Інструкцію замість корупції застосовують у закарпатському Виноградові

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання «Інструкція замість корупції», на якому йшлося про позитивні результати проекту „Запровадження етичного та ефективного управління та формування громадського контролю” у закарпатському місті Виноградові. Проект здійснювався Міжнародною громадською організацією Інституту демократії імені Пилипа Орлика.

Інструкцію замість корупції застосовують у закарпатському Виноградові

Із журналістами зустрілися представники Виноградова, яке на початку минулого року було відібране для участі у проекті  разом із ще 7-ма містами з різних регіонів України (усього претендувало 36 міст). Містам-учасникам проекту протягом цього часу належало виконати три завдання, які б дозволили запровадити у роботу своїх міськвиконкомів досить значні зміни, що надавали б більшої прозорості та зменшували ризики виникнення корупції і при тому створювали зручності у спілкуванні мешканців міст із владою. Виноградів першим з обраних до участі у проекті міст приступив до його реалізації.
Про зміни, які відбулися у міській раді та виконкомі м. Виноградова, як починають мінятися стосунки влади із місцевими громадськими організаціями розповіли секретар міської ради Виноградова Марія Чейпеш та співголова громадської Ради Виноградова, керівник місцевої телекомпанії Василь Кіш.

Журналісти ознайомилися також із найуспішнішим дотепер антикорупційним громадським рухом на теренах Східної Європи – Моделлю „6 Засад Вдалого управління”, а також із попередніми результатами моніторингу результативності вживаних на центральному та місцевому рівні заходів по боротьбі із корупцією. Детальніше про це поінформував експерт проекту „Запровадження етичного та ефективного управління та формування громадського контролю”  Петро Мавко (м. Львів). Петро Мавко розповів, що Виноградів обійшов конкурентів, зокрема, завдяки тому, що представники міста виявили себе активними, «горіли бажанням» приступити до реалізації проекту. А також відзначив, що місто стало першою ластівкою в Західній Україні із впровадження моделі прозорого управління містом. Виноградівський досвід, успіхи та невдачі, а також – методичні напрацювання ляжуть в основу впровадження проекту в загальноукраїнському масштабі.

Ідея заходів проекту запозичена з польського досвіду реформування системи надання публічних послуг – запровадження моделі «Шість засад вдалого управління». «Ядром» цієї моделі є набір вимог до ефективного управлінського органу та механізмів їх запровадження , згрупованих у відповідності  до засад «Прозорості», «Нетерпимості до корупції», «Залучення громадян», «Фаховості», «Передбачуваності» та «Звітності». Запровадження цієї моделі у муніципалітетах Польщі в рамках спочатку громадянської акції, а потім і підтриманої урядом програми „Прозора Польща” супроводжувалося величезним ентузіазмом як самих службовців, так і мешканців міст, містечок та сіл. В результаті відбулося суттєве підвищення авторитету і довіри людей саме до муніципальної влади.
 
Марія Чейпеш повідомила, що робота над проектом розпочалася у червні 2008 року. «Корупція — це руйнівне явища, у чому переконані навіть ті, хто беруть хабарі. У країнах, де «процвітає» корупція, від суспільної діяльності відходять активні та чесні люди. Сподіваємося, що зміни, які настануть у ході проекту, перешкоджатимуть можливості існування корупції у Виноградові», — сказала М. Чейпеш.
За її словами, міськвиконком Виноградова створив перелік послуг, над чим працювала спеціально створена робоча група. Цей перелік розташований на спеціальному стенді, який підкаже мешканцям, щ необхідно зробити для отримання тієї чи іншої послуги. Другим кроком було розроблення і прийняття етичного кодексу посадовців міськради. Третім завданням стало розроблення і підписання Хартії про співпрацю міської влади із громадськими організаціями.
 
Василь Кіш, обраний співголовою Громадської ради Виноградова, розповів, що члени Громадської ради вивчили польській досвід співпраці влади та громади. «Міська рада висловила готовність дослухатися до порад громадських організацій щодо використання коштів, але наразі самі організації досить пасивні. Ми намагатимемося «розворушити» об’єднання громадян та зробити співпрацю влади і громади реальною, довести, що вона можлива не лише на словах», — каже В. Кіш.
 
Серед найближчих планів — проекти щодо бездоглядних тварин, створення туристичного маршруту тощо. Як розповів Василь Кіш, у Виноградові є чимало туристичних принад, зокрема, мавзолей, що належав історично відомій родині Перені. У Виноградові вже працюють кілька соціальних проектів (наприклад, діє центр із розвезення обідів малозабезпеченим людям). В. Кіш висловив сподівання, що міська влада підтримає існуючі ініціативи з метою їх ефективнішої реалізації.

Віктор Альошин, спеціаліст відділу землекористування та містобудування міської ради Виноградова  зазначив, що у ході реалізації проекту довелося «ламати стіну непорозуміння», спочатку чиновники та мешканці міста не розуміли, що отримають від пропонованих змін. Натомість вже після першого етапу - розробки стенду із переліком послуг – ним зацікавилися голови сільських рад та висловили готовність запровадити подібне у своїх населених пунктах. Серед перших результатів проекту — зменшення кількості відвідувачів міського голови, оскільки кожен може знайти відповіді на своє питання на інформаційному стенді. У переліку послуг, до речі, вказано навіть вартість послуг або зазначено, що вони безкоштовні.
 
В. Альошин також розповів, що Виноградів виграв конкурс Кабміну та отримає цьогоріч від Фонду сприяння місцевому самоврядуванню 200 тис. грн. на оновлення системи водопостачання. Крім того, місто активно включилося у програму запровадження енергозберігаючих технологій. Зокрема, у Виноградові планують встановити нові лічильники, запровадити енергозберігаючі заходи, збудувати фонтан.

Проект „Запровадження етичного та ефективного управління та формування громадського контролю” здійснюється  в рамках проекту „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні „Гідна Україна”, що виконується Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації „Виклики Тисячоліття” (MCC).

18 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, Виноградів.корупція.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини