Закарпаття: Мешканець Мукачева на "лівій електронній біржі заробив мільйони доларів

Пригадується, на початку 90-х років громадяни пострадянських держав, прагнучи швидкого і шаленого збагачення, грали у дивну гру. Посилали у конверті гроші на певні адреси, натомість мали отримати від інших адресатів більшу суму. Словом, це була одна із форм сумнозвісних фінансових пірамід.

Закарпаття: Мешканець Мукачева на "лівій електронній біржі заробив мільйони доларів

Мукачівець Олександр у своїй діяльності, маючи намір непогано заробити, також використовував поштовий зв’язок. Правда, всесвітньої мережі Інтернет.  Наприкінці 2006 року  він запровадив  вельми цікавий проект, метою якого  було залучення на платній основі титульних знаків системи "Гроші" (умовно назвемо її так)  різних клієнтів та використання їх на електронній біржі.  Мукачівець навіть створив свій сайт, де розміщувався примірник договору, позики титульних знаків – публічна оферта. Інвестор через систему "Гроші" переводив на електронний рахунок фонду титульні знаки, вартість одного з яких  становила 1 долар, у сумі від 100 до 100 000дол.  на термін від місяця до кількох років. Умови  клієнтам пропонувались  просто шикарні: фонд зобов'язувався повертати надані кошти з нарахуванням бонусів у розмірі 7% на місяць від суми займу. Ну кого, скажіть, не привабить така пропозиція --  справжня  "золота жила". За умовами договору, товарні знаки мали виплачуватись  щомісяця до п’ятого  числа,  а, за бажанням клієнта, без виплати залучались до подальшої роботи. Словом, гроші на рівному місці робили нові гроші. І для цього не потрібно було важко гнути спину. Чим більша сума – тим більші   дивіденди. Підтвердженням  прийняття умов публічної оферти був факт перерахунку займодавцем титульних знаків та електронний гаманець "ФОРА" в системі "Гроші". Робота пожвавилася на  початку 2007 року. На рахунок Олександра стали надходити значні суми. Крім  вітчизняних клієнтів, приєднались і громадяни  Росії, Білорусі та  інших країн. Про успішність цього проекту говорило хоча б те, що протягом двох років загальний фонд обороту перевищував  три  мільйони доларів. Звісно, кількість клієнтів фонду також постійно змінювалась і становила в середньому 250-300 осіб. Титульні знаки слухняно перераховували на електронний гаманець Олександра. Нових інвесторів залучали вже існуючі. До того ж,  мукачівський спритник розмістив в Інтернеті рекламу проекту "ФОРА".  А щоб створити в інвесторів враження солідної фірми, влітку 2007 року в одному із санаторіїв Олександр організував навіть практичний семінар проекту "ФОРА", куди були запрошені всі основні клієнти.

Однак  влітку 2008 року проект "ФОРА" несподівано перестав виконувати умови договорів оферти: як виплачування відсотків за вкладами, так і повернення вкладених  інвестицій. Всі намагання інвесторів повернути свої кошти  були  безрезультатними. Після кількох невдалих спроб люди зрозуміли, що їх просто-напросто обвели навколо пальця.

На сьогодні отримано заяви від близько двадцяти п’яти потерпілих. Сума вкладених ними коштів перевищує 700 000 доларів США, крім того, фонд заборгував клієнтам близько 800 000 доларів США нарахованих  в 2007-2008 роках відсотків.

Правоохоронці встановили: у  громадянина Російської Федерації Олександр  шахрай виманив  333  тисячі доларів, які той довірливо перерахував на електронний гаманець. 55 тисяч "зелених" позбулася й жителька Києва. Зазнали матеріальних збитків на загальну суму 350 тисяч гривень й інші громадяни. Правда, це  далеко не всі жертви шахрайських дій мукачівця. Ошукані в цьому році написали заяви у міліцію. Ускладнює розслідування  справи те, що більшість потерпілих – громадяни інших країн.

Працівники управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС  наразі  перевіряють і з’ясовують справжні масштаби завданої громадянам  псевдо-біржою шкоди.  За цим фактом прокуратура порушила кримінальну справу.


Євгенія Красилинець, ст.лейтенант міліції, Мукачівський МВ ГУМВС
Іван Ладжун, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області

13 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, електронна біржа, долари

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини