Прийнятий сьогодні на сесії прапор Закарпаття недвозначно стверджує українськість краю (ФОТО)

Сьогодні, 27 лютого, в Ужгороді на 23-му пленарному засіданні сесії депутати Закарпатської обласної ради затвердили остаточний варіант прапора нашої області.

Прийнятий сьогодні на сесії прапор Закарпаття недвозначно стверджує українськість краю (ФОТО)

Абсолютною більшістю голосів від всього складу депутатського корпусу, тобто 74-ма депутатським голосами із загалом 91-го, було прийнято прапор Закарпаття в варіанті – дві горизонтальні,  жовта і блакитна, смуги з гербом Закарпатської області у верхньому лівому куті.. Його на затвердження винесли 5 фракцій обласної ради.

За словами голови Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського, досі Закарпаття залишалося єдиною областю, у якої не було свого прапора.

«На зорі незалежності України Закарпаття стало першим краєм, у якому прийняли свій власний герб, із того часу регіональну символіку стали затверджувати у всіх областях України. Але досі лише Закарпатська область єдина не мала свого прапора. У зв'язку з цим ще восени 2007 року Закарпатська облрада оголосила конкурс на кращий проект прапора області. Найбільш обговорюваними варіантами прапора були синьо-жовтий та «російський» триколірний, але, в остаточному підсумку, депутати визначилися», - сказав Кічковський.

Прийнятий сьогодні на сесії прапор Закарпаття неоднозначно стверджує українськість краю

За його словами, більшість депутатів схилилися до варіанту жовто-блакитного прапора, на якому в куті розміщений герб Закарпатської області - бурий ведмідь на синьо-жовтому тлі.

Як наголосив ректор Ужгородського національного університету та член фракції «Наша Україна» Микола Вегеш, який водночас є секретарем  експертної комісії щодо прапора, саме блакитно-жовтий прапор був офіційним стягом Карпатської України. «Прийняття цього варіанту означало би консолідацію закарпатського парламенту», - оголосив депутат з трибуни, мотивуючи проект рішення. Єдиний противник цієї ідеї та прихильник прийняття «русинського» прапору депутат Євген Жупан, голова Народної ради русинів Закарпаття,  намагався заперечити, мовляв це державний прапор України і його не слід приймати. Але, як зізнався Микола Вегеш, заради одного Жупана переробляти прапор не будуть.
 
прапор Закарпаття
 
За прийняття стягу проголосували 74 депутати, 1 утримався, 3 не голосували. Як результат, на площі Народній за півгодини після сесії підняли вже офіційний прапор області. Під час голосування, знаючи, що воно буде позитивне, депутат Жупан вискочив зі свого місця і почав розмахувати «русинським» прапором і кричати, що це неправильне рішення.
 
фото на тлі щойно прийнятого прапора Закарпаття

Після сесії більшість депутатів з задоволенням зробили спільне фото на тлі щойно прийнятого прапора. Відмовився це зробити той же Жупан. «Наш проект прапора - це полотнище, що складається з горизонтальних смуг (зверху вниз): синьої 50%, білої 25% і червоною 25%. Посередині прапора справжній герб Закарпатської області. Цей прапор є прототипом прапора товариства ім. Духновича. За роки незалежності України цей прапор уже близько 15 років затверджено як прапор русинів Закарпаття», - заявляє він.

За роки незалежності України доля прапора Закарпаття вирішується в четвертий раз. Вперше цю проблему підняли в 1990 році. Тоді ж сесією облради було прийнято рішення про прийняття крайового герба, але от з прапором не вийшло. З трьох запропонованих проектів не затвердили жодного. Вдруге питання символіки області піднімалося в 2001 році, але і тоді представники влади не дійшли згоди. При третій спробі, восени 2007-го, спеціально створена конкурсна комісія навіть обрала варіант у синьо-жовтих кольорах, котрий мали винести на голосування, але й тоді політичні чинники завадили довести задумане до кінця. І от нарешті прапор затверджено. І, що важливо в нинішній політичній ситуації, він недвозначно трактує саме український статус нашого краю.

З чим і вітаємо усіх патріотів Закарпаття і України, для котрих це питання було справді принциповим.

27 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, прапор, синьо-жовтий, русини

Коментарі

Юрий 2009-03-12 / 22:20:00
Кажуть все можна приховати але не вуха. Вони завжди стирчать. Єдине, що переконливо доводить фельдфебельська люмінєва логгікка, це те, що Кремль серйозно зайнявся психотропною обробкою регіону

WRONGWAY 2009-03-12 / 07:47:00
Добрий ранок!



Што мож повiсти?

Нашi депутати доста мудрi люде

Прапор сись - прапор адмiстративноi единицi а не бiлше

Маеме копiю державного прапора з крайовим гербом на ньому

Кончиться ся держава "кончиться" i сись прапор

Нич страшного - не у первий ото раз


Бачьванськi русини такой хоснують сине-жовтий з гербом

I тот "намальовали" Iм украiнофiли за часiв Костельника

Я би так дуже не переживав Вшиткi знаеме який е iстиний наш прапор



Што до "персонажiв" што туй пишуть под NICами "orange" "орк" "Юрiй" а др


Сегiнята!(кiдь лем не адмiны з сього сайта - а i так "сегiнята")

"украiнцiв" мочать теперь всягди Економiчно, полiтично ,iдеологiчно

От i пишуть дурницi тiпа "П'ята колона, за совковою звичкою, за москальські гроші "не одобрямс" (обись знав "Юрику", RUSSIA FOREVER! Украiна - щи вопрос!)


Мы дочекеме закi iм Юлька накрутить "килы на вилы" а тота у Подкарпаттю

переспектив не мае

Украiнство нигда никому нич доброго не принесло

(Напримiр:Кiбы Волошинськi придурки i коммунiсти не украiнствовали

были-бысьме тепер горожанами EU)

Не принесе ай iм

Кiлко бы туй дурниць не писали






Майтеся дубрiй!







галицький русин 2009-03-12 / 06:17:00
10 фактов, которыми владеют русины и полностью слепы украинские националисты.


Mar. 12th, 2009 at 2:28 AM



1. Факт существования суверенной русинской государственности Подкарпатская Русь с 1918-1919-1938 гг. не отрицают даже крайние противники русинской нации.



2. Факт одинакового расширения автономных прав автономной Республики Словакия и Республики Подкарпатская Русь Законом №328 от 22 ноября 1938 г. И вот Словакия на основании этого Закона стала независимым государством, а Подкарпатская Русь, при вмешательстве Польши и галицких сечевиков, 15 марта 1939 года провозгласила статус суверенной русинской Республики, но, в угоду Гитлеру, Парламент Сойм Подкарпастких Русинов вынужденно сменил название Республики на новое имя «Карпатская Украина». А сегодня…где она?



3. Факт признания Украиной суверенитета Подкарпатской Руси празднованием сегодня 70-летия провозглашения национальной автономной русинской республики Подкарпатская Русь в составе Чехословакии, как суверенного государства с именем (в угоду Сталину) «Карпатская Украина».



4. Факт того, что власти СССР подтвердили тогда, что Украинская ССР ничего общего не имеет с суверенной Карпатской Украиной. Тоже самое заявлял и Августин Волошин.



5. Факт сокрытия властями сегодня от граждан Украины: Куда же подевалась суверенная Рспублика Карпатская Украина, хотя памятник её президенту в Ужгороде стоит? С какой целью сегодня украинские националисты-антирусины скрывают правду от общественности, что суверенная русинская государственность де-юре просуществовала не два часа, а аж до 26 ноября 1944 года? Ведь Первый Съезд Народных Комитетов в Мукачеве объявил 26 ноября 1944 года о выходе Русинской Республики из состава Чехословакии и присоединялись к государству СССР суверенное государство с новым именем (тепер уже в угоду Сталину) «Закарпатская Украина». Не забудем, что тогдабыли приняты красный флаг, герб СССР , а русский язик стал вторым государственным.




6. Факт того, что СССР в лице Сталина, явно не собирался выполнять условия договора Фирлингера-Молотова от 29 июня 1945 г., а, фактически, грубо анексировал суверенную русинскую державу, превратив ее в простую область со сталинским названим «Закарпатская область».



7. Факт того, что после распада СССР и Чехословакии суверенная Подкарпатская Русь (имевшая переходные имена Карпатская и Закарпатская Украина) могла законно восстановить свой досоветский суверенитет. Но русины мудро поддержали создание новой Украины с условием, что в составе её Подкарпатская Русь восстановит свою досоветскую автономию.



8. Факт того, что уже 17 лет власти Украины, грубо проигнорировав волеизъявления народа на референдуме-плебисците 1 декабря 1991 г., проводят политику этноцида, дискриминации русинской нации, имеющих все признаки геноцида.



9. Факт того, что СБУ по приказу Киева прводит репрессии против русинов, открывши против русинской нации пресловутое уголовное дело №499, объединив его с уголовным делом против одного из лидеров русинского движения.



10. Факт того, что празднование юбилея Карпатской Украины, фактически, имеет вид панихиды над ней, ибо никто не хочет восстановить её сегодня, хотя бы как автономную республику в составе Украины, как это выражено на референдуме 1991 г. Но, сегодня время тотального обмана людей.

орк 2009-03-10 / 11:19:00
Ембере, це точно. І до тебе це відноситься тією ж мірою, що і до африканців з алкоголем.

Тільки ти живеш в географічному центрі Європи, то й поводься, як нібито європеєць :)

Тобі теж пропоную лікування нервової системи та психіки мінеральною водичкою...



ember 2009-03-10 / 09:59:00
Natsist i v Afrike natsist:) S aljkogolem i bez:)

орк 2009-03-10 / 07:28:00
Ембере, не треба все ж так було зловживати на 8 березня сурогатним алкоголем!

orange 2009-03-09 / 23:23:00
Опаньки!




А можна дізнатися, з чого такі емоції?.. :)

ember 2009-03-09 / 22:33:00
ORANGE, ORK, SORRY – NATSISTY!

ember 2009-03-09 / 13:01:00
Vitaju vsikh orkiv i vsikh orange-iv: uhorsjkyj pamjatnyk na verecjkomu perevaly ikh odnodumtsy znovu oblyly farboju, rozbyly molotkom! Khaj zhyve zhovto-blokytna demokratia, toleranstvo, kuljtura!

orange 2009-03-09 / 12:17:00
На цьому прапорі на Закарпаття вказує все: від кольорів - синього і жовтого, які весь час були кольорами русинів, і до герба.



А ви би, Іштване, хотіли, щоби цей прапор був червоно-біло-зеленим? :)

Istvan 2009-03-08 / 13:56:00
Князь Лаборец є видумкою угорського літописця Анонімуса

Istvan 2009-03-08 / 13:52:00
На цьому прапорі що вказує на Закарпаття????

сорри 2009-03-08 / 13:47:00
Прапор Закарпаття на http://www.vexilla-mundi.com/menu.htm

orange 2009-03-07 / 21:48:00
Фрас ми, Обозривателю, до прапору моравських князю Растіслава и Светоплука. І не знаву, нашто тулите нашого Лаборця до чеху. Айбо то вашоє діло: намішалисьте в єнну купу доста всякого гуна, і з того хочете зліпити собі "русинську" історію. Єннов дурницьов бульше, єнннов - менше, яка різниця?..

Кідь знаєте, што мадяри ся не били з Лаборцьом на Верецькум перевалови, то навчіт тому, што знаєте, і того неошколованого челянника, котрий ся пудписує ніком Х. Бо дуже недуйдавий і нарваний. По таких, ги вун, люди судять, ож отличительнов чертов "русину" суть тупость. Таким, ги вун, Гецко ай Сидор мусите дяковати за вто, што Закарпаття приняло май український з ушитких варіанту прапора, а "русинським" рухом нись ся занимать СБУ...

Обозриватиль 2009-03-07 / 21:27:00
Честованні пани оrangе и орк путаєте ня з паном Х. Я не пан Х, коменти мав лем под ніком "Обозриватиль". Даколи муй нік употребили ай другі, айбо велика векшина коментів под ніком "Обозриватиль" суть мої. Я нигда не употребляв нік "Х" и нигда м и нигде не говорив, што русини ся били з мадярами при Верецьком перевалі.




Ви оrangе мені не одповіли на муй вопрос, ай кідь я ся звідав перший од вас на прапори князів Растіслава и Светоплука Великої Морави. Туйки м ся дузнав, ош не лем князь Лаборець бов українець и мав жовто-синьий прапор, айбо докунця ай князі Растіслав и Светоплук боли українцями. Се є дуже важноє откритіє и треба вам о томто інформовати Словацьку академію наук. Я надію ся, же за сесе откритіє будете честованни аспонь тітулом Доктор Гоноріс Кауза Історичних наук.



Што ся касає триколору, то ся зачало Французськов революційов, штурмом крепості Бастілли и продовжало ся "Веснов народов" на Європейском контіненті, яких частьов боли не лем чехи, чи словаки ай русини. Докунця, Французська революція мала ай вліяніе на революцію Америки (Дж. Вашингтон) проти Бритської імперії. То лем на козаків из Запоріжжя невпливало. Зато Україна має так много дуже розумних гетьманів. Як ся говорить, де суть троє українців, напримір оrangе, орк и сорри уж там є аспонь єден вшитко-знавущий гетьман.



Розвивайте вашу історію України далше, можно словаки и чехи приймуть Растіслава и Светополка як українців.

X 2009-03-07 / 21:17:00
Orang-орк-сорри




Но, люди добрi, ци видете галицьку благодорнiсть. Я ти, чоловiче добрий, пораду безплатну дав, ат и би ся из зо мнов вадив. Нич кить ся ня послухав, то жона ти буде ниська дуже рада. И ти ся завтра не будеш на людей метати. Я, Слава Богу, виагру щи не хоснуву, но впередi всяко годно бити... Як ся буду метати на людий ги ти, то ся задумаву. Но, а тепир , по дiлу,може ти мало май подасть. Уто, штось скопийовав про прапор штимуйе гет. Ей бо сь те, свiдом и незалежнi (од розуму и совiсти) не оцiнили русинську доброту: хотiли сь ме ож би нико не замiтив,ож ти сь те "приватизували" наш прапор. И так по вшиткому свiту кажуть:

"Украно,рiдна мати,

не вкрадеш не будеш мати".

Знову ня будеш пужати, аж ня не впусиш на Укайину, ей б спочатку требало би йи лишити обись ня не впустив назад. Правда, так би ся хотiло оби она ня лишила..

Юрий 2009-03-07 / 20:55:00
П'ята колона, за совковою звичкою, за москальські гроші "не одобрямс" прапор Закарпаття. Що в цьому дивного?

orange 2009-03-07 / 20:45:00
Що, нещастячко пудмадярськоє,




ци не після тих "стрєлок", котрі"сь сам назначав, і на котрі, пак, сам не приходив"ись, мусив"ись ся набрати досвіду поводження з віаґров? З перепугу став"ись неваловшен?



Но нич, то лем начало. Дале буде май страшно. Будеш істи віаґру пачками, коли бдеш ся бояти виткнути свого мадяронського писка з свої Мадярщини до нашої України, аби тя не імили і не посадили на гузицю за твою антиукраїнську діяльність.



Будеш, паскуде, ищи стояти на границі в Чопі і позирати через границю на наш бук, де тобі ся появляти буде заборонено... :)

X 2009-03-07 / 12:07:00
Orang-орк-сорри


Не миригуй ся так израна, ци може жона тя збиткувала... Нич на нч возьму май половку од май малойи дози виагри...Завтра ти кавиль у постиль дасть. Но а што ся удносить историйи то ти удкриву малу научну тайну: чим май старийнаучний источник, чим ближе до историчних собитiй, тим вiн май цiнний. Я ти совiтову почитати про русин не лем у Орлая и Лучкая(Попа),но и у Аль-Идрис. А тому, што пишуть историки ги йеден пан, котрий типир май великий депутат на Украйини, не дуже вiр, бо знайеш як вiн уто робить.

orange 2009-03-07 / 10:51:00
Вже тобі, клоуне, розмальований в червоно-біло-зелене, говорили, що посилатися на історіографію 200-річної давності можуть хіба що повні... "русини". Решта ж повноцінних людей світу дивляться на світ, в тому числі і на минуле, сучасними очима, і оцінюють його сучасними, а не неандертальськими, мозґами... :)

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини