До 20 лютого постраждалим костринцям мають збудувати водогін і виплатити компенсацію

Хід ліквідації наслідків аварії на продуктопроводі, що сталася 17 січня ц. р. в с. Кострино Великоберезнянського району, залишається на особливому контролі голови Закарпатської обласної державної адміністрації.

Як уже повідомлялось, близько 17 години 17 січня через розгерметизацію магістрального продуктопроводу акціонерної компанії «Транснафто-продукт» стався витік понад 78 кубометрів дизпалива. В результаті нафтопродуктами було підтоплено два будинки, забруднено 120 дворогосподарств селян, 38 колодязів та понад 3 гектари сільгоспугідь.  Як тільки на центральний пункт ДП «ПрикарпатЗахідтранс», що в Дубриничах, надійшов сигнал про зниження тиску в трубі, на місце виїхала аварійна бригада (однак підприємство не повною мірою задіяло весь наявний ресурс). О 17.35 в селі вже працював і караул Великоберезнянського райвідділу МНС України в Закарпатській області. Тому викликає, м’яко кажучи, здивування інформація прес-служби Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової, в якій, зокрема, йдеться про те, що роботи по збиранню дизпалива розпочалися лише через чотири години після витоку. Не відповідають дійсності й інші висловлювання, подані прес-службою.  Тому нижче наводимо інформацію про ситуацію, що склалася в с. Кострино.

Вже в перші години після надзвичайної ситуації було створено штаб з ліквідації аварії, намічено план першочергових заходів. Наступного дня відбулось засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка визнала аварію надзвичайною ситуацією місцевого рівня, винесла рішення про призупинення експлуатації продуктопроводу. Всі зусилля зосередили на збиранні дизпалива та будівництві споруд для водоперехоплення забруднюючих речовин – щоб уникнути їх потрапляння в потічки, а відтак і в річку Уж.

Станом на понеділок, 2 лютого, завершено очистку водовідвідних канав, по яких стікало дизпаливо. Знято понад 3 тисячі кубометрів забрудненого ґрунту та снігу і вивезено у безпечні, спеціально відведені місця. Всю забруднену територію обробляли спеціальним абсорбентом, який нейтралізував дизпаливо. Безперервний моніторинг, який проводять Державна екологічна інспекція, облводгосп, обласна санепідстанція, підтверджує, що вжиті заходи дали позитивний результат: вміст нафтопродуктів у р. Уж не перевищує допустимі концентрації. Така ж інформація надходить і від водників Словаччини та Угорщини, які проводять спільний з Україною моніторинг в рамках угод про співробітництво на прикордонних водах.
Вже на другий-третій день після аварії створена сільрадою комісія обстежила 206 дворогосподарств, складено 99 актів, в яких зафіксовані завдані селянам збитки. Минулої п’ятниці було повторно обстежено постраждалі обійстя за участю страхової компанії.

Зараз завдання № 1 – збудувати в селі водопровід і відшкодувати постраждалим завдану шкоду.
Щоб забезпечити водопостачання постраждалої частини села (і навіть далі), необхідно збудувати близько 4 км водогону. Роботи ускладнюються через те, що мережі треба прокладати у скельних породах та через річку. Водозабір буде здійснюватись із джерела в горах. В селі через кожні 50 м обладнають водяні колонки. Роботи проводить спеціалізована будівельна організація – ВАТ «ПМК-78» разом з ДП «ПрикарпатЗахідтранс», і мають їх завершити до 20 лютого цього року. Вже прокопано 250 метрів, закуплено частину матеріалів. Оплатить роботи – ДП «ПрикарпатЗахідтранс». Відповідний гарантійний лист підписав його директор.

Таким же гарантійним листом компанія зобов’язується теж до 20 лютого відшкодувати збитки. Державною екологічною інспекцією нараховано 123 тисячі гривень збитків за забруднення земель. Кошти виплачуватиме Закарпатська філія страхової компанії «Княжа», в якій і був застрахований продуктопровід. Прийнято рішення, що два будинки, які найбільше постраждали, будуть капітально відремонтовані теж за кошти страхової компанії, згідно із розробленою проектно-кошторисною документацією.

Що стосується надання медичної допомоги селянам, що проживають в зоні забруднення. З перших днів аварії в селі працювала бригада обласних медиків. Зараз щодня вже місцеві медичні працівники проводять щоденний подвірний обхід – під наглядом 220 чоловік. Особлива увага – хворим, що перебувають на диспансерному обліку. Наразі будь-яких клінічних проявів наслідків аварії у місцевих мешканців не зафіксовано. Всіх мешканців села було забезпечено необхідними превентивними медикаментами. В перші дні постраждалим було запропоновано проживання на місцевій турбазі, однак люди відмовились покидати домівки. Вирішується питання про оздоровлення дітей в спеціалізованих санаторіях «Малятко» (Ужгородський район) та «Човен» (Свалявський район).

Наразі Рівненський експертно-технічний центр при Держгіпромнагляді України проводить експертизу, і до кінця тижня фахівці повинні надати висновки щодо причин аварії. Минулого тижня за рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було дано дозвіл ДП “ПрикарпатЗахідтранс” на відновлення експлуатації ділянки магістрального продуктопроводу, що проходить територією області. Також компанія має провести утилізацію зібраних залишків нафтопродуктів. До кінця квітня ДП “ПрикарпатЗахідтранс” зобов’язана завершити повну діагностику ділянки продуктопроводу по всій території Закарпатської області для визначення його стану та можливості подальшої експлуатації.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
02 лютого 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини