Проти археолога, що опікується Невицьким замком, прокуратура порушила кримінальну справу

У прес-центрі "Нове Закарпаття" відбулася зустріч журналістів з керівником громадського об’єднання "Невицький замок", істориком, який вже кілька десятків років здійснює програму щодо збереження історико-культурної спадщини Невицького замку Олександром Дзембасом. Як розповів Олександр Васильович, Ужгородська міська прокуратура, одночасно з премією Верховної Ради за особливі успіхи у здійсненні навчання і виховання підростаючого покоління, порушила проти нього кримінальну справу.

Керівник ГО "Невицький замок", історик Олександр Дзембас
Керівник ГО "Невицький замок", історик Олександр Дзембас

Як відомо, в Закарпатській області створено один з перших осередків  в Україні волонтерського руху щодо охорони і збереження пам’яток історико-культурної спадщини. Базою для створення цього руху слугує Закарпатський центр туризму краєзнавства і спорту учнівської молоді. Це позашкільний навчальний заклад, де  проводиться позашкільна робота, працюють гуртки археологічного  та інших напрямків. Саме діти з гуртків археологічного напрямку і стали першими волонтерами. Багато гуртківців, які розпочинали своє захоплення археологією в центрі, вже дорослі люди, працюють у різних сферах діяльності, але так чи інакше приїжджають до Невицького замку. Саме тому Закарпатський центр туризму став важливою структурою у формуванні не лише волонтерського руху, але й позашкільного виховання української молоді. На  успіхи даного проекту звернули увагу і наші сусіди - словаки, угорці. Почалася розробка декількох проектів, щодо розповсюдження нашого досвіду для створення спільних програм з можливим європейським фінансуванням. Волонтерський рух не є самоціллю даної програми, основна мета – це виховання дітей у вірному розумінні стану історико- культурної спадщини та автентичності архітектурних пам’яток, та вихованню національної свідомості української молоді. Крім того, Проект передбачає відновлення, популяризацію об’-єкту нове бачення майбутнього Невицького замку. Для цього і створене громадське об’єднання "Невицький замок", до якого входять науковці з Києва, Львова і Закарпаття. Є проект відновлення закарпатських замків та певне бачення звідки взяти кошти навіть в умовах кризи для початку реалізації цього проекту.

Наразі, як повідомив Олександр Дзембас, разом з оцінкою його роботи вищим законодавчим органом держави відкрито кримінальну справу. Як пояснюють у прокуратурі, нібито, за якісь порушення на суму 2000 грн. Розпочалося слідство, до якого залучили всіх дітей, які брали участь у проекті.

Розпочалися допити дітей, за відсутності батьків або їх представників, у казино готелю "Закарпаття" . Дітям задають питання на кшталт: "Чи платили вам за проведення археологічних  робіт організатори руху". Тобто, якщо до сьогодні ми вважали, що займаємося волонтерським рухом у повному розумінні цього слова, то тепер діти з несформованим ставленням до справи, за подібних обставин сприймають події зовсім неоднозначно – таку оцінку надала мама учасника проекту Євгенія Півцаєва.

Євгенія Василівна, розповіла, що спосіб в який проводиться дізнання викликає обурення в батьків.  "Дітям ніхто не надавав статус свідків, дітей опитують без дорослих. Викликають за мобільними телефонами. Я була на одному допиті, своєї племінниці Яни Шансової: в приміщенні ресторану проводиться допит, поряд з гральними автоматами, спиртними напоями та сигаретами.  Моя присутність була для слідчих неприємною несподіванкою. На мої запитання, чому без батьків у порушення процесуальних норм розслідування жодних пояснень. Моя дитина провела на даних археологічних дослідженнях  літні канікули протягом трьох років, з величезню користю для себе. Тож  батьки мають намір звертатися зі скаргою до генеральної прокуратури з приводу порушення процесуальних норм жгородською міською прокуратурою".

"Ми обурені не тільки діями ужгородської прокуратури,  та   захищаємо не лише  обласний центр туризму, як осередок волонтерства, а  своїх дітей від протиправних дій дізнавачів по справі, які грубо порушують Конституційні права маленьких громадян України", – заявляє Євгенія Півцієва.

21 березня 2009р.

Теги: Невицький замок, археологічний, волонтер, Дзембас, прокуратура, кримінальна справа

Коментарі

ulya 2009-04-02 / 23:37:00
"orange 22.03.2009 12:39

П.С. Кому взагалі потрібні ці руїни? Я би взагалі віддав їх за символічну гривню тому, хто ПІД ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИМ КОНТРОЛЕМ ДЕРЖАВИ з дуру чи з патріотизму наважився би вкласти свої мільйони в цей об"єкт."

Ці "руїни" потрібні таким волонтерам як я, які мріють про реставрацію замку. Але НІХТО з нас не хоче бачити Невицький замок у вигляді сучасного будинку (як то Мукачівський, який ви навели в приклад). Це середньовічний замок і його треба зберегти таким, яким він був колись...

Віктор Ткаченко, один з засновників ГО "Невицький замок", к.і.н. (м.Київ) 2009-04-01 / 15:40:00
З обуренням дізнався про відкриття кримінальної справи проти Олександра Дзембаса! Це замовна справа з боку місцевої влади і так цю ганебну справу не можна полишати. Потрібно писати в Генеральну прокуратуру від батьків дітей, які працювали на збереженні унікальної середньовічної пам'ятки...

orange 2009-03-23 / 00:01:00
Урсусе (а Урзус мені, до речі, подобалося більше :) ), який євродах? Там нормальна черепиця. яка за рік-другий постаріє. А Бартош купує в циганів стару черепицю не з міркувань історичної справедливості, а від бідності. І та черепиця чеського періоду, призначена для небагатих приватних будинків, зовсім не пасує до замку...



Але для чого я вам про це розказую?.. Ви ж просто ненавидите Балогу... :))

Урсус 2009-03-22 / 15:53:00
"Не залишмо Олександра на призволяще!"



Шановна Журналістко, власне, через це я і обурювався: відбулася резонансна подія, і крайовий сайт мав би вивісити про це новину на найвиднішому місті, аби привернути уваги якомога більшого числа читачів, та журналістської братії. Сподіваюсь, адміністрація так і зробить.

Журналістка 2009-03-22 / 13:52:00
Одна з найбільших проблем з Невицьким (це до оцього наїзду) - що замок не має офіційного опікуна: там якось дивно сталося, коли одна служба знімала з обліку, а район не прийняв. Інаше б Олександр уже давно знайшов би партнерів, котрі помогли б з реставрацією - грантами, із любові до старовини, охочих на базі Невицького влаштовувати історично-мистецькі фетсивалі. У Європі, на відміну від наших теренів, знають, що важливо берегти такі речі. І у нас могли б здогадатися, як використати унікальний обєкт для регіону, який верещить, що мріє бути туристичним краєм...

Щодо офіційного опікуна - громадським обєднанням "Невицький замок" пропонувалося це діло винести на сесію облради, аби був той папірець, і можна було б далі дбати про замок. Та їм щось не до того. Власне, і до памятки, і до дітей, які там у таборах історію вивчають, а не вулицею вештаються, - діло лише Дзембасу, виходить. Йому за це подвижництво годилося б памятник поставити - людина реально закохана в цю справу. Він уже якось казав: йдеться навіть не про те, аби допомагали - бодай би не заважали. І от тобі...

Не залишмо Олександра на призволяще!

учитель 2009-03-22 / 13:50:00
Здається, поруч на горі є якась туристична споруда? "Верховина"? Вона вже приватизована?

Історик 2009-03-22 / 13:28:00
Що треба зробити, щоб допомогти Дзембасу? Незалежно від того хто замовив наїзд, такі речі громадськість проковтувати не може!!! Я вдже не говорю про те, що стосується допитів дітей.

Урсус 2009-03-22 / 13:26:00
А щодо Рати - чи Ви можете навести хоч слово моє на його підтримку? На що він перетворив Ужгород, то слів немає. Але на Рату достатньо ТУТ наїздів, що б я до них додавався.

Щодо Невицького - ще при Кучмі на нього поклали були око есдеки. От на них у мене дійсно пунктик (як і на нездоланому кучмізмі загалом). А хто в нас в країні нині самий головний екс-есдек при посаді, га?

Лиш не кажить, що Стьопа Гавриш :)

Урсус 2009-03-22 / 13:22:00
Пане Оранж, я у мукачівському замку буваю нерідко. Мукакчівська влада зробила там єдине незворотнє - спаскудила історичний вигляд "євродахом". Для порівняння - Йосип Бартош, який практично самотужки реставрує "Сент-Міклош" у Чинадієві, закуповував у циганів старинну черепицю, аби зберегти автентичність споруди. А що "Паланок"? Це нині відділення мукачівського "ЗАГСу", де рагулі гуляють "свальби", бьють келихи на щастя та смітять (Ви у рви заглядали колись?)

Чи, може, велика реставрація - це "камера тортур" з чучелами?


Єдиний позитив - то розкопаний колодяз, нічого не скажеш.



Щодо Турула на замку, то мені особисто ця ідея не сподобалась, і тим більше швидка операція по його встановленню. Це різні речі із Верецьким перевалом. Хоча загального вигляду птах не псує, а наш прапор за його спиною не дає привідів сумніватися, чий тепер замок, тож не перейматеся.



НБ Урзус, урсус - це хто як латиною читає. Мене трохи виправили знавці цієї мови, тож я й підкоректувався. Не чипляйтеся більше з цим :)

orange 2009-03-22 / 12:39:00
П.С. Кому взагалі потрібні ці руїни? Я би взагалі віддав їх за символічну гривню тому, хто ПІД ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИМ КОНТРОЛЕМ ДЕРЖАВИ з дуру чи з патріотизму наважився би вкласти свої мільйони в цей об"єкт. Я, до речі, пам"ятаю Мукачівський замок до того, як за нього взялася така ненависна вам мукачівська влада. То була суцільна руїна, під "реставрацію" якої постійно розкрадалися величезні кошти. Тепер це одне із семи чудес України навіть за версією БЮТу.




Мені не подобається, до прикладу, угорський турул біля замку. Але ж ви недавно, якщо я правильно пригадую, тут на сайті чмирили всіх за надмірний, з вашої точки зору, патріотизм деяких коментаторів по відношенню до мадярського монумента на Верецькому перевалі? Бо, мовляв, відлякують мадярських туристів... :)

orange 2009-03-22 / 12:27:00
Урсус (колишній Урзус), не перший день спілкуємося на цьому форумі, і бачу, що у вас на Балозі пунктик. Не дав би сайт цю новину - погано, дав - теж погано. Йде новина вниз - сайт поганий, бо Урзус вважає, що вона має бути вічно зверху.



Я не фанат Балоги, але з якого пальця ви взагалі його тут висмоктали?.. :)



Вам його Рата "замовив"..:)

Урсус 2009-03-22 / 11:59:00
Цікаво, чиї тут вже з"явилися інтереси? Знаючи Дзембаса, можу сказати - він просто через свою обережність, до якої звик за роки нелегких стосунків із закарпатською владою, не називає вголос замовника наїзда.


Ото подивимось, як ревностно "Закарпаття-онлайн" буде підтримувати археолога. Логічно було б поставити цю новину десь на видному місті, бо бєзпрєдєл кричущий. Якщо потроху спустять цю справу у глибину шпальт, то у наїзді на Дзембаса не обійшлося без ласого до замків Головного Сантехніка...

K5 2009-03-22 / 00:30:00
Це брєд... слідчі прокуратури після цього аморальні покидьки... фактично над дітьми чинились тортури (за класифікацією європейських правозахисників) та цілеспрямований тиск поза межею ст. 19 Конституції. Адже такі співбесіди не передбаченні КПК та іншими процедурними законами для слідчих.

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини