В Ужгородському прес-клубі обговорили кризу

В Ужгородському прес-клубі відбувся регіональний круглий стіл на тему «Громадянське суспільство в умовах кризи», організований за ініціативи Громадянської Асамблеї України.

До участі було запрошено представників громадськості, ЗМІ, експертів, які обговорили сучасну ситуацію в Україні та представили своє бачення подій, які розгортатимуться надалі.

За підсумками заходу буде вироблено підсумковий документ, який буде представлений на Надзвичайній Громадянській Асамблеї України "Громадянське суспільство в умовах кризи", що відбудеться у березні 2009 року в Києві, — розповів Володимир Феськов, керівник програм Карпатського інституту демократії.
Володимир Ханас, член оргкомітету Громадянської Асамблеї України (м. Тернопіль) зазначив, що Асамблея ініціює громадські обговорення, щоб експерти мали змогу напрацювати поради – як діяти в умовах економічної та політичної кризи. За словами В. Ханаса, регіональні експерти пропонують набагато ефективніші кроки для подолання кризи, аніж представники Верховної Ради. 

В. Ханас підняв тему розподілення бюджетних субвенцій та можливості громади самостійно визначати власні потреби, які слід профінансувати за спільні кошти. «Бюджети населених пунктів, як і держави — це кошти кожного з нас. Тому ми повинні контролювати, на що ці кошти витрачаються», — каже Володимир Ханас.

До участі у круглому столі приєднався виконавчий директор Закарпатського РВ Асоціації міст України Олег Лукша. За його словами, Україна залишається єдиною країною з-поміж країн-сусідів, яка лише розмовляє про децентралізацію влади. Реальних кроків у цьому напрямкові досі не здійснено.

Валентин Волошин, керівник Фонду «Європейський дім», директор Ужанського національного парку вважає, що сьогодні в Україні відсутній реальний механізм громадського контролю за діями влади: «Сподіваюся, що Громадська Асамблея стане таким механізмом контролю, бо наразі громадській організації фактично неможливо отримати відповідь від органів влади чи прокуратури щодо того чи іншого питання». 

Микола Бережанський, голова товариства «Краяни Рахівщини», депутат Рахівської районної ради, банкір зауважив: «Вважаю, що кризи як такої немає, просто гроші були безконтрольно роздані, а коли починають «затягувати паски», то люди впадають у крайнощі. Держава усунулася від людей на кілька років, люди самі заробляли гроші. Як тільки держава почала втручатися, маніпулювати людьми під час виборів, тоді стався збій. Треба визнати нездалість державної гілки управління, усі вдарилися у політику, а не до конкретних справ».

***
З метою створення національного та регіональних майданчиків для обговорення, консолідації та висловлення позицій представників громадських організацій щодо стратегічних проблем українського суспільства вже три роки поспіль працює ініціатива під назвою Громадянська Асамблея України. ГАУ – це майданчик, що дає змогу висловитись кожному представнику громадянського суспільства стосовно важливих, нагальних питань, що виникають на кожному етапі розвитку держави. Заплановані заходи ГАУ проходять з метою вироблення та публічного обговорення документів, які мають зафіксувати позицію громадянського суспільства.
Серія круглих столів ГАУ проходить у всіх регіонах України та завершиться проведенням в м. Києві Надзвичайної Громадянської Асамблеї України "Громадянське суспільство в умовах кризи".

Організатор круглого столу в місті Ужгород: Карпатський Інститут Демократії (КІД), що є регіональним партнером Громадянської Асамблеї України в Закарпатські області.

24 лютого 2009р.

Теги: Ужгород, криза, прес-клуб

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини