На Закарпатті зростають лави безробітних

Вісті з центрів зайнятості нині не втішні. Щодня лави безробітних поповнюються. Тільки на Закарпатті минулого місяця втратили роботу 214 працівників, що у чотири перевищує минулорічні січневі обсяги вивільнення.

На Закарпатті зростають лави безробітних

Але життя триває, і найзавзятіші за сприяння служби зайнятості шукають різні способи заробітку. Багатьом це вдається. Саме про шляхи подальшої співпраці з органами виконавчої влади і соціальними партнерами щодо працевлаштування та надання соціальних послуг незайнятим особам йшлося за „круглим столом”, організованим днями Берегівським міськрайонним центром зайнятості.
Не обминайте центр зайнятості

До Берегівського міськрайонного центру зайнятості у відчаї звернулася Тетяна В., котра більше 15 літ попрацювала на одному з підприємств райцентру. Але через фінансово-економічну кризу її посада була скорочена, а вона звільнена.

Звертатися до центру зайнятості було їй якось ніяково, відчувала розгубленість. На підприємстві була шанованою людиною, мала стабільну роботу і зарплатню, а тепер опинилася на вулиці. І у думках у неї не було, що безробіття увійде у її долю, залишиться без колективу, а гірше – без засобів для існування. На душі в одинокої матері було сумно і боляче не тільки за себе, а й за маленького синочка. Бо, окрім материнської любові і ласки, вкрай йому потрібна ще матеріальна підтримка.

У центрі зайнятості не тільки уважно вислухали розбиту горем жінку, а й з розумінням поставилися до її біди. Начальник відділу сприяння працевлаштуванню Юрій Весельський разом з безробітною матірю склали план самостійного пошуку роботи, працювали з банком вакансій, оформили резюме... Зрештою, попри усі побоювання безробітна Тетяна В. з успіхом пройшла співбесіду та була працевлаштована на ТОВ „Паєр індустріз Україна”, де директором І.І.Попович.

Погодьтеся, що приємно отримувати слова подяки фахівцям служби зайнятості не тільки від недавньої безробітної Тетяни В., а й багатьох інших. Завдяки чуйному ставленню до проблем безробітних, навіть у цей не простий час їм вдалося працевлаштувати чимало незайнятих громадян.

Отож, якщо ви опинилися у скруті, то не варто нехтувати державною допомогою з безробіття. Сума, яку ви зможете отримувати, якщо надасте всі необхідні документи та одержите статус безробітного, – незначна. Та все ж… Нещодавно Верховна Рада внесла зміни до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення. Відтепер особу, звільнену за згодою сторін, прирівнюють до звільненої за власним бажанням. А саме – згідно із ухваленою зміною, термін виплати допомоги по безробіттю таким громадянам зменшено на 90 днів. Якщо змінюється штатний розпис, ліквідується чи реорганізовується підприємство, – тобто людина втрачає роботу не з власної вини, – тоді виплата, у разі присвоєння статусу безробітного, призначається з восьмого дня після реєстрації у центрі зайнятості..

Окрім того, громадяни, які не мають ніякої спеціальної освіти, матимуть можливість попрацювати на загальнодержавних оплачуваних роботах. До їх списку Кабмін зарахував роботи на об’єктах у сфері будівництва і реконструкції спортивної, транспортної, медичної, туристичної і телекомунікаційної інфраструктури, у тому числі на об'єктах, пов'язаних з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У разі відмови особи від участі у них без поважних причин, розмір допомоги по безробіттю зменшується на 50 відсотків строком до трьох місяців.

Служба зайнятості допомагає долати наслідки кризи

Берегівський район – один із прикордонних районів Закарпатської області, що входить у число найбільших в регіоні по чисельності працездатного населення. Нині тут більше 45 тисяч громадян працездатного віку. Ринок праці в Берегівському районі впродовж останніх років формувався в умовах поступового зростання рівня зайнятості населення та зниження рівня економічного безробіття. Тривалий час чисельність безробітних зростала - з 138 чоловік в 1991 році до 8740 в 2000 році. Починаючи з 2001 року кількість осіб, що перебували на обліку в центрі зайнятості у пошуках роботи зменшувалась. Поступово знижувався і рівень зареєстрованого безробіття. В окремі роки він досягав 11 відсотків. Поступово знижувалось і співвідношення незайнятих громадян та вакансій. Приміром, у попередні роки воно становило до 6 чоловік, однак у нинішньому році через фінансово-економічну кризу воно зросло до 27.

Тенденція зменшення рівня зареєстрованого безробіття була обумовлена розгортанням активних заходів сприяння зайнятості через використання активних методів сприяння зайнятості населення, надання інформаційних, профорієнтаційних послуг, створення банку вакансій для пошуку підходящої роботи, працевлаштування неконкурентоспроможних верств населення на заброньовані робочі місця, сприяння самозайнятості та підприємницькій діяльності, підвищення конкурентоспроможності незайнятих громадян шляхом організації професійного навчання, організації тимчасових громадських робіт.

Водночас проводилась значна інформаційно – роз’яснювальна робота, спрямована на орієнтування безробітних на самозайнятість, професійне навчання за професіями (спеціальностями), які сприяють розвитку підприємництва та дають можливість відкрити власну справу. З цією метою спеціалістами проводились семінари з підприємницької діяльності, приділялась увага питанням розвитку сільського зеленого туризму. В результаті десятки безробітних виявили бажання займатись власною справою та їм була виплачено одноразова допомога для організації підприємницької діяльності. Розширився і спектр виду діяльності. Якщо раніше безробітні надавали перевагу торгово-посередницькій діяльності, то останнім часом сфери малого бізнесу, які відкривають безробітні – найрізноманітніші, найбільш поширеними видами підприємницької діяльності є: громадське харчування, послуги на пасажирські та транспортні перевезення, будівельні послуги, архітектурно-будівельні роботи, туристичні послуги, побутові послуги (пошив одягу, відеозйомка, перукарські послуги), програмне обслуговування та обслуговування оргтехніки.

Проводилась цілеспрямована робота щодо професійного навчання безробітних за професіями, які користуються попитом на ринку праці.. Навчали за такими професіями: оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, столяр, маляр, кондитер, офіціант, підприємець початківець, бармен, продавець, обліковець бухгалтерських даних та інші. Центр зайнятості налагодив співпрацю із ЗАТ „Берегівський радіозавод”,ТОВ „Укран абітекс” ТОВ „Паєр індустріз Україна”, ТОВ „Берег Кабель ГМБХ” та інші.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності центру зайнятості залишається організація та проведення оплачуваних громадських робіт. Торік за сприянням райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування забезпечувався соціальних захист осіб, які не спроможні на рівному конкурувати на ринку праці. Для їх працевлаштування бронювалися робочі місця на підприємствах, організаціях, установах району та міста.

Налагоджено ділові стосунки з роботодавцями у частині сприяння створенню нових робочих місць, навчання безробітних безпосередньо на виробництві та інше.

Директор Берегівського міськрайонного центру зайнятості Степан Вільмошович Медвідь розповів, що на початок лютого перебували на обліку в центрі зайнятості і шукали роботу 1717 незайнятих громадян. До прикладу, минулоріч ця цифра становила 1253. Зростання показника безробіття в районі Степан Вільмошович пояснює кризою, називаючи й інші чинники: сезонність роботи, вік громадян, які бажають працевлаштуватися (наприклад, жінок віком після 45-ти працедавці беруть на роботу неохоче), невідповідність здобутої освіти запропонованій вакансії т. п. У той же час, протягом січня із 1838 незайнятих громадян, які шукали роботу, з обліку знято з інших причин 75. Вони з різних причин не змогли скористатися можливістю працевлаштуватися за допомогою служби зайнятості.

Так, у січні-лютому 2009 року ми могли запропонувати людям 150 вакантних місць ( з них 26 для осіб з обмеженими фізичними можливостями) - зазначає Степан Медвідь. – Сьогодні найбільш затребуваними залишаються робітничі професії: швачки, кухарі, офіціанти, водії. Зауважу, що усе ж центр зайнятості у січні працевлаштував 46 осіб

Найбільш захищені ті особи, яких звільнили з підприємства за скороченням. У такому разі допомогу призначають уже на восьмий день після реєстрації в державній службі зайнятості.

Донедавна такий порядок виплат стосувався і тих, кого «пішли» за згодою сторін. Але, певно, забагато народу опинилося на вулиці саме за таких обставин, бо парламент вирішив внести зміни до законодавства не на користь безробітних. Згідно з ними, стаття про демісію за згодою сторін передбачає виплату допомоги з безробіття, починаючи з 91-го календарного дня. Як і звільненим за власним бажанням чи за порушення трудової дисципліни (за статею).

Провісники відродження

Незважаючи на всі складності сьогодення, провісники відродження економіки району додають оптимізму. Це наголошували у своїх виступах учасники „круглого столу” - начальник управління економіки та євроінтеграції Берегівської міськради М.М.Мештер, представниця ТОВ „Укран абітекс” Н.С.Токар, ЗАТ „Берегівський радіозавод” С.Т.Рейті та інші.

Приміром, директор ТОВ „Паєр індустріз Україна” Іван Іванович Попович з гордістю заявив, що очолюваний ним колектив оговтався від негативного впливу кризи, і невдовзі запрацює на повну потужність.

Василь Гутник,
начальник відділу організаційної роботи та взаємодії
з соціальними партнерами та громадськістю
обласного центру зайнятості

24 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, зайнятість, ринок праці, безробітні

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини