрито читальний зал, у якому можна ознайомитись з матеріалами архіву.

- Богдане Михайловичу, ми торкнулись багатьох важливих тем, але громадськості цікаво дещо дізнатись і про Вас особисто...

- Народився в 1971 році у селі Бедевля Тячівського району Закарпатської області. Закінчив юридичний факультет Київського Національного університету ім. Т. Шевченка. Військову службу в органах СБУ розпочав 1996 року в закарпатському обласному управлінні. Пройшов майже всі сходинки від посади слідчого до начальника слідчого відділу, пізніше – заступника начальника УСБУ. Одружений, виховую сина. Хобі – лижний спорт та футбол, на які, особливо тепер, хронічно не вистачає часу.

 - З яким настроєм зустрічаєте професійне свято? Що побажали б своїм колегам з нагоди професійного свята?

- Попри наявні проблеми в державі, пов’язані з економічною кризою та політичними конфліктами, я оптиміст, який професійне свято зустрічає завжди з весняним настроєм, піднесенням та вірою у щось світле і добре. Також хочу побажати оптимізму своїм колегам та ветеранам, а ще – міцного здоров’я, оперативної удачі, родинного благополуччя, завжди чистого мирного неба над головою.

Олександр Рішко, спеціально для "НЕДІЛІ"
23 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, СБУ

Коментарі

Небайдужий до Закарпаття 989 2009-05-25 / 11:47:00
Чи не є шановний Богдан Михайлович сином відомого етнографа-вченого Тиводара Михайла Петровича, який був у мене куратором групи під час навчання в УжДУ? Прекрасна людина!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини