Олег Гаваші: "...Потрібно міняти підходи і психологію"

Мукачівщина має багатий досвід щодо запровадження сучасних енергозберігаючих технологій та використання альтернативних джерел енергії. Як уже повідомляло "Закарпаття online", у минулу п’ятницю, голова облдержадміністрації Олег Гаваші та голови райдержадміністрацій і керівники основних структурних підрозділів ОДА перебували з робочою поїздкою в Мукачеві та районі, під час якої відвідали Мукачівську центральну районну лікарню, підприємство "Фішер-Мукачево" та школу в селі Чомонин, де ознайомилися з досвідом запровадження альтернативних джерел енергії. Відтак в Мукачеві відбулося виїзне розширене засідання колегії ОДА, присвячене цій темі.

Олег Гаваші: "...Потрібно міняти підходи і психологію"

 Населення та підприємства краю продовжують використовувати альтернативне паливо як резервне, і лише газова криза початку цього року спонукала всіх серйозно зайнятися цією проблемою. У виграші той, хто до реалізації проектів з ефективного використання енергії приступив раніше. Такі приклади керівництво області, міст та районів змогли побачити в Мукачеві, де за останні роки  реалізували одразу кілька цікавих проектів.

Так, в центральній районній лікарні ще минулого року введено а експлуатацію когенераційну установку, яка представляє собою газову котельню, що виробляє не лише тепло та гарячу воду, але й електроенергію. За словами головного лікаря Мукачівської ЦРЛ Василя Васюти, собівартість виробленої електрики втричі дешевша, ніж та, яку постачають енергомережі. Ще одна перевага установки: мед заклад отримує електроенергію безперебійно, а для лікарні це дуже важливо, особливо при проведенні тривалих операцій. Що цікаво, управляється і контролюється робота новітнього обладнання представниками заводу-виробника у Чехії через спеціальний модем. За неповний рік роботи когенераційна установка дала бюджету міста майже мільйон гривень економії. Загалом, фахівці прогнозують, що проект, в який вкладено понад 8 мільйонів гривень, окупиться приблизно за три-чотири роки.

Альтернативу газу – відходи деревини – вже понад десять років використовують для виробництва на одному з найбільших підприємств  краю – "Фішер-Мукачево". Свого часу тут відмовилися від потужної газової котельні і побудували нову, яка працює на відходах виробництва – тирсі, стружці. Причому відходи використовується не тільки для опалення, але і в сушильних цехах тощо. Таким чином підприємство забезпечує свої потреби в паливі на 80 відсотків. Але вже через місяць від блакитного палива на "Фішері" взагалі планують відмовитися – завершується установка нового котельного обладнання вартістю 1 мільйон євро. Новий агрегат стандарту Євро-V працюватиме на біопаливі, в тому числі і на відходах деревини, яких на підприємстві достатньо.

 – Ціни на енергоносії доволі важко спрогнозувати, тому ще два роки тому ми прийняли рішення про повний перехід на альтернативні джерела енергії, – констатує генеральний директор УАП ТОВ "Фішер-Мукачево" Василь Рябич. – Економічна  доцільність такого проекту доволі суттєва, він окупиться вже за два роки, навіть за умови, що газ не дорожчатиме.

Загалом, як повідомив мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл, в місті в найближчі чотири роки планується реалізувати одразу кілька проектів з енергозбереження. Так,  реконструкцією котелень міського підприємства тепломереж передбачено встановлення конегенераційних установок. Найближчим часом три школи переведуть на обігрів тепловими насосами.  Також передбачається використовувати термальні джерела для обігріву дитячо-юнацької спортивної школи.

Ще з одним прикладом ефективного використання енергоресурсів учасники робочої поїздки змогли ознайомитися в Мукачівському районі  – в Чомонинській загальноосвітній школі. В новій будівлі встановлено металопластикові вікна та двері. Окрім цього, в школі обладнано електричне опалення. За словами директора закладу Олександра Нодя, тут використовують багатотарифний лічильник, який дозволяє ефективно використовувати електроенергію: приміщення прогрівають вночі, коли вартість електроенергії вчетверо дешевша, а вдень котельня працює на неповну потужність, лише підтримуючи температуру в класах. Загалом, вартість опалення електроенергією одного квадратного метра приміщення коштує в два з половиною раза менше, ніж газом. Вже за рік, шкільна котельня, в яку вкладено понад 100 тисяч гривень, повинна себе окупити, – каже директор школи.

Тему ефективного використання енергоносіїв та вивчення досвіду запровадження альтернативних джерел енергії було продовжено на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації. Характеризуючи використання енергетичного потенціалу області, заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча відзначив, що  останніми роками в області спостерігається тенденція до зменшення споживання блакитного палива всіма категоріями споживачів. Якщо у 2005 році бюджетні установи споживали 37,4 мільйона кубометрів газу, то минулоріч – 31,2 мільйона. Така ж картина і по населенню: при тому, що з 2005 року кількість газифікованих осель зросла майже на 32 тисячі, споживання газу на одну квартиру значно зменшилось – більш ніж на 316 кубометрів.

Одночасно Віктор Лукеча констатував, що Закарпаття належить до енергодефіцитних регіонів. Лише 6-8 відсотків спожитої електроенергії виробляється в області, до 2-х відсотків від необхідних обсягів природного газу видобувається з місцевих родовищ. Разом з тим, науковці стверджують, що область може забезпечувати себе відновлювальними видами енергії на 200-250 відсотків від потреб.

Після наради з питань ефективного використання енергоресурсів, яку проводив у лютому в Івано-Франківську Президент України Віктор Ющенко, на Закарпатті розпочато роботу над програмою з питань енергозбереження, енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії. На сьогодні вже завершено роботу над відповідними міськими та районними програмами. Всі райони і міста захистили свої програми в облдержадміністрації і на їх основі розробляють обласну програму. Відтак її винесуть на розгляд депутатів обласної ради.

Враховуючи колосальний гідропотенціал річок Закарпаття, в основу  обласної програми покладено напрацювання області у сфері гідроенергетики. Під час колегії їх представив радник голови облдержадміністрації Олександр Карташов. Він повідомив, що на замовлення облдержадміністрації розроблено Схему комплексного використання водних ресурсів області, яка передбачає будівництво каскаду міні-ГЕС на притоках річки Тиса.

Потенціал цих міні-ГЕС –  від 5 до 20 мегават.  Вже за 10-15 років область зможе виробляти від 400 до 600 мегават власної електроенергії, що на 70 відсотків може зменшити  енергетичну залежність краю. Один із першочергових проектів, який найбільш доцільно впроваджувати, –  реконструкція Теребле-Ріцької ГЕС, за рахунок чого можна збільшити її потужність удвічі – до 58 мВТ. Вартість робіт – понад 75 млн. доларів США.

Окрім цього, перспективним для області є використання відходів деревообробної галузі як альтернативних джерел палива. На сьогодні від діяльності підприємств лісової галузі в області утворюється близько 480 тисяч кубометрів відходів. Тільки завдяки тому, що всі великі деревообробні підприємства вже опалюються відходами – тирсою та стружкою, Закарпаття за рік економить понад 20 мільйона кубометрів природного газу. На сьогодні в області вже працюють  підприємств, що виготовляють паливні брикети, повідомляє управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

 – Потрібно передусім міняти психологію та підходи до проблеми ефективного використання енергоресурсів, – відзначив голова облдержадміністрації Олег Гаваші. – Безумовно, вартість енергоносіїв і надалі зростатиме, тому ми маємо якнайшвидше розпочати перехід на альтернативні види опалення. Результат буде лише тоді, коли робота в цьому напрямі проводитиметься в комплексі.
 
За результатами розширеного засідання колегії голова облдержадміністрації видав доручення керівникам райдержадміністрацій та міськвиконкомів, згідно з яким на місцях при перегляді місцевих бюджетів на 2009 рік рай-, міськадміністрації мають передбачити кошти на реалізацію заходів регіональної програми енергоефективності та енергозбереження на 2009-2013 роки. Також планується створити обласну міжвідомчу робочу групу, яка займатиметься проблемами енергозбереження.

"Неділя"
23 березня 2009р.

Теги: Олег Гаваші, Мукачево, Фішер-Мукачево

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини