Реформування армії: майбутнє та сьогодення військової служби за контрактом

Реформування Збройних Сил України – це необхідний крок у напрямку створення професійної армії, основу якої складатимуть військовослужбовці за контрактом. Ураховуючи позитивні зміни в розвитку співтовариства, активізацію процесу роззброєння, зниження рівня воєнного протистояння, а також співвідношення бойових потенціалів сусідніх без’ядерних держав, Україна максимально використовуючи свою інфраструктуру, теж реформує свої Збройні Сили з урахуванням принципу оборонної достатності та своїх економічних можливостей. Головна мета реформування полягає у створенні оптимальних за чисельністю, мобільних, добре озброєних, всебічно забезпечених і навчених військ, спроможних ефективно реагувати на широкий спектр воєнних загроз, виконувати покладені на них завдання у будь-якій обстановці і в той же час не бути занадто обтяжливими для держави.

Реформування армії: майбутнє та сьогодення військової служби за контрактом

Це вимагає внесення суттєвих змін до стратегії комплектування Збройних Сил. Однією з таких змін має бути збільшення питомої ваги військовослужбовців контрактної служби. Професіоналізація армії дасть змогу підвищити бойову готовність військ та вимоги до особового складу, а також зменшити існуючу в суспільстві напруженість, пов’язану з неоднаковим ставленням різних верств населення до виконання загального військового обов’язку. Зменшення наприкінці ХХ-го століття імовірності великомасштабних війн сприяло відновленню та поширенню добровільного способу комплектування збройних сил. На сьогодні близько 50 держав світу мають професійні армії, які відрізняються чисельністю, умовами фінансування, рівнем навченості та бойової готовності. Серед них є, як високорозвинені держави (наприклад США, Канада, Австралія, Японія, Великобританія), так і держави, що мають порівняно низький економічний потенціал (Індія, Пакистан, Нігерія, Філіппіни).

Звернення до закордонного досвіду не означає недооцінки конкретних умов військового будівництва в Україні. Воно дає змогу усвідомити весь комплекс питань, що виникають на шляху професіоналізації армії, та запобігти повторенню допущених помилок.

В Україні питання створення професійної армії виникло не випадково. Курс на європейську інтеграцію передбачає відповідні заходи щодо досягнення взаємної сумісності з іншими державами як у політичній та економічній сферах, так і у сфері оборонної політики.

Як бачимо, бажаючих проходити військову службу за контрактом поки що небагато. Але така ситуація незабаром зміниться в інший бік. Після вступу України в НАТО для військовослужбовців, які будуть на той момент проходити службу в Збройних Силах України, буде суттєво підвищено грошове забезпечення до рівня європейських стандартів. Тобто грошове забезпечення контрактника буде складати від 800 доларів США і вище в залежності від займаної посади, вислуги років і таке інше (для інформації хочу навести приклад грошового забезпечення військовослужбовців-контрактників країн сусідів, які вже є членами НАТО: Польща – від 450 до 670, Словаччина – від 500 до 800, Угорщина – від 470 до 700 доларів США).

На теперішній час грошове забезпечення контрактників складає (враховуючи всі щомісячні, одноразові виплати) до тисячі гривень. Крім того:

-щороку одноразова матеріальна допомога у розмірі посадового окладу та окладу за військовим званням;

-щороку при відбутті у чергову відпустку виплачується грошова допомога на оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення;

-щороку за зразкове виконання службових обов’язків грошова винагорода у розмірі двох посадових окладів та окладів за військовим званням;

-грошова допомога при переїзді до нового місця служби;

-грошові компенсації при виконанні завдань у польових умовах;

-безкоштовне харчування під час виконання завдань в добовому наряді;

-відповідно до наказу Міністра оборони України від 22.09.2005 року №578, щомісячна додаткова виплата в розмірі від 100 до 300 грн. (для посад, передбачених цим наказом).


Військовослужбовцям за контрактом держава гарантує:

-стабільне грошове забезпечення;

-безкоштовне медичне обслуговування;

-пільговий відпочинок у санаторіях Міністерства оборони України з членами сім’ї;

-обов’язкове державне страхування;

-забезпечення житлом (на період першого контракту – гуртожитком);

-пільги при вступі у вищі навчальні заклади України;

-соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей згідно з чинним законодавством України.


Військові частини, які розташовані на території Закарпатської області, на даний момент мають великий некомплект вакантних посад військовослужбовців за контрактом. Основні з них – стрілець, кулеметник, кухар, гранатометник, водій, механік-водій, навідник, навідник-оператор, командир танку, командир відділення, командир гармати, і таких посад ще дуже багато.

Я вважаю, що невелика кількість бажаючих проходити військову службу за контрактом в нашій області, головним елементом є непоінформованість населення Закарпаття щодо порядку відбору і проходження такої служби, матеріального забезпечення та пільг передбачених для військовослужбовців контрактної служби.

Для інформування населення Закарпаття щодо порядку відбору і проходження, матеріального забезпечення та пільг передбачених для військовослужбовців-контрактників у минулому році  створено 159 Територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом. Наш центр покликаний проводити агітаційно-рекламні заходи з непрацюючим населенням області, учнівською молоддю, відбору кандидатів на військову службу за контрактом, комплектування миротворчих підрозділів Збройних Сил України.

У 2008 році службовці нашого Територіального центру спільно з фахівцями обласного, міських (районних) центрів зайнятості населення області проводили ярмарки вакансій, семінари, на яких за допомогою відеороликів, розповідей та інших засобів, презентували військову службу за контрактом серед непрацюючого населення та випускників шкіл. У житті кожної людини настає момент, коли потрібно зробити для себе вибір – від мрій та фантазій перейти до досягнення намічених цілей...

Проходження військової служби за контрактом у Збройних Силах України – найоптимальніший варіант здійснення твоїх мрій.

Якщо ти мужній та романтик у серці, бажаєш збудувати власне майбутнє своїми руками, мрієш про стабільність та забезпечене життя, - у такому разі саме тебе ми запрошуємо на військову службу за контрактом до Збройних Сил України.

Тільки у нас ти можеш стати сильним, витривалим мужнім та самостійним, зустріти вірних друзів та отримати гідну професію на все життя. Звертайся до 159 Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом за адресою: м. Ужгород, вул. Бородіна, 22,  тел.: 67-34-20.


І.А.Балашов,
підполковник, начальник 159 Територіального центру
комплектування військовослужбовцями за контрактом,
м.Ужгород

28 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини