На Закарпатті відкривають перший в Україні мілітарі-готель

На Закарпатті збудували ще одну туристичну принаду — перший в Україні мілітарі-готель. Про це сьогодні, 8 лютого, повідомив завідувач кафедри туризму Ужгородського нацунівенрситету Федір Шандор.
У концепцію готелю «Ґрінгоф» (розташований у Воловецькому районі) закладена історія військової лінії Арпада часів Другої світової війни.

Кожна кімната (усього 8 кімнат) присвячена певній із 6 військових ліній, які свого часу проходили територією Закарпаття.  


Довідка.

Закарпатськими фахівцями з туризму вже розроблено Військовий туристичний маршрут «Лінія Арпада» (Свалява-Уклин-Верхня Грабівниця-Підполоззя-Гукливе-Міжгіря-Синевир).  

Такий різновид відпочинку, як військовий туризм вже відпрацьований у Європі, де користується значною популярністю. Фортифікаційні споруди та старовинні замки, місця відомих битв, дзоти, доти, окопи, залишки техніки,бункери, великі оборонні лінії часів І та ІІ світових воєн, музеї зброї, танки та військова техніка, місця поховання загиблих воїнів – усе це в європейських країнах приносить прибуток, при цьому популяризуючи саму державу. Також діє Міжнародна асоціація військового туризму, центр якої знаходиться у Франції. Практичне використання маршруту: ознайомлення з історією ІІ Світової війни, анімативні ігри (військові турніри та фестивалі, пейнтбол, сталкерство, спелеотуризм), кухня військових. Ідея військового туризму полягає в тому, щоб зібрати максимум інформації про різні періоди історії. Сюди входять і замки, і пов’язані з ними військові дії. Руїни Бронецького замку, чи руїни Квасівського замку, Мукачівський замок, який пережив багато визначних баталій, битва під Підгорянами 1848 року, в Мукачеві.

Період переходу угорців через Карпати,  період кельтів. Особливий інтерес представляє період великих повстань на території Закарпаття, починаючи від повстання Дьордя Дожі (1514 р.): Королево, Ком’яти, Виноградів (палац Перені), до повстання Імре Текелі, Дьордя Ракоці, Ференца І і ІІ Ракоці, повстання Батяні. Усі великі угорські виступи починалися тут, бо тут були ліси і гори, де розпочиналися збори військ. Наприклад, у Завадці Воловецького району збирав свої війська Ференц ІІ Ракоці, коли прибув сюди з Польщі. Варто згадати знаменитий військовий похід польського князя Любомирського у 1657 році, який спалив багато сіл та міст на Закарпатті. Рух опришків, що розгорнувся в Карпатах протягом XV – XVIII століть.

Окрім того пам’ятки часів І світової війни: пам’ятник російським воїнам в Ужку, пам’ятник угорським воїнам на Радванці і на Кальварії в Ужгороді, 2 цвинтарі польских воїнів у Тячівському районі, тощо. Є військові об’єкти у вигляді пам’ятників битв. Наприклад, битві 1703 року біля Вілока і пам’ятник на честь повстання Ференца ІІ Ракоці у Довгому. У 107 році римські легіонери розгромили Дакійське городище, яке археологи нині розкопують біля Малої Копані. Це все і є військовий туризм.

Лі́нія Арпа́да створювалася угорцями в 1943 — 1944 роках для оборони від наступаючої Червоної Армії. В ході будівництва виникла потреба побудувати ефективну лінію оборони з мінімальними затратами і в найкоротші терміни. Оборону на лінії Арпада вела 13-а піхотна дивізія 1-ї угорської армії. Лінія Арпада не була суцільною і складалася з окремих вузлів оборони. Всього ж на лінії Арпада тільки в межах 4-ого Українського фронту було побудовано 99 опорних пунктів, 759 ДОТів, 394 ДЗОТи, 439 відкритих вогневих рубежів, 400 км траншей і стрілецьких окопів, 135 км противотанкових перепон.

ЗІК
08 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, готель, лінія Арпада

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини