Держгірпромнагляд: Причина вибуху в закарпатському с.Клинова Гора – безвідповідальність

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області завершило розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався 30 грудня 2008 року в с. Клинова Гора на Виноградівщині.

- До трагедії, в якій потерпіло семеро жінок, одна з яких загинула, призвела  тривіальна безвідповідальність, - підсумовує результати розслідування голова комісії, начальник Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайло Саварин.

Перш за все, власника  будівлі - приватного підприємця Василя Зекурича. Адже виконання будівельно - монтажних робіт системи газопостачання об’єкту в с. Клинова Гора по вул. Миру, 28 Виноградівського району  проводилося без технічних умов, проектної документації, здійснення технічного нагляду за будівництвом з подальшим відновленням газопостачання  особою відповідальною за безпечну експлуатацію газового господарства. Така вкрай небажана самодіяльність не могла не призвести до сумного фіналу. Негативно прислужився й залишений  напередодні у відкритому положенні кран перед гумовотканинним рукавом, що не був під’єднаний до газової плити і не був заглушений. І, нарешті, причиною нещасного випадку визнано недостатній контроль  спеціалістів-газовиків ВАТ “Закарпатгаз” в особі головного інженера Виноградівської філії Володимира Костака за повнотою проведення обходів підземних газопроводів згідно з маршрутними картами.

Оскільки потерпілі не уклали з власником будівлі, як того вимагає чинне законодавство, договори-контракти та фактично не були допущені до роботи в інтересах підприємця комісія не пов’язала нещасний випадок зі смертельним наслідком із виробництвом.

Як уже повідомлялося, напередодні Нового року в с. Клинова Гора на Виноградівщині мати двадцятирічного власника розважального закладу Василя Зекурича - Йолана Зекурич - зібрала приятельок, аби підготувати кафе-бар до зустрічі  Нового року. Оскільки заклад ще не був введений в експлуатацію, трудових угод з добровільними помічницями ніхто не укладав. Під’їхавши на двох машинах  до кафе - бару на вул. Миру, 28, жінки  з  продуктами та  напоями подалися в приміщення. Дві з них за кілька хвилин повернулися до автомобіля  за начинням для прибирання. Одна ж з тих, що знаходилися в приміщенні бару,  вирішила запалити. Іскра запальнички спричинила вибух газоповітряної суміші. Вибуховою хвилею власницю запальнички викинуло на вулицю, двох жінок, що поралися біля автомобіля,  теж відкинуло від нього. На них горів одяг,  в шоковому стані жінки його гасили. З приміщення  самотужки вибралися ще три  учасниці горе-події. Четверту винесли власник закладу з товаришем, що нагодилися. Потерпілих доправили до Виноградівської районної лікарні. П’ятеро з них опинилися в тамтешній реанімації, двоє - в травматології. Еріка Фончікі, що отримала найсерйозніші опіки, обличчя, тулуба, кінцівок та дихальних шляхів, померла того ж вечора, залишивши напівсиротами неповнолітніх доньку і сина. Четверо жінок наразі отримують лікування в Угорщині.

Довідка: Протягом 2008 року на 313 об’єктах здійснено 8 цільових, 4 комплексних та 335 оперативних перевірок. Виявлено 3359 порушень нормативно-правових актів охорони праці та промислової безпеки, з них усунуто 2596. Призупинено 210 робіт та одиниць технологічного обладнання й устаткування.

За виявлені порушення накладено  208 адміністративних стягнень на суму майже 20 тис.грн. Комплексно перевірені чотири філії ВАТ “Закарпатгаз”: Іршавська, Свалявська, Міжгірська та Мукачівська. Позаяк кількість витоків газу в будинках, квартирах та під’їздах в останній час різко зросла, не можна нехтувати абетковими правилами –  ретельно перевіряти надійність кранів на  газопроводах та приладах, провітрювати приміщення, не вмикати й не вимикати освітлення, не користуватися електродзвониками, не запалювати вогню та не курити, якщо з’явилась бодай найменша підозра витоку газу.

Прес-служба Теруправління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області
23 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини