Закарпатська Ільниця — футбольний Клондайк

Закарпатську Ільницю називають селом футболістів. Тут чи не кожна родина може похвалитися своїм відомим родичем-спортсменом.

Закарпатська Ільниця — футбольний Клондайк

Футбольні зірки з іршавського села у радянські часи грали у багатьох українських командах та у збірній CPCР. Улинець, Пасулько, Гецько, Шопа, Ледней, Ловска - наробили чималого галасу у вітчизняному футболі. Нині одні зіркові майстри м'яча тренують футболістів за кордоном. Інші - виховують майбутніх зірочок футболу в рідному селі. В Ільниці ж діє єдиний в Україні сільський спеціалізований спортивно-гуманітарний ліцей.

Жодне село в Україні не може похвалитися такою кількістю спортивних зірок, які одночасно виступали за найкращі команди CPCР. Нині в Ільниці футбольна слава відроджується. Навесні 2004 року тут відкрили спортивно-гуманггарний ліцей. У перший навчальний рік назбиралося учнів на 6 загальних класів, - розповідає директор ліцею Віктор Горзов, а про спортивні класи чиновники забули і фінансування не передбачили. Тож майбугніх спортсменів записувати на навчання до ліцею почали лише через рік. Тепер тут 170учнів (70 у 4 футбольних класах). Це лише хлопці віком 11-16 років, адже до ліцею приймають випускників початкових шкіл. Обидва тренери хлопчаків - чемпіони України та Радянського Союзу. Після 20-річної футбольної кар'єри вони повернулися додому і виховують собі заміну. 60-річний Іван Шопа у футболі з 16 років. Чоловік згадує: юнаком його за руку привели в команду «Верховина» (тепер - ФК «Закарпаття») Потім він був на оглядинаху київському «Динамо», але вкоренився у «Карпатах» і у 1970 став чемпіоном Союзу в першій лізі.

Іван Шопа без упину розповідає про уславлених земляків. Багатьох із них саме він привівуфугбол. Найбільше в Ільниці пишаються Віктором Пасулько та Іваном Гецько. Перший спочатку «засвітився» в «Говерлі», пройшов чимало українських клубів. У московському «Спартаку» ж двічі ставав чемпіоном CPCР. Нині тренує за кордоном. А от нападник Іван Гецько пам'ятний як автор першого голу збірної України часів незалежності!

Разом з Іваном Шопою футбольні ази юним ліцеїстам передає 50-річний Іван Ледней -триразовий чемпіон України. Тепертренеритішаться, що мають кому передати свої вміння. Майбутніх зірок шукають по всій Іршавщині. «Єтакі діти, що приходять до ліцею самі,бо хочуть займатися у нас і грати у футбол. А є й такі, яких ми довго шукали. їздимо з Іваном Юрієвичем по усіх школах і вибираємо найталановитіших», — пояснює Іван Ледней. Тож потрапити на навчання до Ільниць-кого спортивно-гуманітарного ліцею - не так просто. Спочатку слід пройти тренерський відбір. А потім - ретельний медичний огляду районній лікарні. Якщо здоров'я дозволяє - дорога до професійного футболу відкрита.

Юні футболісти живуть у гуртожитку при ліцеї. На вихідні -додому. Усі стіни у своїх кімнатах пообклеювали плакатами з кумирами. Розпорядок дня у ліцеї - жорсткий. Хлопці прокидаються о 6 ранку. Після дов-гоїзарядки-сніданок. До речі, харчування уліцеї - чотириразове. У раціоні - смачна, калорійна і багата на вітаміни їжа. Потім уроки за шкільною програмою. Після обіду - тренування аж до вечора.Усі спортивні заняття проводяться на вулиці. За будь-якої погоди! У зимові дні діти ганяють м'яча по стадіону, вкритомульодом. «Ліцей-ної програми для футбольних класів в Україні немає. Ми займаємося за програмою ДЮСШ. Щоправда, опираємося на власний досвід. Упродовж цілого року займаємося здітьми неу спортзалі, а на вулиці. Двічі на тижденьхлопці бігають крос - від Ільниці до Іршави - і назад. Щодня - теоретичні заняття. Потім практичні. Вчимо дітей за своєюще старою старою системою», — пояснює Іван Шопа. Юніжспортсмени по-дорослому твердять: футбол - це їхнє життя. І зізнаються: ганяти м'яча почали одразу, як навчилися ходити. Кожен має улюблену команду і прагне стати її гравцем. Хлопці знають по іменах чи не усіх футболістів відомих команд світу, і «Футбол - це для мене життя.

Я у ньому живу. Грав би у нього весь день. Навіть на вихідні, коли повертаюся додому, і там ганяю м'яча. Найбільше вболіваю за нашу збірну. Щодо кумирів - це Крістіано Роналдо, Кака і Мессі. Вони найкращі!» - розповідаєіб-річний Ярослав Шандра із Довгого. 16-річному Василю Канка із Приборжавського дуже подобається харківський «Металіст». «Там зібралися справжні професіонали: і гравці, і тренери. Особливо - Марко Девіч. Він нападник. І я нападник. Я також стану відомим. Зроблю усе для того, буду посилено займатися, щоб потрапити до цієї команди», — із захопленням каже хлопець. 12-річний Сергій Федорко з Іршави займається в ліцеї півтора року. Талановитому хлопчикутренери пророкують успішне майбутнє. Він щойно повернувся із оглядин у Києві. У травні переїде туди до спортивного інтернату. До майбутньої кар'єри готується по-серйозному. Відтепер аналізує гру дорослих. «Ми з тренерами дивимося, не пропускаємо трансляцію потелевізору жодного матчу. Потім обговорюємо гру, аналізуємо, хто як грав, як відзначився, які голи забив», - говорить Сергійко.

Директор ліцею Віктор Горзов скаржиться на брак державних грошей. їх вистачає лише на харчування дітей, комунальні послуги та зарплату вчителям. На форму і м'ячі та ремонту приміщеннях доводиться проситиу спонсорів і батьків, їздити на всеукраїнські й міжнароднітурніри нема на чому та й ні за що. «Хотілося б покращити матеріально-технічну базу, поля. Нам потрібно брати участьу різних турнірах. Це для дітей було б хорошим стимулом. Грати «двосторонки» -це нете!», - бідкається Віктор Горзов. За усі роки функціонування ліцею хлопці один раз виїжджали з Ільниці на міжнародний турнір, що проходив у Червонограді на Львівщині. Грошима допомогли спонсори. Ліцеїсти хваляться - тоді посіли друге місцеу своїй віковій групі. Щоб виправити ситуацію і дати змогу дітям позмагатися з достойними суперниками - ліцей став організатором міжобласних змагань «Кубок Боржавської долини». Цьогоріч у березні пройде вже третій щорічний турнір.

Однак найкращих вихованців ліцею спортшколи відомих українських клубів переманюють до себе. «Від нас ледь не щороку багатьох забирають. Тож ми знову їздимо по школах, шукаємо новихдгтей. Якось на свій страх і ризик взяв до спортивного класу одну дівчинку - Вероніку Міценко. Вона - відмінний воротар. Щоправда, зай малася у нас недовго - два роки. її швидко помітили і забрали у молодіжну збірну з футболу. Тепер вона - чемпіонка України»,— розповідаєтренер Іван Шопа. І додає: разом з колегою вони тішаться, що зуміли відшукати таланти.Та гордості у них булоб більше, якби ці діти згодом захищали кольори рідного «Закарпаття».

Марина Кам’янська, "Закарпатська правда"
02 лютого 2009р.

Теги:

Коментарі

Влад 2011-07-07 / 13:01:00
брєд, Шопа і Ледней не з Ільниці а з Довгого...

Адмін 2009-02-02 / 21:57:00
Не помітили. А ви не помітили, що в основу цього "вашого" матеріалу було покладено наш матеріал, за авторством Гавроша - "СЕЛО ФУТБОЛІСТІВ. Закарпатська Ільниця подарувала Україні чемпіонів СРСР та Ізраїлю"?

Стас 2009-02-02 / 21:33:00
А що найкращий закарпатський сайт посилання на першоджерело дати не може? Може не помітили, це було надруковано в "Закарпатській правді". Якщо не хочете посилатися - не друкуйте. Користуйтеся інформаціями своїх журналістів.

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини