У Тернополі БЮТ спіткнувся об закарпатця

В українській політиці все просто: ти – мені, я – тобі. Спочатку Блок Юлії Тимошенко допоміг Партії регіонів відправити Огризка писати мемуари про Зміїний. За півгодини «регіонали», які до останнього критикували БЮТ за бажання відмінити вибори в Тернопільську облраду, долучаються до скасування цих виборів.

Юрій Чижмарь
Юрій Чижмарь

Коаліція тріщить по швах, БЮТ і ПР вкотре показують усім, що домовлятися вміють і їм удвох у цій країні ніхто не потрібен..

Ющенкові це розв’язало руки для оголошення війни: СБУ атакувало Нафтогаз, що не лише спантеличило країну, а й стало темою №1 для європейських медіа. За бізнес-конфліктом, який апріорі неможливий у нормальній країні з нормальною демократією, чітко проглядається протистояння колишніх союзників у Помаранчевій революції. Два голосування – за звільнення Огризка та за скасування виборів у Тернополі – ще більше загострили політичну кризу.

Чому ж БЮТ так боявся виборів на Тернопільщині? Литвин, який нині в облраді своїми людьми не представлений, був «за» вибори, але виявився безсилим проти спайки БЮТ – ПР. Витоки тернопільських виборів знаходяться в затяжному конфлікті між пробалогівським губернатором Юрієм Чижмарем та бютівською більшістю облради. У самій суперечці нічого особливого немає – сутичка інтересів представницької та законодавчої влад на місцях була закладена ще Кравчуком. Інша річ, що до виборів такий конфлікт доходить рідко – ані депутати, ані губернатор не хочуть бути політичними самогубцями.

Тимошенко про вибори до Тернопільської облради дізналася аж у середині січня, коли більшість конкурентів БЮТ уже розгорнула штаби. Ця “новина” наклалася у ЮВТ на інші відомості з тернопільських фронтів.

По-перше, на стіл прем’єрці лягла «підпільна» соціологія Томенка. За тиждень до виборів вона показувала рідному блокові нищівний результат, ледве дотягуючи до 15%. Тягнибоківська «Свобода» гарантовано набирала 20%. Механізмів боротьби з Тягнибоком напрацьовано не було: тернопільські ЗМІ не особливо вчепилися в чутки про те, що кампанію націоналістів начебто ведуть московські політтехнологи.

По-друге, тяжка економічна ситуація не лише підірвала довіру до Тимошенко по всій країні, а й отримала кілька суто тернопільських нюансів. Наприклад, аграрії, що становлять більшість населення регіону, банально не можуть стати на облік в Центрі зайнятості. «Порятунок» селян напередодні виборів мав стати джокером у рукаві Литвина, який вважає людей від сохи своїм електоратом. Але у світлі скасування виборів законопроект № 4043 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості членів особистих селянських господарств", що мав виправити ситуацію, з козира перетворився на «шістку». До речі, БЮТ за законопроект не голосував, тож «сердешні» недарма не хочуть ставити селян, котрі втратили роботу, на облік, – скоро вибори, й офіційна статистика щодо безробітних має відбивати фантазії Тимошенко, а не реальний стан речей.

Не додало населенню оптимізму і блокування банківських депозитів. Чи не кожна тернопільська сім’я має родича, який працює за кордоном і надсилає кровні євро додому. Протягом року через «Вестерн Юніон» у область надійшло втричі більше грошей, ніж із державного бюджету. Нині кошти «заморожено» до кращих часів, які невідомо коли настануть.

По-третє, Тимошенко донесли інформацію про тотальний контроль, що його встановив над місцевими ТВК тернопільський губернатор.

Юлія Тимошенко
Найголовніша ж причина полягає в тому, що Тимошенко панічно боїться «київського дежа-вю». У БЮТ тема травневих виборів у Києві – табу. Про це не говорять, та рани в Тимошенко не загоїлись досі. Усі «малі» партії та блоки приросли в Києві мандатами, а парламентський кити – БЮТ, ПР і «Наша Україна» отримали в киян відкоша. Тимошенко тоді не дослухалася до своєї фракції, яка наполягала на союзі з Кличком, висуненні єдиного кандидата та спільній перемозі. Як результат, біло-сердешні під проводом самої Тимошенко здобули на 9 мандатів менше, ніж на чолі з Томенком у 2006 році.

Тож у БЮТ вирішили будь-якою ціною скасувати вибори на Тернопільщині, аби не демонструвати країні, спонсорам та ворогам рейтингові виразки.

Але був не лише Київ...

16 березня 2008 року відбулися дострокові вибори мера Жашкова. Реальну соціологію, яка показувала не більш як 15% у штабі проігнорували – були впевнені, що повторять результат перевиборів до Верховної Ради 2007 року. Тоді це невелике місто на Черкащині дало Блокові Юлії Тимошенко 55% голосів. Проте кандидат, якого висунула Тимошенко, провалився, набравши лише 16%.

Усі ці причини спонукали леді Ю взяти курс на відмову від тернопільських виборів, застосувавши для цього два важелі. Перший – офіційний. Згідно з гоголівським «я тебе породив, я тебе і вб’ю», у ВР було зареєстровано проект відповідної постанови, за який, власне, і проголосували 3 березня 292 депутати.

«Пожежним» варіантом стало звернення до суду – з винесенням відповідної ухвали. До суду – львівського, який завше славився “колядниками” та “засівальниками”. Утім, допомоги львівських «зваричів» не знадобилося: у ВР вистачило голосів «регіоналів», голови Огризка та національних інтересів, за здачу яких щедро віддячують «з-за бугра».

Один з головних висновків: напередодні старту президентських перегонів Блок Юлії Тимошенко ще більше зіпсував свій імідж у Західній Україні. Замість того, щоб активно включатися в боротьбу за тернопільську облраду, Тимошенко дала своїм конкурентам додаткові аргументи... На Галичині люди особливо чутливі до всіляких ігор на користь північних сусідів. А “Свободу” після всього цього просто не спинити...

Як у цьому контексті виглядають імовірні розклади під час президентської кампанії?

Віктор Янукович
Схоже, на Тимошенко чекають деякі сюрпризи. Вириваючи прем’єра з “контексту патріотизму”, її політтехнологи, судячи з усього, намагаються перевести її на чуже електоральне поле. Але господар Півдня і Донбасу вже давно є, і прізвище його – Янукович.

Під час кампанії він знову дістане вкриті пилом гасла про російську мову, Крим і НАТО. І тоді Тимошенко нічого не залишиться, як вкотре звертатися по голоси до щирих українців. Та чи приймуть її ті, хто симпатизував «Свободі», Ющенку, Грузії та підтримував Огризка?

Скасування виборів у Тернопільській області продемонструвало не тільки соратникам, а й супротивникам БЮТ, що пані Тимошенко не машина, яка кує перемогу за перемогою, а обережна, невпевнена у власних силах людина, яка, обпікшись на молоці, тепер і на воду дме.

Та, схоже, тернопільцям не доведеться довго носити камінь за пазухою – скоро їм таки випаде шанс дати гідну відповідь за скасування виборів. Останні кроки, до яких вдається Тимошенко, свідчать про її готовність кинутися у вир дострокових виборів – президентських, парламентських і, під шумок – місцевих.

Вона усвідомлює, що її урядування обертається електоральними втратами. Чекати поки шагренева шкіра популярності скоротиться до ющенківських розмірів прем’єрка не бажає. Кинути дорогий її серцю Кабмін за власним бажанням вона не може – занадто красномовною вийде визнання неспроможності впоратися з кризою, а це означатиме ще більші електоральні втрати...

Віктор Ющенко
Залишається розхитувати човен: створити умови, через які Ющенко сам відправить усіх на вибори. І в цьому Тимошенко й «регіонали» – ситуативні союзники. Для бізнесу очевидно, що рятувати країну від наслідків кризи, яка сьогодні ще не сягнула дна, ніхто до оголошення результатів виборів у ЦВК не буде – політики бігтимуть “назустріч людям” і топитимуть країну в популізмі та віддрукованій грошовій масі.

Хоча пані Тимошенко, скориставшись досвідом Кім Чен Іра, і заборонила Держкомстатові публікувати реальні цифри падіння ВВП та згортання економіки, українські олігархи і звичайні громадяни відчувають на власній шкурі, що їхні статки тануть, як сніг на сонці.

Тож зараз БЮТ і «Регіони» дружньо тиснуть на больові точки Ющенка: звільнили Огризка, подолали його вето на закон про імпічмент Президента. Усі ці акції мають на меті одне – вибори якнайшвидше. Тим більше що Ющенко на ці натискання слухняно ведеться. Такий сценарій влаштовує як БЮТ, так і Партію регіонів. Адже їм, як справжнім важковаговикам, залишиться тільки звільнити політичне поле від усілякої “дрібноти” та з’ясувати всі історичні суперечки в битві сам-на-сам. А там – «у живих зостанеться тільки один».

Василь Самохвалов, Катерина Кириченко, Інститут антикризових стратегій, УНІАН
12 березня 2009р.

Теги: Ющенко, Тимошенко, уряд, криза, Тернопільська облрада, вибори, Юрій Чижмарь

Коментарі

Юрий 2009-03-20 / 23:48:00
"Балоган" таки справляє гнітюче враження. Зловживання адмінресурсом, плітки, брутальність ... Які методи, такі і результати для людей. Треба їм відпочити від влади, а нам від них.

Не Кролик 2009-03-20 / 15:55:00
Було би об кого спотикатись-:)Боїтеся Юлі, ось і пишете всякий непотріб. Часу правління "балогана" в Україні та на Закарпатті незабаром настане .....єц.Хай кожен сам придумає слова синоніми до кінець.Адже ЄЦ заслуговує ваших гострих слівців,бо вже набридли своєю брехнею.

Ja 2009-03-18 / 19:59:00
"сорри 12.03.2009 21:03


Те, що рейтинг БЮТу посипався - це добре: пані Капітельман не стане майбутнім президентом України. Але хто тепер займе уми патріотично налаштованих українців, що зараз відходять від сліпої закоханості в тЮльку?"

Як хтo? Дeмoкpaти - Єдиний Центр i Свобода :))

Демократія від БЮТ 2009-03-14 / 03:49:00
ДИВИСЬ уКРАІНСЬКИЙ НАРОД ЯКУ ДЕМОКРАТІЮ ГОТУЕ НАМ БЮТ!

Депутати від бют разом з озброєними бандитами блокують друкарню з якої вивозять бюлетені на вибори! http://www.youtube.com/watch?v=37gVWM-HV9M

Ось чого бояться БЮТ 2009-03-13 / 13:28:00
Загляньте якщо не вірите http://www.ratinggroup.com.ua/ua/products/politic/projects/data/entry/220/

Юрий 2009-03-13 / 12:55:00
Серед совковської номенклатури знайти нове обличчя може тільки дурисвіт

V1 2009-03-13 / 10:55:00


Всрався БЮТа не на жарт. Буде аферистам Сталінград. :)

15% процентів, це був Бютівський залишок на кінець лютого. А теперь після спроби рейдерського захоплення ПРАВА людей ОБИРАТИ сухий залишок буде взагалі нікчемний!

местный 2009-03-13 / 08:43:00
"потрібні нові обличчя із баченням майбутнього країни" - несомненно!

K5 2009-03-12 / 23:34:00
Нарешті народ прозрівати почав і є шанс, що монополію БЮТ буде подолано!

Але залишається питання - хто прийде на взамін цим маргіналам - ПР, БЮТ, НУ? Свобода - радикалів до влади - НІКОЛИ!!! Потрібні нові обличчя із баченням майбутнього країни.

Юрий 2009-03-12 / 21:55:00
Суть, ідеї замовника статті: "Не з'їм, так надкушу". Соромно панове. Ви нагадуєте поганого шахіста, що не здатен прорахувати навіть один хід. З таким хистом ролю аутсайдера ви собі забеспечили

!!! 2009-03-12 / 21:24:00
Вот такая бадяга ждет каравай с ушами по всей Украине! :)

сорри 2009-03-12 / 21:03:00
Те, що рейтинг БЮТу посипався - це добре: пані Капітельман не стане майбутнім президентом України.



Але хто тепер займе уми патріотично налаштованих українців, що зараз відходять від сліпої закоханості в тЮльку?

xXx 2009-03-12 / 13:30:00
мм да :) непогана стаття...

Макс 2009-03-12 / 13:13:00
:)

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини