Сірководневі ванни закарпатських Лумшор — тільки під відкритим небом

Потрапляючи до чарівного карпатського краю, одразу виконуєш трирівневу програму: оздоровлюєшся, загартовуєшся, відпочиваєш, і водночас намагаєшся не лише відвідати побачені раніше місця, а й відкрити для себе щось нове, цікаве, незнайоме.

Сірководневі ванни закарпатських Лумшор — тільки під відкритим небом

Такою туристичною несподіванкою стали для нашої родини Лумшори. Це маленьке гірське село розташовується в Перечинському районі Закарпатської області біля підніжжя полонини Рівна — найбільшого комплексу високогірних лугів, висота над рівнем моря яких досягає 1479 м, а площа займає 1100 га. Затиснуті засніженими гірськими схилами та стрімкими водоспадами, Лумшори ніби оберігають себе від оточуючого світу. Попереду — тільки гори й небо.

Забуваючи про все, що тебе нещодавно турбувало, ти з особливим нетерпінням наближаєшся до пішохідного підвісного місточка, що з’єднує правий та лівий береги швидкоплинної Турички. Саме на березі цієї гірської річки розташовується друге диво Лумшор — стародавні чавуни. Їхня поява датується 1600 роком — з відкриття сірководневого мінерального джерела.

Лікувальні властивості лумшорських вод здавна запримітили місцеві жителі, тому багато хто з хоронителів старовини пам’ятають випадки, коли відвідувачі сірководневих ванн повертали собі радість самостійно рухатися й зміцнювали нервову систему. Однак феномен Лумшор криється не тільки в цьому. Туристична привабливість найвіддаленішого гірського куточка Перечинщини — в тому, що процедура оздоровлення відбувається під відкритим небом, незалежно від пори року.

І саме тут настає кульмінаційний момент твоєї подорожі! Чавуни, що наповнені сірководнем, розташовані у трьохстінному накритті, яке має вхід знадвору та відкритий вихід до Турички. Привітний та спритний горянин Іван дбайливо охороняє чотирьохсотлітні чавуни та зі щирою усмішкою спостерігає за переляканими туристами, бо знає: на вулиці температура повітря –80 С, а в чавуні — + 36,60 С.

Шлях від роздягальні до чавуну близько чотирьох метрів, але в цей момент головне — не примерзнути до дерев’яної підлоги й швиденько шубовснути у воду, де на тебе чекають друзі, теж мисливці «за несподіванками». (До речі, у чавуні одночасно може вміститися близько семи чоловік, залежно від габаритів.) «Професійно» познайомившись із новоприбулими екстремалами, Іван хутко підкидає дровцята у вогонь і чекає на магічні слова: «Ми готові стрибати у Туричку». І тоді місцевий «оператор туристичної послуги» проймається великою радістю та розтікається усмішкою на всі «тридцять два», коли ти отримуєш той незвичайний «кайф» від перепаду температур. Найсміливіші повторюють цю процедуру декілька разів. І коли ти вже повністю забув про все, що донедавна пам’ятав, якось невимушено піднімаєш голову догори — і бачиш: через прорубаний в даху отвір свою магічну енергію посилає тобі вечірня зірка. І тоді ти ніби летиш у далекий незвіданий простір, в якому так добре, затишно та приємно.

Після повернення в реальне життя на тебе чекає третє диво Лумшор — гостинна колиба, яка знаходиться поруч. Вишуканість карпатської кухні збиває тебе з пантелику, й ти довго не можеш визначитися, що посмакувати першим. Враховуючи те, що шашлик... всюди шашлик, — віддаєш перевагу місцевій рибі-царівні — форельці. І не помиляєшся. Різноманітні лумшорські делікатеси, а ще хист та доброзичливість карпатських ѓаздинь залишають тобі найприємніші враження. А щоб тебе, такого урбаністичного столичного жителя, остаточно «потопити» в магічній аурі Лумшор, насамкінець подають духмяний чай, настояний на різнотрав’ї високогірних лугів.

Саме так пропонує свої туристичні можливості маленьке гірське селище на великій карті України. Відпочиваючи у Закарпатті, завітайте до Лумшор! Це незабутній край — і ваші враження будуть теж незабутні!

Алла Гаврилюк, "День"
04 березня 2009р.

Теги: Лумшори, сірководень.джерело

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини