Лісову галузь Закарпаття рятуватимуть від кризи у ручному режимі

Вперше за багато років лісгоспи області не освоїли у повному обсязі рубки головного користування, уже з квітня минулого року в галузі постійно знижувалися обсяги виробництва. За підсумками року рентабельність діяльності знизилась до 2,8%. Зменшився попит на деревину і як наслідок - лісівниками краю план із її заготівлі минулого року виконано лише на 90 %. На кінець 2008 року залишок заготовленої, але не реалізованої деревини становив майже 124 тис. куб. метрів.

Лісову галузь Закарпаття рятуватимуть від кризи у ручному режимі

Через зростання цін на деревину та енергоносії, девальвацію гривні погіршується й економічне становище підприємств: за рік їх збитковість зросла у чотири рази. До прикладу, лише меблева промисловість області зазнала збитків майже 55 млн. гривень. На закінчення минулого року працівниками лісової галузі області допущена й недоїмка: - до зведеного бюджету - 1,1 млн. грн , з попенної плати - 0,5 млн. грн; до Пенсійного фонду - 0,2 млн. грн., дебіторська - 12,6 млн.грн;  - кредиторська - 27,1 млн. грн. Довів свою неефективність продаж деревини через аукціон. Такі невтішні підсумки оголосив минулого тижня на нараді в облдержадміністрації начальник управліннялісовго та мисливського господарства у закарпатській області Валерій Мурга.

Ще песимістичніші прогнози на цей рік: На думку Мурги, у кращому разі працюватиме тільки лісова охорона, та й то коли будуть кошти на її утримання з державного бюджету.Практично не буде грошей на лісорозведення, зокрема, й створення нових лісів, а, отже, й виконання Указу Президента України про доведення показника заліснення Закарпаття з нинішніх 52% до 55%. Через те, що нема грошей припиняться, крім вкрай необхідних, роботи по догляду за молодняком тощо. Очевидно, що скорочень працівників держлісгоспів не буде, зате оптимізацію, наприклад, об`єднання лісництв, таки проведуть.

Основні проблеми лісової галузі: банки не дають кредити підприємцям, у тому числі й на проведення заготівлі деревини. Відповідно, держлісгоспи не отримують кошти, не можуть господарювати та платити людям зарплати. Директор ТзОВ «ЕНО-Меблі ЛТД» Ігор Ремінний наголосив, що вкрай негативно на роботу підприємств лісової галузі впливає хронічне неповернення податку на додану вартість. З листопада минулого року спостерігається тенденція до різкого погіршення ситуації. Ігор Ремінний запропонував відновити механізм застосування податкових векселів при розмитненні імпортованої сировини та обладнання, які використовуються для власних виробничих потреб підприємствами деревообробної та меблевої галузей. Адже, не зважаючи на закон про ПДВ, векселі відмінено рішенням керівника митної служби. Відтак підприємства змушені сплачувати живі кошти, а держава, навіть без вибачень, їх дуже тривалий час не повертає.

 На нараді прозвучали пропозиції, що у кожному районі необхідно створити штаби під керівництвом голів адміністрацій, які б за участі усіх причетних структур допомогли лісовим підприємствам вижити і зберегти кадри. Потрібно у рамках домовленостей трьох сторін - держлісгоспів, РДА та підприємців запровадити механізм надання своєрідного товарного кредиту, наприклад, у межах місяця, який може виконувати функцію банківського кредиту. Якщо ж ця схема не буде запущена, то держлісгоспи залишаться без зарплат, реалізації продукції, районна влада -- без надходжень, а підприємства змушені будуть скорочувати працівників. Однак, таке нововведення повинно пройти обговорення і стосуватися тільки стабільно працюючих суб`єктів. Голова ДПА області пообіцяла сприяння у розгляді питання чи можна держлісгоспам перейти на єдиний податок.

За численними пропозиціями, які прозвучали на нараді, запланували прийняти кілька звернень до Кабміну, ВР та Президента і зробити для допомоги лісовикам краю, усе можливе. - «Потрібно переходити на «ручний» режим роботи, на рівні районів створювати робочі групи, які в терміновому порядку мають вирішувати всі проблемні питання», - підсумував голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші.

Лариса Подоляк, ЗІА "Простір"
18 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, ліс, криза

Коментарі

Хуcт 2009-02-18 / 17:46:00
Що таке "товарний кредит"? Лісгоспи комусь будуть відпускати деревину, а той хтось з ними розраховуватиметься за місяць? Не смішіть людей. Це вже було і наживалися на цьому всі, кому не лінь. Навіть якщо покупці лісу "в кредит" усе ж розраховуватимуться через місяць чи й пізніше, то що матимуть з цього лісгоспи? Їм гроші потрібні зараз і "живі", аби розробляти нові лісосіки, а не знецінені.

Щодо єдиного податку в оподаткуванні лісгоспів, то це нонсенс. Як можна прирівнювати роботу багатопрофільних підприємств, якими є ДЛГ, до дрібного бізнесу ринкових торговців?

Аукціони з продажу деревини себе не виправдали? Звичайно, бо то були не аукціони, а суцільна профанація і протекціонізм. А штаби в районах теж вже були. Доводилося бути присутнім на їх засіданнях – кожен гребе під себе.

Кадри зберегти? Та той самий Мурга нині вранці на "Україна онлайн" розводився про те, як вони ліс бережуть, плани перевиконують і геть все вже, і навіть більше, заліснили в Карпатах. То коли йому вірити? Чи, може, Котурбача сокотити? Та в того вже взагалі спеціалістів на місцях не залишилося – одні залкоголізовані ветеринари й неуки з п’ятьма класами освіти.


Шановна пані Ларисо, невже Ви не годні зробити кваліфікованіший аналіз роботи галузі? Скільки можна пудрити читачеві мізки фальшивими звітами з ОДА?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
11:12
/ 1
У Сваляві 21-річний водій мікроавтобуса Ford, рухаючись задом, смертельно травмував 76-річну жінку
10:53
/ 2
Курсант-прикордонник врятував закарпатця, що намагався уночі переплисти Тису, інший потонув
19:13
/ 5
ФОТОФАКТ. У Бедевлі на Тячівщині легковик на узбіччі перекинувся на дах
» Всі новини