Ужгородському національному університету – ім’я Августина Волошина!

Пригадую враження від телепрограми «Великі українці». Серед сто відомих не було жодного закарпатця. Не потрапив до списку найвидатніших навіть наш найрозкрученіший бренд – Президент Карпатської України Августин Волошин. І винні в цьому в першу чергу ми. Адже вельми слабо себе популяризуємо. Окрім Балоги та Шуфрича, пересічний українець навряд чи згадає ще хоч одне закарпатське прізвище.

Президент Карпатської України Августин Волошин замучений у московських катівнях 1945 року
Президент Карпатської України Августин Волошин замучений у московських катівнях 1945 року

Виправити ситуацію можна. Якщо сильно захотіти. Взяти, для прикладу, таку популяризацію діячів як присвоєння їхніх імен вищим навчальним закладам, школам, бібліотекам, будинкам культури тощо.  У нас вона фактично на нулі. А в Одесі навіть філії дитячої міської бібліотеки носять імена визначних одеситів. Читачам легше запам’ятати бібліотеку імені Юрія Липи, ніж якийсь № 38, а заодно -- і земляка вшановують.

Переглянув в Інтернеті список національних університетів України. Так, виявляється, наш закарпатський найстаріший вуз – один із останніх безіменних серед колишніх державних університетів. Всюди вже давно присвоїли імена видатних земляків, популяризуючи вклад своїх краян в науку та культуру.

Київський Національний університет носить ім’я Шевченка, Львівський – Франка, Волинський – Лесі Українки, Чернівецький – Федьковича, Прикарпатський -- Стефаника, Харківський –  Карамзіна, Одеський – Мечнікова, Таврійський – Вернадського, Східноукраїнський – Даля, Черкаський – Хмельницького, Дніпропетровський -- Гончара… 

Ну чому ми маємо знову плестися позаду всіх на пару з Донецьким та Запорізьким національними університетами ?! У нас що – не було своїх подвижників? Постать Августина Волошина з очолюваною ним Карпатською Україною нині вивчається в усіх університетах та школах. Ось вам бренд, гідний поваги всієї держави!

Видатний  педагог, автор десятків підручників, багаторічний директор Ужгородської учительської семінарії та ректор Українського вільного університету у Празі, меценат, культурний та політичний діяч, зрештою мученик за національну ідею, Герой України, який, до речі, планував відкрити перший на Закарпатті університет – чого вам ще треба?

Тим паче, що через кілька місяців широко відзначатиметься 70-річчя Карпатської України.  Хтось може зауважити, що в Ужгороді колишня філія МАУПу носила ім’я Волошина. Але ім’я Шевченка якось ділять між собою  університети в Києві та в Луганську, а Франка – у Львові,  в Дрогобичі і навіть у Житомирі.

Президент Карпатської України належить усім закарпатцям і його постать гідна увіковічнення в назві найстарішого крайового вузу. А там, дивись, через пару років вже би й Августин Волошин з’явився у черговому списку чергового Савіка Шустера.

Олександр Гаврош, Ужгород
29 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Вася 2009-02-09 / 18:36:00
Не тягне Волошин на те, щоб його імям називали університет. Як не як але він співпрацював з нацистами, розігнав політичні партії, встановив авторитарний режим, врешті-решт послав на вірну смерть дітей-гімназистів.

Юрій 2009-02-06 / 10:13:00
П. Кримінал, про "праслав"ян" згадував я, однак про Балкани і Хорватів там не говорилося. Фільтруйте ...!

орк 2009-02-03 / 16:28:00
Сорри, операція "Грюн" дійсно розроблялась (йшлося про військову операцію - напад на Чехословаччину у 1938 році), але вона ніколи не була втілена через "Мюнхенську змову". Полковником А. Волошин ніколи не був і ніякого відношення до операції "Грюн" не мав. о. Волошин - достойна людина, а тім "русинам", яким не подобається його політичні пошляди варто почитати принаймні його наукові праці - щоб ще когось крім Сидора та Гецка знали :)

землячка 2009-02-03 / 16:20:00
Йой ,там єдна "і" ся стратила пі.. двирці. Так.

землячка 2009-02-03 / 16:17:00
То хто ...та чий не балога ачи шуфрич... У написаному веце фамилій неє... Но-до п .чі двирці!

SmoothCriminal 2009-02-02 / 21:04:00
Та я і без вас знаю, що то дурниці. Просто отак щоразу їх виводиш на чисту воду, то вони потроху і зникають.

Он, в сусідній темі про Білих Хорватів мені ніяк не розкажуть, посилаються на Путі праслов’ян... я питаю звідки з’явилися на Балканах, а вони про Австро-Угорщину. Потроху, може, й самі переконаються, що брешуть на кожному кроці.

ужгородець 2009-02-02 / 20:59:00
Ідею повністю підтримую. Волошин на це заслужив. До речі, він автор 70 підручників і посібників, за якими реально вчилися. Більше на Закарпатті для освіти не написав НІХТО!

сорри 2009-02-02 / 20:48:00
SmoothCriminal, не ведіться на дурниці Прохожого русина: немає ніякого полковника Волошина (це він по аналогії до полковника Сидора придумав :) ), ніякої "Операції "Грюн", і в матеріалах Нюрнбергського процесу нічого поганого по Волошинові точно немає. Так що ніяких фактів, ніяких доказів він не приведе. Ця зграя липових русинів всю свою русинськість побудувала виклюбчно на брехні і зраді. А ви хочете від них правди.

SmoothCriminal 2009-02-02 / 20:30:00
Якщо ви такий вумний, то розкажіть іншим про "полковника Волошина"... чого у собі тримати... напишіть статтю, може навіть, викривальну якусь. може за вами люди потягнуться.. а то ви так багатозначно говорите і так звисока, що я навіть не хочу дивитися ані фільм, ані матеріали.

Прохожий 2009-02-02 / 10:27:00
Автор статті не знає ні біографії полковника Волошина, ні історії. Подивіться "Операція "Грюн", матеріали Нюрнбергського процесу, а потім щось пропонуйте.

Славко-Прочитав 2009-02-01 / 15:57:00
Шановни! Вчора в ЗаКаУ працівниками СБУ та УБЕЗу проведена безпрецидентна операція, внаслідок якої на "гарячому" впіймані хабарники. Одна працівниця цього "авторитетного" вишу, яка збирала в студентів та передавалаїх професурі за здачу сесії - в СІЗО.

прочитав 2009-02-01 / 15:28:00
Взагалі спочатку подивіться у словник економічних термінів і дізнайтеся, що означає термін "приватизувати" та Закон почитайте. Такі закиди зовсім безпідставні та безглузді. Карпатський університет Августина Волошина має важливе обласне значення. Подивіться лише на кількість студентів, які тут навчаються. А якщо вже зовсім порівнювати, то в УжНУ – хабарництво процвітає, щоб не казали. За КаУ ж такої слави, принаймні на сьогодні, ще немає. От вам і європейські реалії.

сорри 2009-01-31 / 18:48:00
Так звані русини взвили, бо для них назвати найбільший навчальний заклад Закарпаття іменем провідника закарпатського українства - це, вибачте, як серпом по яйцях. :)



Нинішній інститут імені Волошина - малозначущий навчальний заклад без перспективи, який незаконно приватизував ім"я однієї з найвеличніших постатей Закарпаття, яка є надбанням всієї громадськості краю. А тому ця узурпація не може стати перешкодою для надання імені Августина Волошина Ужгородському національному університетові.

duchnovics 2009-01-31 / 18:11:00
Ми живемо в реаліях Європи, тому слід дивитись, як там до цього ставляться. Чесно кажучи, окрім засновників (фундаторів) університетів, чиє ім‘я потрапило в назву університету, як от Карлів університет в Празі та Ягелллонський в Кракові, інших власних назв я не знаю. Є, безумовно, "університети імені...", але це більше для паради, для пафосу та гнилого патріотизму. Інша справа, спеціалізовані інститути, в основі яких стояли визначні науковці, чиїм ім’ям їх послідовники називають ці центри. А при чому тут Волошин? Наприклад, ідею університета в Ужгороді першим пробивав під час аудієнції у цісаря у Відню у 1849 році лікар русин М.Висаник (декан медфака у відню). А відкрили університет за першого секретаря обкому КПРС у СРСР І.туряниці, а першим русином (просто місцевим),якого допустили до керівництва університетом, став Сливка.

Університет уже носить ім’я свого міста Ужгорода, і тому у свідомості широкого загалу Ужгород асоціюється з значним науковим центром.

Закарпатець - сексуальному Р-РЕВОЛЮЦІОНЕРУ 2009-01-31 / 10:27:00
Окрім Балоги та Шуфрича, пересічний українець згадає ще сотні закарпатських прізвищ: Кротона, професора Фединця, цілу кагорту закарпатських футболістів, композиторів, співаків і т.д і т.п. Перераховувати всіх поіменно немає потреби - ці імена в Україні загальновідомі. Щоправда, прикро те, що в Закарпатті народжуються шуфричі, гавроші. Але їх мізер!



Урзус 2009-01-30 / 16:43:00
Скептику: у нас це традиція. Он Ющенко хоче перенести день захисника вітчизни саме на учорашній день (а не на Покрова, як пропонувалося), на честь битви під Крутами. Там сталося теж саме - поки Грушевський із панами точив ляси, а десятки тисяч здорових озброєних дядьок пили самогон у місті, учорашніх гімназистів кинули на п"яних матросів, котрих було вшестеро більше. Та ще й більша частина офіцерів на поїзді втекла. А мазохісту Ющенко така національна ганьба подобається. От і Полтавську битву він хоче відстяткувати урочисто - де Україну підставили, і потім розірвали.

Справжні перемоги він не цінить, бо ніколи реально не перемагав.

А Гаврош - давня підспівала Ющенко і Балоги, от і ідеї в нього аналогічні.

Скептик 2009-01-30 / 09:26:00
Називати університет імям людини, яка виставила студентів на вірну смерть, а сама втекла в Чехію ще під час бою - цинізм!!! Не треба канонізувати Волошина, а дати його діям належну історичну оцінку. Таку шизофренію міг тільки Гаврош "погнати"!

орк 2009-01-30 / 07:08:00
о. Волошин би дійсно підійшов, от тільки як бути з мауп? який не який, а теж учбовий заклад

rasta 2009-01-29 / 21:07:00
Имени Энди Вархола, а не персоны с неоднозначным прошлым! Хотя мне по барабану какие там имена будут, главное, чтоб универ нормальным стал.

:) 2009-01-29 / 20:48:00
Сливка трагічно загинув, але Сливка не є людиною рівня Франка, Гончара, Лесі Українки чи Мечнікова. Ужгородський універ треба назвати імя земляка загальнонаціонального значення. І такого земляка ми маємо!!! (Читай статтю)

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини