Чи буде на Закарпатті колись щось подібне на "Буковель"?

Що ми знаємо про "Буковель"? Насамперед те, про що наполегливо говорить реклама: гірськолижний курорт № 1 в Україні, котрий пропонує любителям активного відпочинку 50 кілометрів трас різної складності й 14 крісельних витягів, що дозволяють обійтися без особливо довгих стоянь у чергах, таких природних для закарпатських курортів в останні роки. По­друге, знаємо те, про що розповідають знайомі, які на "Буковелі" побували: так, кататися там справді дуже приємно, але дорого! Дуже дорого, фантастично дорого, дорожче, ніж у Чехословаччині, Польщі, а то і в Альпах!

Чи буде на Закарпатті колись щось подібне на "Буковель"?
Чи буде на Закарпатті колись щось подібне на "Буковель"?

І це головний стереотип "Буковеля", який відлякує багатьох, зокрема, до недавнього часу, й автора. На перший погляд, тамтешні ціни справді спантеличують: один підйом коштує за 20 гривень, напої й харчі подекуди дорожчі, аніж у Києві, про вартість проживання в готелях комплексу ліпше не говорити. Тут при бажанні справді можна залишити дуже багато грошей. А можна й не залишати. Якщо тутешні готелі не по кишені, завжди можна знайти житло в довколишніх селах за цілком прийнятну ціну.

От і я, скориставшись дуже вигідною пропозицією від курорту, який запропонував абонементи, що коштували 3,38 грн за підйом у так званий "низький сезон" (починається з 10 березня), та приглушивши патріотичні почуття, які наполегливо переконували "купляти закарпатське", вирішив на власні очі подивитися, що ж то за диво таке – "Буковель".

Перше враження – сумно. Сумно, що на Прикарпатті спромоглися зробити таке, чого у нас немає й близько і хтозна, чи колись буде. У людини, яка "виросла" на закарпатських схилах із їхніми "родзинками" у вигляді горбів, пеньків чи каміння й не розбещена закордонними курортами, після відвідин "Буковелю" може скластися враження, що вона потрапила в гірськолижний рай. Нема потреби описувати всі принади тамтешніх схилів – однаково забракне слів. Скажу лише, що  пропонують справді кататися на лижах чи сновбордах. Мережа підйомників розроблена таким чином, що можна під’їхати до будь­якого з 14. А вони, між іншим, розміщені на трьох горах. Дбайливо вкатані ретраками схили дозволяють гасати собі на втіху, не боячись перечепитися через якусь гілку.

Звичайно, є чимало вибагливих туристів, котрі крутять носом: бачили й кращий сервіс. Ніхто не сперечається, проте бачили не в Україні. До того ж власники "Буковеля" не зупинилися на до­сягнутому. Нині там триває будівництво двох автомобільних парковань (4-­ та 6­-рівневих), розчищають нові схили для катання, невдов­зі планують розпочати зведення житла економ­класу тощо.

Чи буде таке колись на Закарпатті? Дуже хочеться вірити. Принаймні проект гірськолижного курорту на полонині Руна в Перечинському районі ніхто не скасовував. Однак, на мою думку, слід поспішати, щоб не відстати від "Буковеля" безнадійно й не втратити туристів, котрі поки що люблять саме наші (закарпатські) Карпати. Ведення бізнесу за принципом "і так від нас нікуди не дінуться" може залишитися в минулому, і тоді гарний перифраз краю "маленька Швейцарія" сприйматимуть суто як іронію...

Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
19 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Карпати, Буковель

Коментарі

Андрій з Поляни 2009-09-07 / 20:01:00
У Прикарпатті холодніше, ніж у Закарпатті. У Закарпатті не буде такого довгого сезону. Можна розвинути Драгобрат та з'єднати його з Буковелем.

Юрій 2009-03-19 / 18:10:00
Потенціал не тільки зимового, але й круглорічного туризму на Закарпатті значно вищий, ніж на Франківщині, але у нас трошки інші вимоги до інвесторів - необхідно розробляти кмплексні проекти розвитку територій.

местный 2009-03-19 / 10:16:00
будет обязательно. предлагаю место - пос. Ждениево в Воловецком районе. сами понимаете - место предлагаю абсолютно бескорыстно, ничего не имея в виду ;)

вот поэтому-то и нет в Закарпатье "Буковеля": потому что каждый проект разрабатывает, имея в виду свою хижу или дачку поблизости...

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини