Закарпаття: Депутати вивчили перспективи розвитку туризму на Ужанщині

«Віднедавна туризм - високоприбуткова галузь, яка динамічно розвивається і є найважливішим фактором соціально-культурного розвитку територій. Тому закономірним є питання щодо вивчення стану розвитку гірськолижного туризму у Великоберезнянському та Перечинському районах - найбільш сприятливих у цьому плані самоврядних територіях».

Закарпаття: Депутати вивчили перспективи розвитку туризму на Ужанщині

Такими словами голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку туризму та рекреації Василь Швардак розпочав виїзне засідання зазначеної комісії у Великоберезнянській районній раді, яке відбулося 12 лютого 2009 року. Депутати цікавились також сприянням місцевої влади у розбудові туристичної та інженерної інфраструктури населених пунктів.

Для початку обласні парламентарі ознайомились із Концепціями розвитку рекреаційно-туристичних комплексів, що діють у Великоберезнянському районі. З поданих матеріалів випливає, що тут розуміють важливість цього питання для соціально-економічного розвитку району, і тому приділяють йому особливе значення.

Зважаючи на це, - підкреслив голова районної ради Василь Канюк, - органи місцевого самоврядування приймають відповідні рішення, спрямовані на підтримку діючих суб’єктів та тих, які розпочинають будівництво нових об’єктів туристичного призначення. Так, з метою інвестиційної привабливості регіону районною радою визнано чотири території пріоритетного розвитку туризму та рекреації й розроблено конкретні пропозиції. Відповідною програмою передбачено формування конкурентоспроможного туристично-рекреаційного продукту.

Представники депутатського корпусу обласної ради почули думку очільника районної ради щодо відновлення непрацюючих та поліпшення функціонування неефективно діючих туристично-рекреаційних закладів, збільшення сертифікованих об’єктів, розвиток пришляхової інфрастуктури тощо.

Та все ж пріоритетним напрямком роботи органів місцевого самоврядування, як наголосив Василь Михайлович, залишається питання виділення земельних ділянок під забудову туристичних об’єктів. Як наслідок, розробляються картографічні матеріали, оформляється відповідна дозвільна та проектно-кошторисна документація, інвестиційні пропозиції. Це дасть змогу збільшити дохідну частину місцевих бюджетів, створити нові робочі місця, сформувати привабливий імідж району.

Позитивні результати, як наголошувалось далі, не забарились – почали здійснюватись нові проекти щодо будівництва туристично-гірськолижних комплексів у населених пунктах. Найпотужніші проекти реалізовуються у с.Вишці. Відповідно до програми виїзного засідання, депутати відвідали один із об’єктів у зазначеному населеному пункті, який активно розбудовується. Наявність генерального плану дає можливість робити конкретні пропозиції щодо залучення інвестицій в економіку району. Розбудова спортивно-туристичних комплексів, без сумніву, сприятиме розвитку підприємницької діяльності. Хоча робіт щодо поліпшення інфраструктури тут чимало…

Приємне враження справив на депутатів туристично-оздоровчий комплекс «Едельвейс». Проте, відвідавши спортивно-оздоровчу базу «Жорнава» та вивчивши стан справ, голова комісії запропонував облдержадміністрації порушити питання нераціонального використання зазначеного об’єкта, що перебуває у державній власності, на балансі Тернопільського національного економічного університету. До речі, Великоберезнянська районна рада неодноразово зверталася з клопотаннями щодо передачі названого комплексу у спільну власність територіальних громад району.

Цього ж дня члени комісії ознайомились з роботою туристичних закладів та гірськолижних витягів у селах Новоселиця, Лумшори та Тур’я Пасіка Перечинського району. Голова районної ради Петро Грицик розповів про розвиток туристично-рекреаційної сфери, зокрема гірськолижного та зимового туризму, залучення вітчизняних та іноземних інвестицій в економіку району тощо.

Розбудова гірськолижного курорту «Полонина Руна» - один з основних проектів для розвитку туристично-рекреаційного комплексу, що дасть можливість поповнити бюджет та працевлаштувати незайняте населення гірських населених пунктів, - вважає голова Перечинської районної ради.

Підсумовуючи засідання, голова комісії Василь Швардак навів кілька слушних пропозицій. Зокрема, з метою ефективного залучення інвестиційних коштів у розбудову туристично-рекреаційного комплексу регіонів - украй необхідна потужна рекламно-інформаційна програма, змістовна презентація туристичного потенціалу, своєрідний захоплюючий путівник, який включав би привабливі інвестиційні пропозиції на взаємовигідних умовах.

Стосовно раціонального використання недіючих об’єктів туристично-рекреаційного призначення, що перебувають у державній власності, - необхідно внести пропозиції щодо шляхів ефективного їх застосування за призначенням.

Також рекомендовано передбачити Програму щодо розробки та підтримки генеральних планів перспективних туристично-рекреаційних територій області на умовах співфінансування. Депутати запропонували заслухати на засіданні комісії інформацію керівника ЗАТ «Закарпаттурист» про роботу підпорядкованих туристично-оздоровчих закладів.

У роботі виїзного засідання комісії взяв активну участь та виступив заступник начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації - начальник управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів Олександр Марченко.

Анна Мегіц, Закарпатська обласна рада
17 лютого 2009р.

Теги: Перечин, туризм

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини