Українці угорського Уйпешта відсвяткували Водохреща

Вже в десятий раз – з часу заснування в Уйпешті українського національного самоврядування – його голова Ержебет Ладані та депутати вітали 17 січня в приміщенні Громадського центру Уйпешта численних гостей на святі Водохрещів.

Українці угорського Уйпешта відсвяткували Водохреща

В числі почесних гостей були Надзвичайний та Повноважний Посол України в Угорській Республіці п. Дмитро Ткач та інші українські дипломати, голова Державного самоврядування українців Угорщини та голова Європейського Конгресу Українців п. Ярослава Хортяні і депутати українських місцевих самоврядувань, а також місцеві українці та представники словацької, польської та хорватської меншин району. Ержебет Ладані, голова місцевого українського самоврядування, урочисто відкрила свято. У своєму вітальному слові вона, зокрема, наголосила, що сьогоднішнє зібрання приурочене також до ювілейного Дня Соборності та Злуки Української Держави, адже 90 років тому, 22 січня 1919 року відбулося проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Далі слово було надане Послу п. Дмитру Ткачу, який, зокрема сказав наступне:
«Кожного року 22 січня український народ святкує День Соборності України. Це свято нагадує нам, що Україна не розділена, що немає окремої Східної і Західної України, а що у нас єдина держава і ми - єдиний народ!..
Століттями розірваний український народ визволився з неволі – Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австро-Угорської імперій – і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження української національної ідеї.
Я глибоко переконаний в тому, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.»
Голова Державного самоврядування українців Угорщини також привітала присутніх з Йорданськими святами і побажала здоров’я і щастя всім українцям Угорщини.
Відтак розпочалося основне дійство свята Богоявлення – хрещення Ісуса Христа, на яке зібралися українці та інші гості, – обряд Водохрещі, який проводив отець греко-католицької церкви м. Ужгорода Михайло Подгорський у супроводі ужгородського чоловічого народного хору «Доманинець». В центрі залу, на прикрашеному вишитою скатертиною та сосновими гілками столі-престолі розміщені богослужебні речі: трисвічник, що символізує Святу Трійцю, хрест, Євангеліє, вода в посудинах та інші обрядові атрибути. Прочитавши Тропар свята Хрещення Господнього, отець Михайло освятив воду. За першим дійством тричі занурювали трисвічник у воду, тричі запалювали свічки. За другим дійством, тричі дмухнувши на воду, отець просив Господа "вчинити Йорданську воду джерелом нетління, Добром Освячення, відпустом гріхів, зцілення недугів, на демонів згубною, для супротивних сил неприступною, ангольської сили наповненою. Щоб усі, хто черпають її й причащаються, мали її на очищення душ і тілес, на зцілення пристрастей, на освячення домів і на всяку користь вибраною". За третім дійством отець Юрій тричі занурював у воду хреста. Відтак, здійснивши освячення води, отець окропив усе зібрання в ім'я Господнє свяченою водою і поблагословив.
Після завершення Служби Божої хор проспівав низку українських народних пісень. Свято завершилось дружнім спілкуванням за святково накритим столом.

Сайт Державного самоврядування українців Угорщини
20 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

17:33
/ 1
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини