Українці в Чехії. Як їм там живеться?

Минув лише рік, як тридцятидворічна тернополянка Наталя (прізвище з етичних міркувань не вказується) подалася на заробітки до Чехії. Але вже за такий короткий час їй довелося пізнати усі труднощі життя українських мігрантів, а у гонитві за своєю мрією – побувати за кордоном, — поплатитися власним здоров’ям.

Українці в Чехії. Як їм там живеться?

— На заробітки у чужу країну я подалася не через скруту. На той час я працювала на доволі хорошій роботі і отримувала прийнятну зарплату. Та в Україні я не відчувала себе комфортно, не могла знайти тут того, що мені до душі. Можливість якісно змінити своє життя вбачала у зміні країни проживання, — розпочала свою розповідь Наталя. — Пригадую, якось чоловік моєї сестри запропонував мені влаштуватися на роботу в Чехії. В цій країні він працює уже понад 13 років, хоча часто приїжджає на Україну. Він сказав, що може допомогти оформити усі необхідні документи та знайти роботу в Чехії. Після цієї розмови мене не покидала думка про пропозицію швагра. Я почала шукати усіляку інформацію про Чехію: про життя в цій країні, її побут, звичаї, і звичайно, про «візові» можливості та свої права за кордоном.

— Наталю, розкажіть, будь ласка, з якими документами Ви поїхали до Чехії?

— Усі процедури з документами робилися через посередників, яких у Чехії відносять до «клієнтської системи». Вони допомагають оформити усі необхідні документи, працевлаштуватися та знаходять житло. Через «клієнтів» вдалося виїхати і мені.

На вироблення візи терміном на один рік довелося чекати півроку. У Чехію їхала на підставі підприємницької діяльності (робота, як індивідуального підприємця)  — з візою VC 62. Одразу після прибуття у сусідню країну мені виробили «жівностенський лист» (по-чеському: zіvnostensky lіst), за яким я сплачувала податки як підприємець.

Відверто кажучи, я боялася їхати за кордон. Адже вдома залишалися рідні, чоловік, друзі... Але тепер я не шкодую, що ризикнула. В Чехії мені легше жити. Відчуваю себе повноцінною людиною. Культура цієї країни на високому рівні. Найбільше мені подобається те, що куди не приходиш, усюди тебе зустрічають з посмішкою: чехи  — люди привітні.



— Куди «клієнти» Вас влаштували на роботу?

— У «виробу», де виготовляла харчові напівфабрикати: гамбургери, бутерброди. Я працювала повний робочий день, не більше. На вихідні відпочивала. За годину отримувала 55 корун (близько 3 доларів). За місяць отримувала 600-700 доларів. З них 90 доларів я платила за житло, і ще близько 50 дол. в тиждень витрачала на харчування.
Зі мною працювали й інші українські жінки, в основному із Закарпаття. Відверто кажучи, працювати серед українців досить важко, а особливо з закарпатцями. Кожен дбає за себе. Українці ніколи не діляться і не допомагають один одному, навіть не підтримують морально у важку хвилину. Звичайно, про погане згадувати не хочеться. Але сталося так, що через деякий час у мене почалися серйозні проблеми зі здоров’ям. У скрутній ситуації зарадили «клієнти», допомігши оформити «здравотну картку». За один рік перебування на чужині я сильно надірвала своє здоров’я і дуже схудла. Через це зараз не можу важко працювати.

— А коли одужали, повернулися на попереднє місце роботи чи знайшли інше?

— На «виробу» я більше не повернулася, тому що хотіла змінити умови праці. Сьогодні я працюю на автомобільному заводі у м. Турнов. Це сидяча робота, тому навантажень менше. Сюди я потрапила також через «клієнтів». Кожен, кому вони знайшли роботу, мусить працювати на них і віддавати частину заробітку. Навіть не знаю, яка в мене насправді заробітна плата, адже гроші отримую, як то кажуть, не з перших рук.

Мешкаю тепер я в «убитовні» на території заводу, яку «клієнти» надали мені у безкоштовне користування. Проте надіюся, що невдовзі зможу відмовитися від послуг цих людей. Планую, коли мій чоловік приїде, орендувати квартиру. Також спробую «нострифікувати» диплом і знайти роботу за спеціальністю.

— Тобто Ви не плануєте повертатися на Україну?

— Прикро це визнавати, але не бачу вже свого життя на Батьківщині. Тому планую з сім’єю обжитися в Чехії. До речі, до 2010 року в мене продовжена віза.

— Як Ви змалюєте життя пересічного українця-заробітчанина в Чехії та які його перспективи у цій країні?

— Чимало українців, яких, до речі, в Чехії немало, вважають цю країну однією з найкращих для життя. Тому наші й приїжджають сюди з сім’ями у пошуках стабільного та забезпеченого життя. На першій порі їм доводиться помешкання орендувати. Згодом дехто купує квартиру в кредит. Загалом люди живуть просто і не «шикують», як у нас, хоча зарплати у Чехії значно вищі, а ціни  — дешевші.
В нас, в Україні, часто кажуть, що ми йдемо в Європу, і обгрунтовують високі українські ціни тим, що вони такі, як у Європі. Але повірте, ціни в Україні далекі від європейських. Та й якість не завжди відповідає світовим стандартам. У Чехії, наприклад, за зарплату я можу купити телевізор чи телефон, і ще залишається на харчування й на прожиття. В Україні ж все на кредитах.

— Наталю, чи стикалися Ви з трудовим або сексуальним рабством?

— Особисто я не стикалася. А от мої друзі багато розповідали про своїх знайомих, котрим («клієнти») обіцяли одну роботу, а потрапляли вони на іншу. При чому працювали вони за копійки, оскільки більшу частину заробітної платні забирали недобросовісні «клієнти».



— Якою, на Вашу думку, як заробітчанки, є проблема міграції в Україні?

— Це надзвичайно велика проблема. Дуже багато людей виїхало з України. І я не уявляю, до чого це все приведе. Міграційний потік з України не припиняється. Людей вже не лякає навіть те, що у світі криза сильно позначилася на ринку праці.

— Як Ви гадаєте, яким чином вирішити цю проблему?

— Українці не винні, що їм не дають нормально жити у своїй країні. Чиновникам потрібно подумати перш за все про людей, а не про свої кишені. Насамперед необхідно подбати про робочі місця і нормальні зарплати для населення, зробити життя українців справді європейським, а не тільки говорити про те, що ми йдемо у Європу.

— Що б Ви порадили тим українцям, які збираються на заробітки до Чехії?

— Перш, ніж вирушати у чужу країну, потрібно добре все зважити. Особливу увагу варто звернути на здоров’я, адже працювати доведеться важко і хтозна, в яких умовах. Повірте, інколи у країні мрій вас очікують страшніше й небезпечніше життя, аніж удома. І пам’ятайте, приказка: «Добре там, де нас нема» — завжди актуальна.

"Нова ера"
26 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини