Як закарпатські соціалісти заробляють на "дітях війни"

Про дітей війни, соціально незахищену і часто нехтувану владою категорію населення, представники більшості вітчизняних політичних партій згадують за кілька місяців до виборів. Тоді вони голосними заявами на захист літніх людей намагаються здобути додаткові десяті відсотка до власного рейтингу. Зазвичай вибори минають – і все забувається.

Як закарпатські соціалісти заробляють на "дітях війни"

Однак нещодавно Соціалістична партія України, наразі один із аутсайдерів нашого політикуму, розгорнула широкомасштабну кампанію. Але не тільки розмах вразив, а й лицемірство, котре у деяких регіонах перетворилося на звичайну аферу в кращих традиціях Остапа Бендера. Найсумніше в цій історії, що ошуканими залишаються діти війни, котрі й так часто обездолені.

Не секрет, що українське законодавство прописане таким способом, що в ньому багато дірок і двозначностей, котрими певні люди вміло користуються. Відомо також, що часто наші закони конфліктують один з одним, містять багато суперечностей, в яких не розібратися навіть із пляшкою, як казав екс-президент Л.Кучма. Однією з таких суперечностей і скористалися винахідливі представники згаданої вище партії.

Останнім часом її представники по всій Україні раптово взялися «допомагати» дітям війни. Нагадаємо, що до цієї категорії входять ті, кому на час завершення Другої світової, тобто до 2 вересня 1945 року, не виповнилося 18 років. Так-от, соціалісти розгорнули цілу кампанію, переконуючи дітей війни подавати до суду, оскільки, мовляв, при виплаті пенсії їм незаконно недоплачують суттєві надбавки. Довірливі люди масово пішли до служителів Феміди.

Причиною звернень є те, що, відповідно до статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», який набрав чинності з 01.01.2006 року, дітям війни пенсії підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Водночас статтею 7 цього закону передбачено, що фінансове забезпечення соціальних гарантій здій­с­нює­ться за рахунок коштів державного бюджету України, а не бюджету Пенсійного фонду.

При прийнятті Закону  «Про Державний бюджет України на 2006 рік» було встановлено, що пільги дітям війни, передбачені статтею 6, запроваджуються протягом 2006 року поетапно, за результатами виконання бюджету в першому півріччі, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів за погодженням із Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Однак протягом 2006 року уряд не впровадив порядок надання пільг, передбачених статтею 6 згаданого закону.

У 2007 році при ухваленні держбюджету дія цієї статті була зупинена. Разом із тим стаття 111 закону «Про держбюджет» встановила, що протягом 2007 року підвищення до пенсії виплачується тільки особам, які є інвалідами.

Через рік приймається Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік», яким внесено зміни і до Закону «Про соціальний захист дітей війни». Всім особам, які мають статус «Дитина війни», підвищено пенсії незалежно від встановлення інвалідності, розміром 10 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Працівники Пенсійного фонду області одразу ж здійснили нарахування та виплату встановленої надбавки всім пенсіонерам, яким на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Взявши до уваги всі ці зміни законодавства, можна стверджувати, що працівники Пенсійного фонду діяли згідно з нормами чинного законодавства України.

А катавасія, яка розгорнулася нині, пов’язана зі ще одним нормативним актом – рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року, яким положення статей 71 та 111 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» визнані неконституційними та втратили чинність із дня ухвалення цього рішення. Це й стало формальним приводом звернень дітей війни до суду. Але всі, хто це робить, не враховують ще один важливий нюанс.

Справа в тому, що в рішенні Конституційного Суду Верховну Раду України, Президента України та Кабінет Міністрів України зобов’язано звернути увагу на необхідність дотримання положень при підготовці, прийнятті та введенні в дію закону про державний бюджет. Однак уряд це зобов’язання не виконав, і порядок надання пільг, передбачених статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», так і не був впроваджений.

Виходить наступна ситуація: доплата дітям війни має бути, а коштів на неї уряд не заклав, і механізм надання пільг та коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2006-2007 роки, не прописав. У цьому випадку Пенсійний фонд цілком логічно апелює до пункту 9 Положення «Про Пенсійний фонд України», де передбачено вичерпний перелік напрямів освоєння коштів Пенсійного фонду України, які використовуються виключно за призначенням і вилученню не підлягають. Тобто наразі управління Пенсійного фонду не має підстав для проведення перерахунків пенсії відповідно до поданих звернень громадян.

У розмові з нами працівники Пенсійного фонду пояснюють, що правовий порядок в Україні ґрунтується на принципах, згідно з якими ніхто, в тому числі й Пенсійний фонд, не змушений робити те, що не передбачено законодавством. Водночас кажуть, що тільки-но буде прийнято механізм та здійснено фінансове забезпечення соціальних гарантій «дітям війни», управління Пенсійного фонду області зробить перерахунок та проведе виплату надбавок у найкоротші строки.

А тепер власне про аферу. Як нам стало відомо, на Свалявщині деякі члени Соцпартії, переконуючи людей подавати до суду, кажуть їм, що необхідні для судового запису два комп’ютерні диски можна купити тільки в одному конкретному магазині, що в інших «диски недобрі». А в тому, де «добрі», ціна одного раптом виросла до 10 гривень. Кожен пенсіонер – дитина війни, яка подає судовий позов – залишає в цьому магазині 20 гривень. У той же час навіть роздрібна, не гуртова, найдешевша, ціна диска – максимум 3 гривні. Тобто на кожному покупцеві з соціально незахищеної категорії «наварюють» щонайменше 14 гривень!

Як повідомили нам в управлінні Пенсійного фонду Свалявського району, на сьогодні подано близько 500 судових справ. Перемноживши на 14 гривень, маємо близько семи тисяч гривень заробітку власника магазину на пустому місці! І це ще не кінець, бо кількість довірливих людей, котрі хочуть у суді відстояти свої надбавки до пенсії, ще росте. Усього ж, наприклад, на Свалявщині 5583 дитини війни.

Як повідомили нам в обласному управлінні Пенсійного фонду, нині на обліку 128 тисяч 400 закарпатців, які мають статус дітей війни. Якби всі вони раптом одночасно подали до суду, то з Пенсійного фонду їм на доплату мало би бути вилучено 360 мільйонів 800 тисяч гривень. Це при тому, що місячна потреба на виплату пенсій усім закарпатським пенсіонерам – 230 мільйонів. У такій ситуації сотні тисяч закарпатців не отримали б пенсії…

Василь Мадай, "Старий Замок "Паланок"
27 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, діти війни, СПУ

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини