СБУ виявила унікальні документи Карпатської України та Карпатської Січі

У ході пошукових робіт в архіві управління Служби безпеки України у Закарпатській області було виявлено унікальні документи Карпатської Січі, уряду Карпатської України та радянських каральних органів, які здійснювали політичні репресії проти її президента Августина Волошина і його соратників. Про це на прес-конференції на тему "Карпатська Україна - крок на шляху до української незалежності", яку в УКРІНФОРМі провів Український інститут національної пам'яті, поінформував директор Департаменту архівного забезпечення Служби безпеки України, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович, повідомляє кореспондент агентства.

Директор Департаменту архівного забезпечення Служби безпеки України, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович
Директор Департаменту архівного забезпечення Служби безпеки України, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович

"Документи були знайдені нашими дослідниками в ході пошукових робіт. Їх як особливо цінні і такі, що вважаються частиною Національного архівного фонду, було передано до галузевого архіву, тобто їх оригінали будуть зберігатися в Києві", - сказав В.В'ятрович.

За його словами, інформація про подію, яка відбулась 70 років тому, досить мало поширена в українському суспільстві. На думку історика, причиною цього є те, що до нас дійшла лише невелика частина документальних джерел, які висвітлювали б історію Карпатської України. "Через це віднайдення в архівах Служби безпеки України нового масиву матеріалів про Карпатську Україну є справді великою подією як для істориків, так і для всіх тих, хто цікавиться українським минулим", - підкреслив він.

В.В'ятрович поінформував, що унікальні внутрішньорганізаційні документи збройного формування Карпатської України - Карпатської Січі, які були віднайдені у кількох кримінальних і так званих літерних, чи агентурних, справах суттєво доповнюють ту невелику частину матеріалів, які взагалі існують про Карпатську Січ. Це накази з печаткою Карпатської Січі, які видавалися головним командантом Дмитром Климпушем, інструкції для військовиків Січі. Окрему увагу історик звернув на документ "Жінки Карпатської України" та "Інструкцію для трьохтижневого інструкторського курсу для жінок Карпатської Січі".

Окрім матеріалів, які походять з середовища уряду Карпатської України чи Карпатської Січі, в архіві було знайдено цілий масив документів НКВС - кримінальні справи на окремих політичних діячів Карпатської України та січовиків.

За словами В.В'ятровича, разом усі ці свідчення дають доволі чітке і об'ємне бачення того, що відбувалося в Україні в 1938-1939 роках. Наразі електронні копії цих документів вже розміщені в окремій тематичній папці в усіх інформаційно-довідкових залах, які функціонують при галузевому архіві Служби безпеки України, повідомив історик.

Довідка. 15 березня Україна відзначає 70-річчя проголошення незалежності Карпатської України - події, яка стала одним з кроків на шляху до соборності всіх українських етнічних земель у єдиній державі.

На початку 30-х рр. ХХ ст. під впливом українського національного руху відбулася активізація українського громадсько-політичного життя в Закарпатті. Провідні суспільно-політичні сили Закарпаття підписали декларацію у справі української автономії, яку було вручено чеському уряду в Празі.

5 жовтня 1938 р. подав у відставку президент ЧСР Е.Бенеш. Цим скористалися словацькі та українські автономісти. Уряд Словаччини проголосив свою автономію 7-го, а Підкарпатська Русь - 11 жовтня. Тоді ж було створено перший український уряд Карпатської України на чолі з А.Бродієм, який провів лише три засідання. Криза в уряді, пов'язана з таємними зв'язками Бродія і Фенцика з Угорщиною та Польщею, призвела до їх відставки.

26 жовтня новим прем'єр-міністром було призначено Августина Волошина, за якого було завершено реформування уряду, створено службу безпеки, управління поліції, відділ преси і пропаганди, засновано нову урядову щоденну газету "Нова свобода". 30 грудня 1938 р. уряд А.Волошина затвердив нову назву української автономії - Карпатська Україна.

15 березня 1939 р. відбулося перше засідання Сойму Карпатської України, на якому було проголошено, що вона стає вільною і незалежною. Першим президентом Карпатської України обрано А.Волошина, а прем'єр-міністром - Ю.Ревая.

Того ж дня Угорщина напала на Карпатську Україну. На боротьбу з ворогом стала в першу чергу "Карпатська Січ", а також загони самооборони, проте сили були нерівними. На Красному Полі відбулася героїчна битва січовиків з регулярними угорськими військами, окремі підрозділи продовжували боротьбу далі.

Президент А.Волошин і уряд змушені були покинути рідну землю. Агресія сусідніх країн проти Карпатської України фактично стала початком Другої світової війни.

Надія Юрченко, УКРІНФОРМ
13 березня 2009р.

Теги: Карпатьска Україна, СБУ, архів, Карпатська Січ

Коментарі

orange 2009-03-13 / 23:43:00
Ви "з другої сторони" і побійтеся.




Завтра ми вшануємо пам"ять загиблих патріотів не зважаючи на все мадяронське скавуління. Дивіться телевізор, репортаж з Красного поля. Там будуть тисячі людей.



Правда, не знаю, чи ви зможете побачити це по мадярському ТБ.

X 2009-03-13 / 23:22:00
Люди добрi, побiйтесь Бога i з однiєї сторони i iншої. Мова iде про молодих хлопцiв, якi загинули в тому вiцi, коли людина не пiзнала е Першої Весни. До тих хто незнає iстoрiї: Закарпаття немає нiякого вiдношення до дивiзiї СС "Галичина", а нi до УПА. Я не ставлю собi за мету когoсь в чомусь переконувати, а нi читати лекцiю по iсторiю. Ця замiтка сама по собi позитивна, так як на шпальтах цього сайту можна булo прочити про те, щo назва Карпатська Україна виникла восени 1938 року i була затверджена парламентом Чехосоваччини. Як бачемо заpаз це не вiдповiдає дiйсностi. Назва автономiї Пiдкарпатскої Русi була змiнена у кiнцi 1938 i не була легiмiтивною. Це стосується власне i проголошення Карпаської України так, як це було зроблено з порушенням законодавства Чехословаччини. Не було проведено референдума. А тому повернення автономiї Пiдкарпатскої Русi лежить в правовому полi. Тобто, не де-факто, не де-юро держави Карпатська Укpаїна не iснувала. Тим не менше, не по-людськи перебирати кiстки загиблих...

сорри 2009-03-13 / 23:11:00
Дурниці про Шухевича не коментую. Вже писав з цього приводу, що навіть ФСБ Росії, яке запустило цю "качку", цю тему більше не експлуатує, залишивши її марґіналам вашого типу.

сорри 2009-03-13 / 23:09:00
Ні, Пудмочарський, про Думен як про концтабір в тому розумінні, в якому би вам хотілося, не знайшли. І ніколи не знайдуть.




А от про концтабір Вор"юлопош, де гноїли і вбивали захисників карпатської України, свідчень більш, аніж достатньо.



І насамкінець.

Волошин, навідміну від тодішніх русофілів і мадяронів, проти Чехословаччини нічого не робив. І його, як Бродія, не звинувачували в шпигунстві на користь Мадярщини. Карпатська Україна як автономія була проголошена у повній відповідності до законів федерації, а як незалежна держава - вже після проголошення незалежності Словаччиною, тобто вже після фактичного розвалу Чехословаччини. Тому після захоплення Карпатської України мадярами за підтримки мадяронів він міг спокійно, з чистою совістю жити в Празі, де йому ніхто не міг нічим дорікнути.

Пудмочарськый 2009-03-13 / 22:51:00
2сорри

Не знаю про форму,айбо знаю де одпочивали од труду праведних Волошин,Шухевич,Ключарюк.Волошин з Ключаруком у Празі - у того народу проти якого ся так бороли.Шухевич у "абверу".Показово чи так?

Пудмочарськый 2009-03-13 / 22:46:00
А про концлагер "Думен" там документів не найшли?

сорри 2009-03-13 / 22:14:00
Чоловіче, яка вам різниця, у якому одягові вирішили загинути ці молоді люди, захищаючи свою Батьківщину від загарбників? Тим більше, що особисто ви, судячи з вашої неповаги до цієї гідної смерті, не варті навіть їхнього мізинця?




І де ваші "архівні підтвердження про те, що Карпатську Січ за свої кошти одягнула та взула нацистська Германія?

Форма то німецька, із Берліна..."?



Просто пролопоніли. бо так хочеться вашому псевдорусинському язикові. не прив"язаному ні до розуму, ні до совісті?!.

гість 2009-03-13 / 21:40:00
Цікаво, чи у знайдених документах є архівні підтвердження про те, що Карпатську Січ за свої кошти одягнула та взула нацистська Германія?

Форма то німецька, із Берліна... А гімназисти (13-17 років) вмирали на Красному полі у своїй учнівській формі.

Неющ 2009-03-13 / 18:38:00
"На Красному Полі відбулася героїчна битва січовиків з регулярними угорськими військами, окремі підрозділи продовжували боротьбу далі". Треба добавити, що ця боротьба iде до нинi. Питання: як пан ющ тiкати буде у америку, то эсбушники теж з ним будуть тiкати, чи будуть тепер прославляти кпу та пр, може ще мороза та литвина?

Vlad-2 2009-03-13 / 18:33:00
Мы снова самые самые! И уже не было бы второй мировой войны, если бы не Карпатская Сич. Главное чтобы была Сич (как-то нужно оправдывать дивизию СС -дивизию сичовых стрильцив). Уж лучше бы ограничилсь трипольськими черепками!

Troll 2009-03-13 / 18:24:00
В стране кризис, контрабанда, наркотики, а ведущие спецслужбы парят людям бред.

вадУ 2009-03-13 / 18:11:00
Не терпится козлам порвать Украину на куски! Была также Колковская республика на Волыни!Откуда и началось УПА.И в Харькове была столица.Ну давайте будем разваливать все.Что вы в "нафталине" роетесь? НУ все у нас хорошо,только Карпатской мочи не хватает.Эта публикация связана с предстоящей поездкой преза в Ужгород? Да ему насрать,иначе эта свистопляска в Украине не творилась.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини