Олег Гаваші: "Уряд не має що запропонувати по системному виходу із вкрай кризової ситуації"

Цієї п’ятниці, 6 лютого, відбулася чергова селекторна нарада під головуванням Прем'єр-міністр України Юлії Тимошенко, на якій мали розглянути питання кредитування та продовження терміну сплати кредитів для підприємств агропромислового комплексу, ціноутворення та запобігання інфляційним процесам. Але Прем’єр, зібравши всіх, скасувала нараду, мотивуючи це тим, що більшість голів облдержадміністрацій не прийшли на селектор. З приводу цього до голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші звернулись кореспонденти низки видань. Відповідаючи на їх запитання, керівник області зазначив:

Олег Гаваші: "Уряд не має що запропонувати по системному виходу із вкрай кризової ситуації"

– Насамперед з’ясуймо: яку мету ставила Юлія Володимирівна, проводячи селектор, – представити заходи уряду по підтримці аграрного сектору і регулюванню ціноутворення, чи черговий раз попіаритись і показати, що Президент їй не дає працювати. Якби ставилось за мету перше, то чим не влаштовували заступники голів? Зокрема Закарпатську область представляли мої заступники Володимир Гоблик та Віктор Лукеча, які безпосередньо курирують зазначені питання, є компетентними фахівцями у цих сферах, і я їм довіряю. Крім того, були присутні керівники банківських установ і всіх структурних підрозділів, котрі мають стосунок до розглядуваних питань. Я впевнений, що всі області сподівались почути від Прем’єра, що конкретно отримають на проведення весняно-польових робіт, на підтримку аграріїв тощо. Минулого тижня Прем’єр вже проводила в Києві на нараду щодо цього питання, але з цього часу не відбулося ніяких зрушень. Натомість Юлія Володимирівна знову вдалася  до випробуваної тактики – як кажуть, переклала відповідальність з хворої голови на здорову і у притаманній їй формі звинуватила і місцеву владу, і главу держави у бездіяльності. Висновок один: уряд не має що запропонувати по системному виходу із вкрай кризової ситуації.

    Сьогодні потрібно не проводити великі хурали і слухати чергові настанови та піар-ходи Прем’єра, а допомагати нам діяти на місцях. Насправді виходить навпаки. За півгодини до наради я отримав інформацію про нову ціну газу – 2 тисячі 610 гривень за тисячу кубометрів. Сказати, що така ціна шокувала, не сказати нічого. Згадаймо, у січні минулого року газ коштував удвічі менше. А зараз за такою ціною – 2 тис. 610 грн. – платитимуть як промислові підприємства, так і бюджетні установи. Причому розрахунок здійснюватиметься заднім числом – із 1 січня! Звідки візьмуть гроші школи, дитсадки, лікарні, соціальні установи, якщо ці кошти не передбачені в їхніх кошторисах? Тому одразу ж я почав шукати вихід із ситуації, де знайти кошти на оплату колосальної різниці. Адже вже завтра постанемо перед реальністю відключення від газопостачання бюджетних установ. Чиє це питання: органів місцевої влади чи уряду? Ми не зможемо компенсовувати ці витрати за рахунок місцевих бюджетів, адже на момент їх прийняття більшості міст і районів вже не вистачало коштів на виплату зарплат і оплату енергоносіїв. Натомість Прем’єр заявила, що протягом першого півріччя зміни в державний бюджет не вноситимуться.

    Юлія Володимирівна оптимістично заявляє, що за січень державний бюджет перевиконано. Чим вдалось залатати величезну бюджетну «диру», це окрема розмова. На рівні регіонів ця картина зовсім інакша: наповнення бюджету не вдається забезпечити, адже стоять підприємства, зменшуються митні платежі тощо. І це не вина місцевих органів влади. Щоб запрацювала економіка, держава має передусім створити сприятливе інвестиційне середовище. Натомість уряд пропонує законопроекти, які ще більше обтяжують бізнес: так було, до прикладу, із нововведеннями по давальницькій сировині. Наші великі інвестори через непродуману політику уряду згортають виробництво і можуть навіть піти в інші країни, де більш сприятливе інвестиційне середовище. Цьому сприяють і проблеми з поверненням ПДВ: тільки «Джейбілу» держава боргує понад 20 млн. гривень. Уряд над цим не працює. Нам доводиться тут, на місцевому рівні, згладжувати ситуацію і в ручному режимі вирішувати по кожному окремому підприємству. То виникає питання, що важливіше: сидіти на безконечних нарадах чи на місцях вирішувати конкретні проблеми?

    До речі, саме в той час, коли проводився селектор, я зустрічався, згідно з попередніми домовленостями, з начальником Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Артуром Горбенком. Ми обговорили надзвичайно важливі для області питання протидії нелегальній міграції, розбудови кордону. Це конкретна робота. В той же час всі попередні наради, які проводила Прем’єр і на які викликали керівників областей, були абсолютно безрезультатними, як завжди, шукали винних, на яких і перекладали всю вину.

    Отож, незважаючи на ставлення уряду до нашої області, ми працювали і будемо працювати. Маємо злагоджену команду професіоналів. Тому підтвердження і результати роботи: Закарпаття за підсумками 2008 року, згідно з моніторингом того ж Кабміну, зайняло 4-те місце в рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів України. Це і є наша конкретна робота. 

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації
06 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, криза

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини