Ужгород: У ЗОШ №12 презентували профорієнтаційний термінал

У сучасних умовах професійна орієнтація населення, зокрема, шкільної молоді, є одним із головних напрямків державної політики зайнятості. У зв’язку з цим профорієнтаційна робота розгортається у принципово новому форматі, в якому акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття, особливо молодіжного.

Ужгород: У ЗОШ №12 презентували профорієнтаційний термінал

Задля забезпечення якісного функціонування системи професійного інформування населення, у тому числі учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Державний центр зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерство освіти та науки України розпочали спільний інноваційний проект, спрямований на забезпечення інформативності, доступності, мобільності, гнучкості та привабливості профорієнтаційних послуг для молоді.

З метою допомогти молодим людям усвідомлено вибрати професію державною службою зайнятості був розроблений програмно-апаратний комплекс "Профорієнтаційний термінал". Нещодавно він був встановленовлений у 9 школах обласного центру та 1 у Перечині.

5 березня в Ужгородській школі №12 відбулася його презентація. Директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк розповів, що ця інновація, за своєю суттю, є молодіжним інтернет-порталом. Доступ до нього відбуватиметься через спеціальні пристрої «татч-скріни». Їх встановлено у школах у доступних для учнів місцях. Через профорієнтаційні портали школярі зможуть довідатися про зміст професій, стан і перспективи ринку праці, вищі та професійно-технічні навчальні заклади, умови навчання в них, основи трудового законодавства, послуги служби зайнятості тощо. Інформацію постійно оновлюватимуть через мобільний інтернет. З роботою терміналу ознайомила присутніх провідний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних цього центру Наталія Ухаль.

Директор школи Ілона Пчолар з радістю відзначила, що відтепер школярі мають більше можливостей щодо отримання потрібної і корисної інформації про світ професій. Цей проект - сучасна форма професійної орієнтації молоді, яка надає можливість детальніше ознайомити користувачів терміналу з інформацією про різні професії, їхню затребуваність на ринку праці у всіх регіонах країни, можливості кар'єрного росту в тій чи іншій спеціальності, навчальні заклади, де готують фахівців обраного профілю тощо. А також рекомендації для тих, хто хоче працювати за кордоном, як не стати жертвою насильства тощо.

Простота користування, доступність викладу інформації, відеоілюстрування приваблюють учнів різного віку. Термінал оснащений різноманітною пізнавально-мотиваційною та розважально-ігровою інформацією. Його зміст розрахований на три категорії користувачів: для учнів, вчителів та батьків. Серед матеріалів є психологічні експрес-методики для самотестування, скориставшись якими учні отримають поради щодо професій та напрямків побудови професійної кар'єри. Особливо термінал корисний старшокласникам, які наразі здійснюють вибір фаху.

Ольга Синкулич,
заступник начальника відділу оргроботи
обласного центру зайнятості

06 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, профорієнтація, термінал

НОВИНИ: Соціо

11:03
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини