Закарпатські телевізійники показали відеофільм, присвячений 70-річчю Карпатської України

Прем'єра художньо-документального відеофільму "Гіркота солодкої землі", знятого закарпатськими телевізійниками до 70-річчя проголошення Карпатської України, відбулася сьогодні на каналі "Тиса-1" /Ужгород/.

Закарпатські телевізійники показали відеофільм, присвячений 70-річчю Карпатської України

Стрічка присвячена світлій пам'яті відомих і безіменних героїв-патріотів, які у березні 1939 р. віддали свої життя за волю рідної землі. Глядачі вперше на екрані побачили кадри кінохроніки про життя на Закарпатті у 30-40-ві роки та задокументовану діяльність президента Карпатської України Августина Волошина у той буремний час.

За указом Президента України Віктора Ющенка 70-річчя Карпатської України у березні ц.р. відзначатиметься на загальнодержавному рівні. Та особливо до цього готуються на Закарпатті. Тут завершують будівництво меморіального комплексу на Красному Полі під Хустом, де відбувся найзапекліший бій між погано вишколеними й озброєними бійцями "Карпатської Січі" та регулярними військами фашистських загарбників.

Карпатська Україна чи не першою в Європі 15 березня 1939 р. вчинила збройний опір коричневим зайдам. Полеглим захисникам рідної землі буде споруджено пам'ятник на Верецькому перевалі. Передбачено відкрити меморіальні дошки активістам Карпатської України, провести вечори спогадів, читацькі конференції, виставки, мітинги і збори...

Серед передбачених заходів значились і зйомки згаданого відеофільму, автор сценарію якого - відомий закарпатський письменник Дмитро Кешеля.

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
28 лютого 2009р.

Теги: Карпатська Україна, "Тиса-1", Августин Волошин, Дмитро Кешеля

Коментарі

ПРОффессор 2009-03-03 / 13:17:00
О! Отут є правда!Велике спасибі автору комент." ЧИТАЮ І ПЛАЧУ". Оце історик від народу.Тепер і я розкажу, що мені розповідали мої батьки, будучи очевидцями цих подій.Коли січовики вивели не озброених дітей на Красне Поле іпобачили яка армія іде проти них, покинуши дітей на ПОЛІ через с. РОКОСОВО стали тікати в гори. А верхушка, організаторів ціеї бойні, спрятавшись у помісті пана ХІТРІЯ, яке находилось межи горами на околиці с. РОКОСОВО з красивим великим садом, пересидіши там ці події, ночами мов криси, розбіглися хто за перевал, а хто через Тиссу в РУМУНІЮ.А на Красному Полі, залишились сотні вбитих юнаків,яких, тоді вже венгерська влада, заставила жителів с.РОкосово, укого були вози, іти збирати і звозити їх на кладбище в с.Рокосово, де була вирита велика могила, в якій їх поховали.Чому я це питаннья піднімаю, тому що ця могила забута, і може бути втрачена, уже залишилось небато людей, які можуть показати місце її знаходженья. ОСЬ її б і треба востановити, а не бруківку викладувати на Красному Полі. ЩЕ раз ,з великою повагою, з комом у горлі, дякую автору комен. "ЧИТАЮ І ПЛАЧУ"за народну ПРАВДУ.

Читаю і плачу 2009-03-02 / 21:49:00
Шановні українофіли і українофоби!

Події на Красному Полі - це кривава трагедія, яка забрала життя кількох сотень юнаків і юнок, майже увесь на той час інтелектуальний цвіт Підкарпатської Русі, її майбутнє.

Але відповідальність за це лежить порівну на угорських окупантах і на карпатських січовиках з-за перевалу, які в той момент перелякано відступали на Польщу, покинувши неозброєних дітей на полі бою (не всі, звичайно, - прості воїни не могли остаточно втратити совість і втекти, вони залишилися героями).

Чомусь ніхто з вас не говорить про повстання вояків Січі 14 березня з метою збройного захоплення влади і відсторонення А.Волошина, який відмовлявся оголосити про вихід Підкарпатської Русі з Чехословаччини і таки настояв на цьому, ламаючи всі плани Гітлера та його помічників по зруйнуванню Чехословаччини, адже на той час Тіссо вже виконав свою частину німецького плану і виголосив незалежність Словаччини.

Чомусь ніхто не запитує, як могли треновані карпатські січовики зі зброєю в руках тікати в гори, залишивши 14-16 річних дітей на вірну погибель? Після того вони, як стверджують нові історики, чинили відчайдушний опір окупантам. Чому ж дозволили вмирати під Хустом дітям?

Чи це була не провокація проти закарпатського народу, який не дуже охоче підтримував акцію Карпатської України?

На мою думку, це цинічний злочин, цієї крові організаторам і виконавцям не змити ніколи ні з себе, ні зі своїх нащадків.

Але пам'ять невинних дітей, засліплених підлітковою емоційністю, підігрітою словами деяких діячів, ображати гріх. Вічна їм пам'ять! Схиляю голову перед ними...

орк 2009-03-02 / 08:41:00
«Х», українофобська потворо, ти зі своїм недорозвинутим «пінгвіняче-русинським» мозком не можеш збагнути, що є речі, яких тобі ліпше не чіпати. Загинули молоді люди, навіть якщо ти не знаєш, що на той час карпатські січовики були єдиними в Європі, хто збройно протистояв фашистам (аншлюс Австрії пройшов мовчки, Мюнхенська змова – так саме, німці увійшли до Судет а потім і Праги без жодного пострілу, Угорщина згідно з умовами віденського арбітражу окупувала також без жодного пострілу 30% території Словаччини, а поляки так саме зайняли Тешинську область), то май бо навіть повагу до Смерті.

ХХ 2009-03-01 / 23:12:00
Як пан Проффессор ви б мали знати, а це уже давно доказали українські науковці з НАНУ, що всі убиті сичовики, без пургаторіа, вступили ровно до Рая. Шукати массове поховання не має ніяку рацію.




X 2009-03-01 / 20:40:00
Молодець ПРОффессор . А тобi -орк- кить не тецик, то не читай. Почитай лiпше про дивiзiю СС "Галичина"

orange 2009-03-01 / 12:04:00
Ти вже задрав з цим запитанням. Щось знаєш - кажи, не знаєш - стули писок.

ПРОффессор 2009-03-01 / 11:37:00
Історикам,телевізійникам відеофільму: Чи знаєте Ви, де находиться массове похованья убитих січовиків , на Красному полі,чи Вас це не цікавить?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини