Керівник Закарпаття дав завдання активізувати роботи по ліквідації аварії на продуктопроводі

Голова облдержадміністрації Олег Гаваші особисто проконтролював хід ліквідації аварії на продуктопроводі, що стався в селі Кострино Великоберезнянського району. У вівторок, 20 січня, керівник області побував у цьому районі з робочою поїздкою.

Керівник Закарпаття дав завдання активізувати роботи по ліквідації аварії на продуктопроводі

Як уже повідомлялось, 17 січня внаслідок розгерметизації магістрального продуктопроводу неподалік села Кострино стався витік 100-120 кубометрів дизпалива. Внаслідок аварії було підтоплено підвали 5 будинків, понад два десятки колодязів, 35 присадибних ділянок. Також виникла загроза потрапляння нафтопродуктів в Уж. Для вловлювання дизпалива рятувальними підрозділами МНС було вирито спеціальні котловани, з яких проводиться відкачка нафтопродуктів. На ліквідації надзвичайної події  задіяно 65 осіб та 15 одиниць техніки. Триває очистка від дизпалива відвідних каналів, вулиць, колодязів. Також в Кострині працює виїзна бригада медиків, яка щодня проводить подвірний обхід.

Вже на другий день після аварії дизпаливо, разом з підземними водами почало потрапляти в колодязі. Під загрозою залишитись без питної води опинилися майже півтисячі мешканців села.

Олег Гаваші зустрівся з постраждалими, вислухав їхні проблеми. І одразу дав доручення збільшити кількість техніки і спеціалістів, які працюють на очищенні території. Забруднену землю чимшвидше треба обробити спеціальними засобами, а весь забруднений сніг необхідно вивезти, щоб мінімізувати шкоду.

Т. в. о. голови Великоберезнянської райдержадміністрації Мирослава Каламуняк повідомила, що проблему з водопостачання буде вирішено в найкоротший термін. Наразі селянам воду підвозять в автоцистернах. Тривають роботи з проектування нового водогону в селі. Також вирішується питання відселення громадян, чиї будинки найбільше постраждали внаслідок аварії. За словами керівниками району, в перший день аварії мешканцям постраждалих будинків одразу ж було запропоновано переселитися на одну з турбаз.

- Сільською радою створена комісія, представники якої складають акти обстеження, визначається розмір завданих збитків по кожному дворогосподарству, - каже Мирослава Каламуняк. - Вже до кінця тижня будемо мати чітку картину по сумі збитків.

ами керівника району стовідсотково компенсувати наслідки аварії погодились представники компанії - власника трубопроводу.
 - У "Прикарпатзахідтрансі" пообіцяли компенсувати мешканцям Кострина все до копійки, - стверджує Мирослава Каламуняк.
Також вивчається і розмір шкоди, завданої навколишньому середовищу. Державною екологічною інспекцією через порушення природоохоронного законодавства ДП "Прикарпатзахідтранс" підприємству буде пред'явлена претензія за екологічні збитки.
Наразі ситуація перебуває під контролем місцевих органів влади та організацій, задіяних на ліквідації аварії. За результатами робочої поїздки Олег Гаваші дав доручення всім службам, причетним до ліквідації наслідків надзвичайної події, активізувати роботу і найближчим часом завершити комплекс першочергових робіт.

***

Того ж дня голова облдержадміністрації провів у районі  прийом громадян. До Олега Гаваші прийшли зі своїми проблемами майже два десятки мешканців Великоберезнянщини. Порушувалися питання як особистого характеру, так і ті, що мають значення для громади району.
Пан  Михайло, інвалід I групи, просив допомоги на лікування. Пенсіонер понад два десятки роки важко хворіє.

- Зважаючи на зростання цін на ліки, пенсії ледве вистачає лише на найнеобхідніші медикаменти, - скаржиться пан Михайло, - На комунальні послуги грошей не вистачає.

Прохання пенсіонера не залишилось поза увагою і невдовзі йому буде надано матеріальну допомогу.

Колишній педагог, а нині пенсіонер з Малого Березного пані Віра звернулась з питанням компенсації за комунальні послуги, що передбачені освітянам. Також пані Віра, яка хворіє на цукровий діабет, просила допомоги на придбання ліків. Питання забезпечення пенсіонерки медикаментами було вирішено одразу під час прийому: як відомо, в області діє програма "Цукровий та нецукровий діабет", яка фінансується з державного бюджету. Наразі проблем із забезпеченням ліками не виникало. Що стосується Великого Бережного, то там виникли, швидше, технічні питання - тендер на забезпечення ліками діабетиків виграла інша аптека. Але необхідну кількість медикаментів отримали всі хворі.

Також невдовзі буде вирішено й питання компенсації пільг освітянам, які їх минулоріч не отримали.

Як жити в цьому світі інваліду на колясці? Де реалізувати свій потенціал таким молодим людям, де їм знайти хоч якусь роботу? З такими болісними запитаннями звернувся до голови облдержадміністрації інвалід II групи пан Михайло, який виховує чотирьох дітей, двоє з яких - інваліди I групи.

- Люди з обмеженими можливостями відмежовані від суспільства, -  каже пенсіонер. - Чимало говориться про безбар'єрний доступ для інвалідів, але й досі потрапити до багатьох установ на візку неможливо. Ще одна проблема - людині з вадами доволі важко працевлаштуватися.

Керівник краю погодився, що проблеми, з якими стикаються люди з обмеженими фізичними можливостями, є життєво важливі для них. В області останніми роками багато зроблено в цьому плані, але ще більше треба зробити, щоб полегшити адаптацію інвалідів у суспільстві.

- Питання облаштування приміщень органів місцевого самоврядування, соціальних служб, пенсійних фондів пандусами, ліфтами, спеціальними туалетними кімнатами тощо - на особливому контролі в обласної влади, - каже Олег Гаваші. - В нових будівлях, які здаються в експлуатацію, вже дотримується ця вимога.

Щодо працевлаштування інвалідів на підприємства краю, то Олег Гаваші дав конкретне доручення начальнику обласного центра зайнятості вивчити ситуацію в регіонах області щодо потреби в робочих місцях на підприємствах. Керівник області особисто проконтролює забезпечення установленої квоти на працевлаштування людей з обмеженим фізичними можливостями.

По допомогу цього дня звернувся і 17-річний юнак із Великого Бережного - круглий сирота і до того ж інвалід І групи. Михайлові необхідно кілька тисяч гривень на проведення повторної операції в Інституті травматології та ортопедії в м. Київ.

Такі звернення - на особливому контролі в керівника області. Крім виділення матеріальної допомоги, вирішуватимуться всі питання, які стосуються операції. "Таких, як цей юнак, у нас немало. Їм і так важко живеться, тому маємо все робити, аби полегшити їхню долю", - переконаний керівник краю.

По всіх зверненнях Олегом Гаваші  дано конкретні доручення, а про результати їх розгляду буде окремо поінформовано кожного заявника.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
21 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини