Західні економісти мають невеселі прогнози для України

Міжнародний валютний фонд бачить в українській економіці такі «серйозні проблеми», що пішов через це на незвичний крок: надіслав до Києва директора свого Європейського департаменту в той час, коли в Україні вже працює місія Фонду. Чималі труднощі передрікає Україні й аналітичний підрозділ британської видавничої групи «Економіст», який оприлюднив свій черговий звіт про Україну.

Серед проблем, які бачать аналітики на наступний рік, – непевність і нестабільність у внутрішній політиці, напружені відносини з Росією, а також глибока економічна рецесія й різке послаблення гривні.
Директор Європейського департаменту МВФ, колишній прем’єр-міністр Польщі і відомий у світі економіст Марек Белька говорив у Києві з Президентом Віктором Ющенком про серйозні проблеми і в тому, як розвивається і працює українська економіка, і в стані запровадження спільної програми України і Міжнародного валютного фонду.
 
За його словами, головна з цих проблем – необхідність збалансувати видатки і доходи бюджету, щоб скоротити розрив у фінансуванні, який виник через бюджетний дефіцит.
 
Таке становище з економікою і з дотриманням вимог МВФ, які Фонд висунув, надаючи свій так необхідний Україні багатомільярдний кредит, ставлять під загрозу надання чергових наступних частин цього кредиту, з яких Київ наразі отримав лише першу.
 
Тим часом фахівці британської групи «Економіст» прогнозують, що українська влада таки здійснить необхідні кроки, щоб наступними двома роками отримувати подальші частини кредиту МВФ.
 
Але при цьому вони застерігають, що цей прогноз ризикує провалитися через брак політичного консенсусу всередині країни.
 
Так само тривожні їхні прогнози й щодо економічного й політичного становища в Україні на 2009–2010 роки.
 
Нічого доброго з фінансами
 
На думку авторів звіту, цього року офіційний курс гривні послабиться порівняно з минулим роком у середньому більш як на третину, а стабілізується він тільки наступного року. При цьому вони застерігають, що занепад офіційного курсу може виявитися ще й більшим.
 
Таке різке послаблення гривні з урахуванням того, що більш як половина кредитів в Україні визначається в іноземних валютах, призведе до того, що багатьом позичальникам – і приватним особам, і підприємствам – стане особливо важко повернути свої борги, які значно зростуть у перерахунку на гривні. Це, в свою чергу, може призвести до краху багатьох компаній із одного боку і багатьох банків із іншого.
 
Інфляція ж, тобто зростання цін, трохи вповільниться порівняно з минулим роком, коли вона становила близько 25 відсотків. Але наступними двома роками вона все одно перевищуватиме число 10 – на 2009 рік інфляцію прогнозують у більш як 16 відсотків, а на 2010-й, коли гривня мала б стабілізуватися, – приблизно в 12 відсотків.
 
Загалом в українській економіці британські фахівці передбачають на цей рік різку рецесію, зі скороченням реального валового внутрішнього продукту на 6 відсотків. І лише наступного року, коли економічні умови, на їхню думку, почнуть потроху поліпшуватися, ВВП трохи поновить зростання – лише на 2 відсотки.
 
І політика буде непевна
 
Внутрішньополітична ситуація в Україні цього року залишатиметься надзвичайно непевною, вважають аналітики. Постійним ризиком далі буде можливість провалу нинішнього коаліційного уряду. Коаліцію далі роздиратиме гостра особиста ворожнеча між Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком. А ще на коаліцію чинитиме дедалі більший тиск головна опозиційна сила, Партія регіонів, якій, за словами звіту, додає сміливості все гірше економічне і соціальне становище в країні.
 
За цього становища автори звіту не виключають і можливості заворушень, хоча вважають, що такі протести залишаться на місцевому рівні і не перейдуть у загальноукраїнські. Але вони зазначають, що Партія регіонів може спробувати проспонсорувати акції громадських протестів у своєму намаганні скинути уряд Тимошенко.
 
При цьому британські фахівці бачать поліпшення рейтингу лідера Партії регіонів Віктора Януковича порівняно з рейтингом прем’єра, популярність якої через економічну кризу починає зменшуватися. Вони нагадують, що саме Янукович і Тимошенко будуть головними суперниками на президентських виборах, бо шанси Ющенка на них надто малі.
 
А в зовнішній політиці на цей рік прогнозуються напружені відносини з Росією, особливо якщо Ющенко продовжить свою лінію на рух України до вступу до НАТО і на виведення російського Чорноморського флоту з Криму в 2017 році; так само, на їхню думку, можливі й нові політичні суперечності між двома країнами і навколо постачання енергоносіїв через низку невизначеностей навколо останніх газових угод.
 
Аналітики з «Економіст» при цьому звертають увагу, що Тимошенко останнім часом змінює свій тон щодо Росії на дедалі примирливіший, і вважають, що чи вона, чи Янукович, якщо стануть наступним Президентом України, найімовірніше перейдуть на значно дружнішу щодо Росії позицію.

"Радіо Свобода"
05 лютого 2009р.

Теги: Україна, МВФ, криза, політика

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 1
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини