Торік екологічні інспектори Закарпаття здійснили 245 674 перевірок, виїздів та рейдів

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області інформує про здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів
на території області протягом 2008 року

В ході державного контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства протягом звітного періоду проведено 245674 перевірки, виїзди та рейди (за 2007 рік – 210750), у тому числі 2012 перевірок юридичних та фізичних осіб і 243662 перевірки транспортних засобів.

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено 3324 протоколи, до адміністративної відповідальності притягнуто 3310 осіб на загальну суму штрафів 184,042 тис. грн. Стягнуто штрафів на суму 170,425 тис. грн. Вісімнадцять протоколів передано до судових органів для прийняття рішень. Сума накладених та стягнутих штрафів за 2007 рік становила 164,407 та 149,668 тис. грн. відповідно.
За порушення вимог природоохоронного законодавства у 147 (86) випадках призупинялася виробнича діяльність суб'єктів господарювання всіх форм власності.

З метою відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, за звітний період 88 (72) суб'єктам господарювання нараховані та пред'явлені претензії та позови на загальну суму 5353,398 тис. грн. (1882,588 тис. грн.), з них відшкодовано 43 на загальну суму 247,728 тис. грн. Загальна сума розрахованих Інспекцією збитків становить 46158,365 тис. грн.

Інспекцією за звітній період до правоохоронних органів для відповідного реагування було передано 68 (27) матеріалів. Органами прокуратури за наслідками інспекційних перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства суб'єктами господарювання в 2008 році порушено 8 кримінальних справ, в тому числі справа проти службових осіб за фактом перевищення влади при знесенні зелених насаджень; справа проти службових осіб виконавчого комітету Ужгородської міської ради за фактами псування земель відходами внаслідок порушення спеціальних правил, що спричинило тяжкі наслідки; справа по факту незаконної рубки дерев на території Ботанічного саду УжНУ; справа по факту псування земель сільськогосподарського призначення відходами лісопильного виробництва в смт. Ясіня Рахівського району; справа за фактом перевищення влади і службових повноважень службовими особами Паладькомарівської сільської ради Ужгородського району, засмічення та псування земель, що спричинило тяжкі наслідки та інші.

Крім того, матеріали Інспекції приєднані до двох кримінальних справ, порушених Берегівською районною прокуратурою.

В частині контролю за охороною та використанням водних ресурсів (поверхневі води) за звітний період проведено 310 перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства. За виявлені порушення, а саме: за відсутність та неведення первинної облікової документації, безгосподарне використання води, порушення умов дозволу на спеціальне водокористування та інше до адміністративної відповідальності притягнуто 115 осіб, при цьому накладено штрафів на загальну суму 10,761 тис. грн.
 
Інспекцією було перевірено стан та ефективність роботи очисних споруд водовідведення на 56 підприємствах. За порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони та використання водних ресурсів (поверхневих) 32 суб’єктам господарювання Інспекцією пред’явлено претензії та позови за екологічні збитки на загальну суму 66,259 тис. грн., в тому числі за результатами інструментально-лабораторних досліджень виставлено 19 претензій. Передано у правоохоронні органи 26 матеріалів. До Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області по 7 об’єктам направлено подання щодо анулювання дозволу на спеціальне водокористування (ДП ЛОК “Полонина” с. Лумшори, Перечинського району, ТОВ”Аква Євро Центр", с.Н.Солотвіно Ужгородський район, ТОВ «Веста-Сервіс»).

За 2008 рік Інспекцією проведено 243905 перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони атмосферного повітря, в тому числі перевірено 243 стаціонарні об'єкти. За порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме: відсутність дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів, перевищення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, порушення правил експлуатації, а також невикористання встановлених споруд, устаткування, апаратури для очищення і контролю викидів в атмосферу та інше до адміністративної відповідальності притягнуто 1847 осіб на загальну суму штрафів 52,105 тис. грн.
В рамках операції «Чисте повітря» в 2008 році було перевірено 31644 транспортних засобів, складено 511 протоколів та притягнуто до адміністративної відповідальності 511 власників автомобілів, загальна сума штрафів склала 9,707 тис гривень.

За грубі порушення вимог природоохоронного законодавства про охорону атмосферного повітря (відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря) тимчасово призупинено виробничу діяльність 9 виробничих об'єктів.

Один матеріал передано у правоохоронні органи, пред’явлено 4 претензії за екологічні збитки на загальну суму 200,068 тис. грн. В тому числі з метою відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення атмосферного повітря, Хустському лінійному управлінню магістральних газопроводів УМГ „Прикарпаттрансгаз” за перевищення рівнів гранично-допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря пред'явлено претензію на суму 196,508 тис. грн. Матеріали передані в природоохоронну прокуратуру.
 
За наднормативний викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел ВАТ “Перечинський лісохімічний комбінат” виставлено претензію на суму 2,402 тис. грн. Сплачено в повному обсязі.

Інспекцією протягом звітного періоду проведено 165 перевірок додержання вимог законодавства про охорону земельних ресурсів. При цьому виявлені наступні порушення: самовільне зайняття, неповернення тимчасово займаних земель, псування, засмічення земель та інші. За результатами перевірок складено 130 протоколів, притягнуто до адмінвідповідальності 130 осіб, накладено штрафів на суму 25,109 тис. грн.
 
Закарпатському інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук  було виставлено претензію про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу у зв’язку із зняттям родючого шару ґрунту без відповідного дозволу, на суму 2,732 тис. грн. По закінченню терміну матеріали було передано в природоохоронну прокуратуру. Заявлено позов, який задоволено в повному обсязі.

В ході державного контролю за станом додержання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності, пов'язаної з використанням надр, Інспекцією проведено 122 перевірки, в тому числі 38 - користувачів підземних вод. За грубі порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме: невиконання умов спеціального дозволу (ліцензії), самовільне користування надрами до адміністративної відповідальності притягнуто 100 осіб. Накладено штрафів на загальну суму 13,617 тис. грн.

При проведенні рейдових перевірок виявлено 36 випадків несанкціонованого забору гравію в руслах річок. Притягнуто до адміністративної відповідальності 34 особи на суму 3,553 тис. грн.

За грубі порушення вимог природоохоронного законодавства в частині надрокористування призупинено виробничу діяльність 8 об'єктів. Основною причиною винесення рішень про призупинку є відсутність спеціального дозволу (ліцензії) на право користування надрами та невиконання особливих умов спеціального дозволу (ліцензії).
 
За самовільне водокористування підземними водами ЗАТ “Єврокар”  було виставлено претензію на суму 11,066 тис. грн. Матеріали передано в природоохоронну прокуратуру, заявлено позов. За рішенням суду позов задоволено в повному обсязі.

В ході державного контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства в частині поводження з відходами проведено 993 перевірки, з них -  723 перевірки поводження з побутовими відходами. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 720 осіб на загальну суму штрафів 49,912 тис. грн., в тому числі  з побутовими відходами 538 осіб на загальну суму 30,515 тис. грн.

Інспекцією проведено відпрацювання районів області з метою перевірки виконання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування делегованих їм повноважень в частині поводження з відходами, вимог ст.ст. 20,21 Закону України “Про відходи” та Закону України “Про благоустрій населених пунктів”. Перевірено роботу 262 сільські та селищні рад області, що становить третину населених пунктів області. За порушення, виявлені в ході перевірок, до адміністративної відповідальності притягнуто 121 посадову особу на загальну суму штрафів 12,323 тис. гривень. В ході перевірок виявлено 149 несанкціонованих сміттєзвалищ, з яких станом на 31.12.08 р. ліквідовано 95.
За наслідками перевірок Інспекцією було розраховано збитки, завдані навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земель на загальну суму 43388,799 тис. грн. П’ять матеріалів передано до правоохоронних органів для відповідного реагування.

Інспекцією виставлено дві претензії за екологічні збитки на суму 3622,729 тис. грн. За матеріалами перевірок та виявленими фактами порушень природоохоронного законодавства у сфері поводження з побутовими відходами відкрито три кримінальні справи.
 
В сфері поводження з промисловими відходами перевірено 270 суб’єктів господарювання, в тому числі 48 підприємств, що здійснюють переробку деревини. До адміністративної відповідальності притягнуто 182 посадові особи на загальну суму штрафів 19,397 тис. грн. Винесено 59 рішень, в тому числі й на вимогу Закарпатської міжрайонної природоохоронної прокуратури, про тимчасову заборону функціонування деревообробних об’єктів. Інспекцією проведена перевірка виконання винесених рішень та опломбування деревообробних цехів.

На виконання умов договору про закупівлю послуг від 21.08.07 № 99 між Мінприроди України та ТОВ «Науково-виробниче товариство «Динаміка» (м. Запоріжжя) з листопада 2007 року на Закарпатті триває процес вивезення з території області до Німеччини (м. Гамбург) непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

Загальний обсяг відходів, що підлягає знешкодженню/вивезенню з території Закарпатської області становить 260 тонн. Станом на 31.12.08р. вже вивезено 122,507 т з Тячівського, Виноградівського, Мукачівського районів, міст Виноградова та Мукачева.

Інспекція здійснює контроль виконання умов договору в частині проведення робіт по збиранню, належному зберіганню у спеціально відведених місцях, затарюванню відходів, контролює здійснення повного очищення територій та приміщень, на яких проводились роботи, перевезення вантажів по території області, а також в межах своєї компетенції проводить митне оформлення відходів. В ході проведення цього етапу робіт порушень вимог природоохоронного законодавства України не зафіксовано
В частині контролю за охороною, захистом, використанням рослинних ресурсів проведено 99 перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства, в тому числі по лісових ресурсах - 79 перевірок. За виявлені в ході перевірок порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 351 особу на загальну суму штрафів 28,152 тис. грн., в тому числі по лісових ресурсах 338 осіб на загальну суму 23,894 тис. грн.

Основними порушеннями природоохоронного законодавства у сфері охорони захисту, використання рослинних ресурсів (лісів) є незаконна рубка дерев, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, знищення та пошкодження лісових культур, незадовільне очищення місць рубок від порубкового залишку, не вивезення деревини в установлений термін та інше.

Значні порушення вимог природоохоронного законодавства виявлено в держлісфондах підприємств Мінагрополітики України, - філіях ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Тячівдержспецлісгосп», «В.Березнянський держспецлісгосп»,  ДП «Перечинське ЛГ»,  ДП «Мокрянське ЛМГ», в Ужгородському військовому лісництві та ін. Матеріали перевірок направлено до прокуратури області.

Протягом звітного періоду здійснено 16 перевірок додержання вимог Закону України “Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону” в лісогосподарських підприємствах області. За виявлені порушення призупинено розробку 16 лісосік.
За порушення вимог природоохоронного законодавства в сфері охорони та використання лісових ресурсів у 56 випадках призупинялася виробнича діяльність суб'єктів господарювання. З метою відшкодування збитків, заподіяних державі, 34 суб'єктам господарювання нараховані та пред'явлені претензії та позови за екологічні збитки на загальну суму 1407,508 тис. грн., з них по лісових ресурсах – 30 на загальну суму 1226,450 тис. грн. В правоохоронні органи передано 23 матеріали, в тому числі по лісам 21.
На виконання вимог Указу Президента України “Про невідкладні заходи у сфері збереження, відтворення та раціонального використання мисливських тварин” та з метою виконання окремого доручення Мінприроди України від 12 січня 2008 року №11 “Щодо проведення обліків мисливських тварин” протягом звітного періоду було проведено 33 перевірки в частині державного контролю за охороною, використанням та відтворенням тваринного світу, в тому числі 17 рейдів, притягнуто до адмінвідповідальності 19 осіб на загальну суму 2,618 тис. грн.

Перевірки та рейдову роботу проведено за участю УМВС України в Закарпатській області і представників мисливських товариств у  8-ми адміністративних районах області. Перевірками охоплено   9 товариств мисливців та рибалок, 32 низові колективи та 5 лісомисливських підприємств Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Інспекцією за звітний період проведено 18 перевірок у сфері контролю за охороною рибних ресурсів. Притягнуто до адміністративної відповідальності 11 осіб, сума накладених штрафів складає 0,629 тис. грн.
З метою посилення контролю за станом рибних ресурсів на період нересту було розроблено спільні заходи із органами внутрішніх справ за участю представників рибінспекції та громадських інспекторів. Проводилися рейдові перевірки по всіх водних об’єктах області, посилено контроль за станом охорони іхтіологічних заказників краю, вжито заходи по недопущенню забруднення рибогосподарських водойм та водоохоронних смуг, запобіганню проведення господарської діяльності на них.

В рамках проведення операції «Нерест» проведено 13 перевірок за охороною рибних ресурсів, призупинено трелювання деревини  з  лісосік тракторами  та трелювальними механізмами по гірських та форелевих потоках. Притягнуто до адміністративної відповідальності 7 посадових осіб. Під час рейдів вилучено та знищено 3 незаконні знаряддя лову риби.

Систематично здійснюється контроль за станом додержання вимог природоохоронного законодавства на об’єктах природно-заповідного фонду, що розташовані в межах держлісфонду області. Так, станом на 31.12.2008 року проведено перевірки 29 об’єктів, в тому числі в Ужанському НПП, Карпатському біосферному заповіднику, НПП «Синевир», ботанічному саду Ужгородського національного університету, Регіональному ландшафтному парку „Зачарований край”. За виявлені в ході перевірок порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 17 осіб на загальну суму штрафів 1,139 тис. грн., всі штрафи сплачені. Вісімнадцять протоколів передано для розгляду у судові органи.

Відділами екологічного контролю та радіаційної безпеки в пунктах пропуску на держкордоні в Закарпатській області за 2008 рік перевірено 243276 (2007р. - 208420) транспортних одиниць, здійснено екологічний та радіологічний контроль вантажів загальною вагою 25106,606 тис. т (2007р. – 13228,287 тис. т). Через невідповідність вимогам чинного природоохоронного законодавства затримано 158 (101) одиниць транспортних засобів, вагою 3541,144 т (1569,035), в тому числі повернуто 25 транспортних засобів, вагою 533,95 т (22 т.з., вагою 325,299 т). Всі повернуті вантажі відносяться до хімічних речовин гостро направленої дії, які несли потенційну загрозу довкіллю та здоров’ю людей. До адміністративної відповідальності притягнуто 1895 осіб на загальну суму штрафів 52,870 тис. грн. Надходження відшкодувань до бюджету складає 100%.

Протягом 2008 року Інспекцією здійснювалось широке інформування громадськості про здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища та раціональним використанням природних ресурсів на території області. На сторінках обласних друкованих ЗМІ та електронних виданнях було розміщено 271 матеріал. Впродовж року керівним та інспекторським складом Інспекції дано 42 інтерв’ю обласним та національним телеканалам, обласному радіо.
За звітній період керівним складом та працівниками Інспекції прийнято участь у роботі 82 природоохоронних заходів, в тому числі міжнародної науково-практичної конференції “Відповідальність за створіння і сталий розвиток Верхнього Потисся”, міжнародної науково-практичної конференції “Розвиток заповідної справи в Україні і формування Пан’європейської екологічної мережі”, спільного   засідання 5 робочих груп по розробці операційних програм Регіональної Стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року, яка розроблена Закарпатською обласною державною адміністрацією та Закарпатською обласною радою  спільно з Канадським інститутом урбаністики в рамках реалізації проекту “Регіональне врядування та розвиток”, що фінансується Канадським агентством з міжнародного розвитку, урочистостях з нагоди відзначення 50-річчя Мукачівського еколого-натуралістичного центру,  з нагоди 40-річчя створення Карпатського біосферного заповідника і 100-річчя заснування перших природоохоронних резерватів в Українських Карпатах, святкуванні Дня Дунаю, що відбувся в  "географічному центрі Європи" в с. Ділове Рахівського району під егідою  Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та Міжнародної комісії з охорони Дунаю ((ICPDR) та інших.

У жовтні 2008 року було створено Громадську раду неурядових громадських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування при Державній екологічній інспекції в Закарпатській області. На першому засіданні затверджено Положення про Громадську раду при Інспекції та обрано її керівний склад.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
03 лютого 2009р.

Теги: кримінал, суд, правоохоронні органи, Закарпаття, Ужгород, штраф, кримінальна справа

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини