В Ужгороді невідомі залили білою фарбою пам’ятник угорському поетові Шандору Петефі (ВІДЕО)

Сьогодні зранку в Ужгороді стався черговий акт вандалізму. Повністю облито білою фарбою пам’ятник Шандору Петефі у центрі міста.

Працівники комунальних служб міста відмивають від фарби пам’ятник Шандору Петефі в Ужгороді
Працівники комунальних служб міста відмивають від фарби пам’ятник Шандору Петефі в Ужгороді

На місці події працюють працівники УМВС у Закарпатській області.

Нагадаємо, що за тиждень це уже друга спроба вандалізму по відношенню до  угорських пам’ятників. Кілька днів назад невідомі пошкодили пам’ятник на честь знайдення угорцями Батьківщини, відкритий у липні минулого року. "Будапешт – покайся за Карпатську Україну", написали вандали на монументі.

Сьогодні Угорщина відзначає День Незалежності. До пам’ятника у цей день традиційно мають покласти вінки та квіти.

"Народ який не поважає історію інших народів, не поважає власну. До сьогоднішнього дня акти вандалізму над пам’ятниками угорської історії на Україні, вчиняли на протязі короткого часу вже двічі. Сьогодні вандали вчинили наругу над пам’ятником спільної історії Угорщини і України. Адже на території Закарпаття проживає велика спільнота угорської національності.

Цікаво в яку Європу намагаються йти люди які вчиняють такі дії. Недопустимо коли в ім’я слова "свобода", хтось намагається принижувати історію сусідів.  Закономірним є питання, чому таке відбувається на фоні спільного бажання угорців і українців бути разом в єдиній європейській спільноті", — заявив Надзвичайний й Повноважний  Посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь, що прибув до Ужгорода на святкування з нагоди річниці Угорської революції.
 
Як зазначив з приводу сьогоднішнього акту вандалізму по відношенню  до пам’ятника відомому угорському поету в Ужгороді завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор, такі злочини негативно відбиваються на іміджі України у Європі і спотворюють непривабливий образ України, як території бандитизму, тероризму та вандалізму. Такі дії шкодять розвитку туризму на Закарпатті.
 
"Такі акти здійснюються тими, хто на емоціях думає про якісь речі і не думає про перспективи, і здійснює ці факти, щоби активізувати негативне відношення до України, чи, навпаки, підбурити якісь дії збоку тих країн, чия честь була ображена, зокрема -- Угорщини", -- заявив Федір Шандор.
 
Не менш обурений діями вандалів Консул Генерального Консульства Угорської республіки в Ужгороді Томаш Віціан.
 
 

 
Довідка
 
Шандор Петефі (угор. Sándor Petőfi ; народився 1 січня 1823 — помер 31 липня 1849) — угорський поет, публіцист, революційний демократ.
В 1847 році — очолював організацію "Молода Угорщина".
Був одним з керівників революційного повстання в Пешті (15 березня 1848) під час Революції 1848 — 1849.

 

Отримав звання офіцера революційної армії. Загинув в бою з козаками. Серед творів — поема "Витязь Янош" (1844), драма "Тигриця і гієна" (1845), роман "Шнурок ката" (1846), поеми "Пішта Силай" (1846), "Шалго" (1846), "Апостол" (1848).
 
15 березня - день початку революції і визвольної боротьби 1848-1849 років і зародження нової парламентської держави - національне свято. Цей день став знаковим днем для Угорщини з 1849 року. 15 березня в австро-угорському Пешті, (об'єднання міст Буда і Пешт в угорську столицю сталося багато пізніше) під проводом радикальної мугорської інтелігенції спалахнуло народне повстання. Висувалися вимоги створення національного парламенту й проголошення державної незалежності. До середини серпня 1849 року австрійські та російські війська подавили повстання, але ця подія залишилася яскравою сторінкою угорської історії.
 
Нагадаємо, що в Закарпатті проживає 1 млн. 250 тис. осіб, з них близько 15% угорців, які проживають компактно на території Берегівського, Виноградівського, Ужгородського та Мукачівського районів.

15 березня 2009р.

Теги: Ужгород, пам'ятник, Шандор Петефі, вандалізм

Коментарі

Проффессор 2009-03-23 / 14:37:00
СОРРИ!Владі моя інформація потрібна так само,як і "патріоотам" Карпатської України.Якщо вони знають про могилу в с. РОКОСОВО, як допускае, ДОХТОР, і нічого не роблять,то це як висловився мер С. РАТУШНЯК, танці на кістках. А ще вам п. сорри,скажу,що білльше як, ви тут на сайта,ніхто не плескае язиком,а ще й культура відсутня.

Атар 2009-03-22 / 23:43:00
X, у вас напрочь отсутствует чувство юмора.



А я, к вашему сведению, не женат... :))

X 2009-03-22 / 22:26:00
Атарy. Позирай, неборе, бо твоя знову буде там де тиждень тому...:))

X 2009-03-22 / 22:22:00
Андрійку моя бисіда диля Тебе исе ги замeжова, а тому нич у нів не тимишиш.:))

vujko bumbak 2009-03-22 / 14:47:00
Атар, Андрій: ja by ne rekomendovav chypaty jazyk Duhnovicsa.

Szkazano vam na derzsavnyiv movi.

Атар 2009-03-22 / 14:32:00

Его жена спит не с ошибками...:))




Хотя, если он и в сексе столько ошибок допускает, сколько в комментах, то она должна бы спать не с ним, а с соседом... :))

Андрій 2009-03-22 / 09:41:00
Х

Ви пишете з такими помилками! Це жахливо! Як вас жінка терпить?

X 2009-03-21 / 16:56:00
Доктор исе не виход. Они ся сього добиавуть, оби истинні патріоти нашого многонацинального краю не брали учaст у дискусиях и товди би они могли показати "успіх" свойи пропаганди. Завто они обзивавуть нарід и клеять йим ярлики. Они уросли на традициях тероризму. У 20-50 роках прошлого віку исе били убийства (май великі из них "геройи" Украйини), тепир исе пропагандистський тероризм. Я ся надіву, ож Ви и дале буде приймати участ у у дискуиях и показувати йих брехню, як Ви исе робили до тепир.

pudkarpatec 2009-03-21 / 16:50:00
Taj kozsen nehaj zrozumie cece jak hocse!

pudkarpatec 2009-03-21 / 16:48:00
Докторe, nehaj vasvilly paduty ud neba, no my tujka osztanemoszja na vmiszti. :)))

ember 2009-03-21 / 15:19:00


Doktor, ja byl by soglasen s toboj na sto. No znamenityj vengerskij poet, Babits Mihály pisal:

Bűnösök közt cinkos, aki néma...

Ne imejem pravo molchatj, kogda Ukrajinu vsjo bolee zamentno zakhvatyvaet natsizm!

Доктор 2009-03-21 / 14:14:00
Із-за Адміна я вийду з цього знебалансованої суперечки, де нацистам дозволено називати угорців циганами, але угорцям забороняють використати слово "дебіл". На це я закликаю і інших протинацистських коментаторів, нехай сорри енд компані ведуть розмову між собою на цій трусливій сайті...

pudkarpatec 2009-03-21 / 13:45:00
nezvazsajucsy na to, scso formalyno Karpatszku Ukrajinu do tyh pir nikto scse ne pryznav. Madjary tody vojuvaly vpersu csergu z szicsovikamy. Tilyky vypadkovo szklaloszj tak, scso teper vy ne mahaete kulaky na csahiv taj na szlovakiv, Csehoszlovacyka armija tak szamo by posztupyla.

pudkarpatec 2009-03-21 / 13:27:00
takscso zja territorija tovdy nalezsalo do Csehoszlovakiji a madrajy zajsly u ramkah vojennyh dij. Pered tum zse z csehoszlovakamy vojuvaly na madjarszkij territoriji bilyja Mukacseva ta bilyja Tekova. Scso vam ne jaszno?

pudkarpatec 2009-03-21 / 13:07:00
що робила армія чужої країни, тобто Угорщини, на нашій території, яка їй не належала навіть за фашистським дерибаном під назвою Віденський арбітраж?



The Arbitration of Vienna fully satisfied nobody, and there followed twenty-two border clashes November 2, 1938 and January 12, 1939 alone, during which the Czechoslovaks lost five dead and six wounded.




zavto, cso nazrivala II szvitova vijna. Nu neponyatno, csomu cja territoriaj bula "vasa"?













Доктор 2009-03-21 / 13:01:00

Формулюйте, будь ласка, свої постинги без прямого використання образливих слів на адресу учасників коментування. Вам попередження. Адмін

pudkarpatec 2009-03-21 / 12:54:00
сорри


По якому праву проливала ріки крові наших людей?

УГОРці, ПОКАЙТЕСЯ ЗА КАРПАТСЬКУ УКРАЇНУ! ???



isztorycsni fakty tebe ne cikavljaty, tebe "Magnum Opus"-i u stylyji professzoriv Himinciv; a kto y toboju ne zgidnyj, to avtomatycsno maje pokatyszja.

сорри 2009-03-21 / 12:51:00

Доктор, не я казав, що мадярський пам"ятник на Верецькому перевалі поставлено на кістках, а тому іі не чіпляйтеся до мене зі своїми глупими запитаннями з цього приводу. А тим більше не використовуйте (вже втрєтє цей та інший приводи для того, аби уникнути відповіді на абсолютно конкретно поставлене запитання: що робила армія чужої країни, тобто Угорщини, на нашій території, яка їй не належала навіть за фашистським дерибаном під назвою Віденський арбітраж? По якому праву проливала ріки крові наших людей?



П.С. Якщо вже ви міряєте метраж розстріду січовиків мадярами на Верецькому перевалі, то чи є у вас докази того, що протоугорські племена пройшли саме цим - метр в метр - місцем, де поставлено пам"ятник. Бо якщо ні, то його треба знести не лише як елемент провокації напруження, але й як символ наглої, неприхованої фальсифікації історії... :)

Доктор 2009-03-21 / 12:39:00
А ми не почули відповідь на питання (а у цьому пості йдеться про пам'ятників): на яких кістках встановлений угорський пам'ятний знак на перевалі???? Що - якщо вірити байкам - знаходяться на 1.2-2.5 км від перевалу?

сорри 2009-03-21 / 11:48:00
Ви, Доктор, єврей, щоби відповідати запитанням на запитання?.. :)




З точки зору національної більшості населення нашого краю - українців, мене також цікавить, що робили на території моєї землі не тільки мадяри, але й чехи. Але, принаймні, є очевидним, що до складу Чехословаччини тодішня Підкарпатська Русь (згодом - Карпатська Україна) входила на законних підставах - відповідно до Сен-Жерменського мирного договору від 10 вересня 1919 р. і за згодою Головної руської (української) ради, а чехи залишили по собі на Закарпатті помітний і добрий слід.



А от інше запитання залишається в силі і наразі без відповіді: що робила армія чужої країни, тобто Угорщини, на нашій території, яка їй не належала навіть за фашистським дерибаном під назвою Віденський арбітраж? По якому праву проливала ріки крові наших людей?



УГОРці, ПОКАЙТЕСЯ ЗА КАРПАТСЬКУ УКРАЇНУ!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини