Закарпатці, любіть Україну!

У нас вкоренилася мазохістська традиція не вірити ні в що хороше.

Держава Україна
Держава Україна

Скептичні вислювлювання абсолютно про все, що відбувається в Україні, вже давно стало звичкою наших громадян. У нас вкоренилася мазохістська традиція не вірити ні в що хороше. Якщо послухати довколишніх, то вийде, що в Україні найгірше, найнепрофесійніше геть усе – від футболу до міжнародної дипломатії. Скептика, який з мудрим виразом обличчя висловить щось на кшталт «не ту країну назвали Гондурасом» чи «та всі вони козли!» і додасть «я, звісно ж, патріот України, але...», сприймають за мудрого аналітика, який добре розбирається в ситуації. Якщо ж, бува, сказати: «У нашій країні є чимало професіоналів, тому все у нас вийде», то вас у ліпшому разі назвуть наївним романтиком, який у цьому житті нічого не тямить, у гіршому – порадять звернутися до психіатра.

У психології українського мазохіста немає місця для гордості за свою державу, тому й випадки, коли Україна чи її представники показали себе на гідному рівні, проходять майже непоміченими. Довести, що ми на щось здатні, нецікаво нікому: ні політикам, ні журналістам, ні самому народу.

Візьмімо до прикладу Євро-2012. Здається, ніхто не сумнівається, що здобуття Україною спільно з Польщею права на проведення футбольного форуму майже цілковито є заслугою українського партнера, якого в цьому випадку представляв президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Але вже з моменту здобуття цієї путівки потужно зазвучав хор скептиків: «Провалимо! Краще б не вигравали – зганьбимося! Україна ніколи не зможе його провести!» Далі – гірше. Вітчизняні ЗМІ переконали себе і завзято переконували інших, що Євро від нас відберуть. Всі чекали, коли нарешті Україні вкажуть на її місце і віддадуть чемпіонат гіднішому: німцям, італійцям, шотландцям. Професійно підливає олії в огонь польська жовта преса, яка регулярно «дізнається з власних джерел в УЄФА», що від України відберуть Євро, і Польща його проведе разом із Німеччиною, чи матчі приймуть 6 польських і лише два українські міста. Наші ж ЗМІ, замість того, аби сказати закордон­ним колегам, мовляв, шановні, роззуйте очі, у нас уже три стадіони практично готові, ви ж, крім балачок, не вирізнилися нічим, запекло перекладають польські тексти. Як же, польські вигадки так вдало вписуються в український песимізм! Натомість слова Григорія Суркіса, дуже авторитетної людини в європейських футбольних колах, сприймаються з недовірою. Як на мене, справжньою ганьбою для України став випадок із Мішелем Платіні. Коли наші журналісти всоте спитали генсека УЄФА, чи відберуть Євро від України, той відповів, мовляв, ви хоч від когось із наших представників чули бодай раз, що чемпіонат можуть відібрати? Лише ви про це й говорите!

Не менш показовими стали й дві нещодавні події: суд із Румунією щодо острова Зміїний та захоплення корабля «Фаїна» сомалійськими піратами. В обох випадках українці безапеляційно звинуватили власну країну в повній нездарності й невмінні відстоювати свої права, на відміну від (США, Росії, Індонезії, Нігерії – потрібне підкреслити). «Якби румуни не виграли в суді за Зміїний, тоді чому б вони так раділи в своїх інтерв’ю?» – наводять українські скептики неспростовний, як їм здається, аргумент. Між тим українські дипломати також у своїх коментарях висловлювали цілковиту задоволеність вироком суду. То чому ж ми не віримо своїм, зате впевнені в цілковитій щирості румунських?

Так само українські ЗМІ й прості громадяни були переконані в провалі операції звільнення моряків «Фаїни». Причому здебільшого критики навіть не поцікавилися, як у таких ситуаціях діють інші держави та скільки часу тривають переговори. Навіщо, коли й так зрозуміло, що рідна Україна – найгірша держава у світі? Захисник дій української влади знайшовся аж у... Москві! Причому захисник фаховий, колишній моряк та чи не єдиний у СНД спеціаліст із сомалійського піратства Михайло Войтенко. Він прямо заявив, що моряків удалося врятувати завдяки американським бойовим кораблям, які оточили «Фаїну» і не дозволили вивезти з неї зброю, та команди українських дипломатів, зусиллями якої вдалося уникнути людських жертв і не перевищити суму викупу від загальноприйнятої. Причому через втручання в процес українських крикунів переговори кілька разів зривалися. Такого наші скептики пережити не могли, тому швидко знайшли пояснення цій заяві: звичайно ж, його підкупили. Іншої причини схвалення дій нашої держави, на їхню думку, існувати просто не може.

Прикладів на такий взірець можна навести багато. У нас заведено посміюватися з росіян, із їхньої впевненості у власній значущості, з їхньої довіри владі, гордості за свою історію. Звичайно, згортання демократії, брак опозиції – це не добре. Проте чи не краще жити, будучи гордим за свою державу, ніж переконувати себе й навколишніх, що нам не пощастило з Батьківщиною? Звісно, мені можуть відповісти, що винувата в такій ситуації влада, проте вона не вічна, а потужність країни (чи її безсилля) залежить не від якогось політика, а від нас. Якщо місцевим скептикам хочеться вважати, що вони народилися й живуть у країні невдах та слабаків, право їхнє. Я ж живу в країні, якою варто пишатися.

Юрій Лівак, Мукачево.net
12 березня 2009р.

Теги: Україна, Євро-2012, острів Зміїний, ЗМІ

Коментарі

baks 2009-03-19 / 10:43:00
Пане Юрию Ви напевно в блоці БЮТ, а бо бажаєте вступити в нього!Тільки там можуть на маразматичний стан речей казати що то є золота середина і тільки так треба робити.

ember 2009-03-18 / 21:41:00
Ja ljublju Ukrajinu, ona menja ne ljubit:(

Юрко-Дурко 2009-03-18 / 14:28:00
То лем пондрови гуно люблять

местный 2009-03-13 / 09:12:00
Юрий, я за то, чтобы любить. Когда любят, то не спрашивают "за что любить" - любить просто потому, что она есть. НО... правде-то в глаза всё равно смотреть нужно, не злорадствуя при этом как пацаны-иштваны.

Футбол вчера посмотрели... Евро-2012 нужен. Можем заменить Львов на Харьков... НО если у Вас в гараже или сарае не заныкано достаточное количество волшебных палочек - самое время начать ими размахивать, а то еще пару месяцев - и уже не надо будет даже их искать...


анонім 2009-03-12 / 20:17:00
До автора - не ліпіть горбатого, подивіться, що говорить Г. Москаль про "Фаїну" і ще про дещо.

пацан 2009-03-12 / 19:03:00
Закарпатці, любіть Україну!

За лесорубки и голые горы;

За коррупцию;

За воровство;


За нищету;

За гетьманство и злоупотреблением законов;

За экспорт наших девочек как простритуток на развитие секс-индустрии в Западных государствах;

За заробитчанство;

За паводки;

За антисемитизм, за руссо- и русинофобию и вообще за ксенофобию;

За примитивный хохляцкий национализм и просто за неумение строить цивилизованную державу для нормальной человеческой жызни;

Istvan 2009-03-12 / 17:41:00
Это - как ее любить? На приказ??

НЕ ВСЕ ТАК ПОГАНО У НАШОМУ ДОМІ :) 2009-03-12 / 17:19:00
Любіть Україну! Любіть, росіяни,

Не шлунком, а серцем любіть!

Не рийте під нею могильної ями,

Рабою її не робіть!

Потоне Вкраїна - усіх вас потопить,

Усі ж ми в одному човні,


Добро України - і ваш-таки клопіт.

Це-ж так очевидно! Чи ні?..

Невже ви забули? Вас тут прихистила

свята українська земля.

Вона вас терпляче і щедро гостила,

Мов рідних своїх немовлят.


І хоч ви для неї нехрещені діти,

Хоч молитесь іншим богам,

Та все-ж українське вам сонечко світить,

Ласкаво, ще краще, ніж нам!

"Ми вас визволяли! Ми вам будували!" -


Старий і сумнівний мотив.

За те, що ви край наш ущент зруйнували,

Вам Бог заплатить! ...Чи вже... хтось заплатив?..

А ми будували для вас і конали,

На наших кістках Петербург,

Нам крівцю смоктали російські канали -


Та цього ніхто не забув!

Я вас не картаю. Лиш кличу до тями:

Не будьте відступні, німі!

Не рийте під нами могильної ями,

Бо впадете в неї САМІ !!

Юрій Лівак 2009-03-12 / 16:00:00
местный 12.03.2009 15:54

Ви неуважно прочитали. Не сумніваюся я лише в тому, що Євро ці дві країни здобули дякуючи Україні. Як мені не прикро, але Львів гарно може замінити Харків.

местный 2009-03-12 / 15:54:00
не, ну в жизни даже в крысись далжно быть место оптимизму. но вот такому ли безудержному? Нет сомнений насчет Евро-2012? У кого? Когда я последний раз был в Киеве - 25 февраля, олимпийский стадион выглядел как после прямого попадания атомной бомбы. Проведение финала в столице - требование УЕФА. Во Львове ваще полная хрень - ни стадиона, ни аэропорта, в Днепре - проблемы с аэропортом. Гостинец не хватает катастрофически везде. Экономический кризис явно не способствует завершению строек. Так говорите, сомнений нет?

А о.Змеиный я не прощу. Просто предательство...


Радоваться нужно, всегда и всему, только меру, место и причину знать нужно :)

Історик 2009-03-12 / 15:27:00
Юрку, як то кажуть респект і уважуха:) суперова стаття!!! Молодць!

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини