Закарпатське село підтримають на рівні області

Сьогодні в Закарпатській облдержадміністрації радилися, як протистояти кризі в агропромисловому комплексі.

Закарпатське село підтримають на рівні області

На Закарпатті 63 відсотки населення – сільське. І хоч область не належить до зерносіючих, сільське господарство, особливо дрібнотоварне, – займає вагомий відсоток загальнообласного валового продукту. Світова криза відчутно вдарила і по сільському господарству, і Закарпаття в цьому плані не виняток. Наслідки впливу кризи на АПК можуть бути більш глибокими, якщо їх вчасно не попередити. Про можливі шляхи мінімізації кризових явищ у сільському господарстві області йшлося на нараді при голові облдержадміністрації, в якій взяли участь фахівців аграрного управління, представники фермерських господарств та банківських установ.

Відкриваючи нараду, Олег Гаваші відзначив, що минулий рік для сільськогосподарської галузі області був доволі успішним: відбулося збільшення обсягів валового виробництва продукції майже на 4 відсотки. Втім, вже зараз зрозуміло, що цьогорічна посівна для селян стане справжнім випробовуванням. Ні про які преференції з боку держави, як це було минулими роками, наразі не йдеться.

– Криза у сільському господарстві може погіршити ситуацію і в інших суміжних галузях, адже агропромисловий комплекс забезпечує продовольчу безпеку і гарантує робочі місця в сільській місцевості, – стверджує голова облдержадміністрації. – Тому нам на місцях необхідно шукати шляхи подолання негативних наслідків в цій галузі.

За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Івана Паука, цьогоріч фінансування державних програм із підтримки сільського господарства скорочено більш ніж утричі. Зокрема, зменшена дотація з держбюджету на підтримку тваринництва, повністю припинено фінансування компенсації вартості придбаної аграріями сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Цьогоріч вперше за останні роки уряд не дав чіткої відповіді, чи буде діяти механізм часткової компенсації відсотків по кредитах.


– Відсутність кредитів та зростання цін, в першу чергу на мінеральні добрива та паливно-мастильні матеріали, негативно вплине на хід посівної кампанії, – вважає Іван Паук. –  Розрахунки фахівців показують, що цьогоріч витрати сільгоспвиробників на один гектар ріллі будуть становити 3,5 тисячі гривень, що на 800 гривень більше минулого року.

Через трикратне зростання цін на міндобрива на кінець лютого аграрії області забезпечені ними лише на 20 відсотків. Набагато кращою є ситуація із посівним матеріалом – господарства забезпечені ними на 91 відсоток. Але закупити елітне зерно селяни цьогоріч не змогли. За словами Івана Паука, урядові нововведення ситуацію не поліпшують, а навпаки – результат призводить до погіршення ситуації в галузі. Так,  введення  2009 року спеціального режиму оподаткування, що передбачає сплату «переробника-ми» 20 відсотків ПДВ, призвело до зростання вартості продукції переробної галузі, скорочення обсягів виробництва у харчовій і переробній промисловості – у межах 40 відсотків.

   Голова обласної організації фермерів та приватних землевласників Юлія Пелешкей відзначила, що на підтримку фермерства держава цього року виділила у вісім разів менше коштів, ніж у 2008 році. На сьогодні в області працює понад 1600 фермерських господарств, з них 5 найбільших знаходяться на межі банкрутства.

    – Без дотацій та державної підтримки галузь поставлена на коліна, – каже Юлія Пелешкей. – Тому селянам в цій ситуації потрібна допомога в залученні банківських кредитів та відтермінування погашення раніше виданих.

    Кредитна підтримка аграріїв була найболючішою темою на нараді. Присутні банкіри запевняли, що цього року кредитування села, незважаючи на кризу, продовжиться. Але зрозуміло, що 18-30-відсоткові ставки селяни не подужають. Потрібні державні компенсації, яких зараз нема.

    Тому область змушена шукати власні резерви, щоб допомогти селянину. Олег Гаваші повідомив, що наступного тижня запланована нарада з провідними нафтотрейдерами, на якій йтиметься про забезпечення села паливно-мастильними матеріалами за оптимальними цінами. Всі обласні програми підтримки агропромислового комплексу ще раз уважно проаналізують, визначать пріоритети і вже з кінця лютого-початку березня почнуть їх фінансувати з обласного бюджету.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
26 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, АПК, влада

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини