Політологи вважають закономірними результати виборів до Тернопільської обласної ради

15 березня відбулися вибори до Тернопільської обласної ради. За даними голосування на 98% виборчих дільниць, до Тернопільської обласної ради проходять 7 політичних партій.

Політологи вважають закономірними результати виборів до Тернопільської обласної ради

За попередніми даними Комітету виборців України, на цих виборах ВО "Свобода" здобула 35% голосів виборців, партія "Єдиний центр" - 14%, Партія регіонів - 10%, БЮТ - 8%, Українська народна партія - 8%, "Народний Союз Наша Україна" - 5% та Блок Литвина - 4%.

Центр політичного консалтингу звернувся до експертів та політологів з проханням прокоментувати результати виборів та дати оцінку політичним наслідкам голосування.

Президент Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор ЖДАНОВ вважає, що "результати виборів до Тернопільської облради багато в чому закономірні, а багато в чому парадоксальні. На мій погляд, є дуже закономірним результат партії "Свобода". В умовах системної економічної та політичної кризи, як правило, збільшується підтримка радикальних організацій, в тому числі праворадикального толку. До того ж "Свобода" грала на своєму політичному майданчику, на своєму електоральному полі. Дуже закономірним є і результат БЮТ, який за день до виборів заявив, що він не буде брати участь у виборах, однак не домігся юридичної чистоти експерименту".

З іншого боку, експерта "дуже насторожує результат Партії регіонів і "Єдиного центру". За даними майже всіх соціологічних служб, які проводили дослідження у Тернопільській області напередодні виборів, ЄЦ гарантували проходження до Тернопільської облради, тобто там рейтинг був десь на рівні 3%, а ПР мала десь 2%. Тому такі результати викликають здивування і іронію, бо треба розбиратись, чи там була фальсифікація, чи масове використання адміністративного ресурсу, чи є якісь проблеми з соціологічними службами".

І.ЖДАНОВ думає, що результати виборів будуть оскаржувати в судовому порядку, також в парламенті може бути створена тимчасова слідча комісія з приводу ситуації довкола виборів до Тернопільської облради. "Які ж будуть кінцеві наслідки, важко прогнозувати", - сказав він.

Директор Центру "Третій сектор" Андрій ЗОЛОТАРЬОВ вважає, що "по-перше, у БЮТ трапилось запаморочення від успіхів і вони, намагаючись всіляко вдало увійти в президентську кампанію, допустили цілу низку стратегічних помилок, тому результат тернопільських виборів для БЮТ – це результат нехтування стратегією на догоду тактичним намірам або хвилинним інтересам".

По-друге, вважає експерт, "це дзвіночок для існуючого політикуму та провідних політичних партій, який каже, що дуже великий відсоток незадоволених провідними політичними акторами в Україні. По-третє, це такий локальний успіх ПР, яка набрала 9% в регіоні, де взагалі вважалось, що 3% для них це межа. По-четверте, це урок для технологів, що результат цих виборів та перебіг подій показують, що багато з тих, хто працюватиме на майбутніх президентських і парламентських виборах, готуються до війни, а ніхто не усвідомлює, що грошей в країні стало в рази менше і те, що на майбутніх виборах треба знайти адекватний новим економічним умовам набір засобів та інструментів, методів".

На думку А.ЗОЛОТАРЬОВА, треба згадати, як проводились вибори у 2000-2002 роках, і "той, хто краще це зробить, буде безумовно більш адекватний ситуації, ніж ті, хто буде намагатись проводити вибори так, як вони проходили в країні в 2004-2007 роках". За словами експерта, в останні роки ефективно на вибори йшло не більше 30-40% коштів, а решта йшла до кишень політтехногів, штабістів, перших осіб тощо. Тому, за словами політолога, тернопільські вибори – це свого роду праймеріз, як це було у 2004 році у Мукачево перед великими президентськими перегонами.

Щодо наслідків, то А.ЗОЛОТАРЬОВ прогнозує дуже великий "розбір польотів" з місцевими функціонерами БЮТ, які доволі часто псують рейтинг блоку і Юлії ТИМОШЕНКО особисто більше, ніж будь-які особисті вороги. "Іншим наслідком цих виборів є свого роду дзвіночок, що президентські вибори 2010 року також можуть бути виграні у судах, і я прогнозую, що будуть дуже поширені юридичні технології, адже достатньо згадати про намагання юридично відмінити ці вибори, а це ще не крапка".

"Але політичний наслідок ми всі побачили - це дуже відчутна стратегічна поразка БЮТ. Це головний висновок, тому що опуститись за рік з 70% до 8%, це треба ще попрацювати…", - сказав експерт.

Директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій КУЛИК також говорить, що "результати були закономірні і очікувані. Фактично те, що БЮТ втрачав голоси на Тернопільщині, було очевидно, і їхні дії на зрив виборів також були зрозумілі. Те, що вони набрали стільки відсотків, свідчить про фактичний провал їхньої політичної діяльності в області. Те, що набрала стільки голосів "Свобода", це симптоматично, тому що це свідчить про зростання радикальних настроїв, особливо на західній Україні, націоналістично орієнтованого електорату".

В той же час В.КУЛИК відзначив тенденцію до зростання рейтингу ЄЦ і ПР. На його думку, у випадку підтримки ПР це було "протестне" голосування проти так званих умовно помаранчевих сил. По-друге, ЄЦ - це надзвичайний ресурс, а також достатньо виважена та послідовна політика губернатора області, який очолив список ЄЦ.

"В результаті ми маємо такі наслідки, які свідчать про переорієнтування виборців західної України на користь нових лідерів, нових фаворитів і це може бути певною проекцією на президентські вибори 2010 року", - каже експерт.

При цьому він прогнозує, що БЮТ спробує опротестувати результати виборів у судах і затягнути видачу депутатських посвідчень для новообраних депутатів. "Проте, я думаю, тут важливий не сам результат дострокових виборів, а те, які тенденції вони виявили", - сказав В.КУЛИК.

Директор Соціологічної служби "Український барометр" Віктор НЕБОЖЕНКО говорить, що "поки що рано робити якісь висновки. Я не помітив там якихось серйозних тенденцій. Тенденція одна – готується дискредитація президентських виборів в Україні. Ще два-три такі голосування, особливо враховуючи скандальне голосування у Києві, і нам скажуть, що є загроза націоналізму чи тоталітаризму, що вимагає відміни президентських виборів. Мова іде про дискредитацію президентських виборів тими, в кого дуже маленький рейтинг. Тернопіль став тільки заручником цієї стратегії".

Директор політичних програм Центру політичного консалтингу Олег ПРОЦЕНКО зауважив: "Наскільки технічними чи PR-політтехнологічними б не були нинішні тернопільські вибори, вони все ж таки демонструють низку суспільно-політичних тенденцій".

"По-перше, процес розпаду старої націонал-демократії активно продовжується, а, відповідно, призводить до демаргіналізації більш радикальних політичних проектів. По-друге, в черговий раз регіональні вибори з точки зору загальнонаціонального значення стають холодним душем для БЮТ. У травні минулого року ТИМОШЕНКО програла ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ в Києві (ініціюючи дострокові вибори), і майже через рік по тому програє ТЯГНИБОКУ в Тернополі (ініціюючи відміну виборів)", - відзначив О.ПРОЦЕНКО.

На його переконання, "це більше, ніж тенденція. Помножте такі результати на реальний кризовий стан української економіки, і матимете точку зворотного відліку популярності ТИМОШЕНКО та її команди. А звідси випливає й третій висновок: невтішна електоральна крива БЮТ дає підстави прогнозувати, що найближчим часом ТИМОШЕНКО знову візьметься за виховну роботу в парламенті та зосередить свою титанічну педагогічну працю на Партії регіонів. Тобто, БЮТ таки може наважитися на черговий союз і, можливо, вже більш стратегічний – з регіоналами. "Політична колонія Макаренка" може стати реальністю з конституційним підтекстом".

УНІАН
16 березня 2009р.

Теги: Тимошенко, криза, Єдиний Центр, Тернопільська облрада, БЮТ, "Свобода"

Коментарі

АНЦЯ 2009-03-17 / 11:07:00
1. Жданов! Фальсиф1кац1я 1 адм1нресурс... . короче "БРИГАДА".

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини