Зайнятість на Закарпатті: Пріоритети визначені, завдання поставлені

14 січня 2009 року у Закарпатському обласному центрі зайнятості відбулося засідання колегії обласного центру зайнятості, на якому підбивалися підсумки роботи обласної служби зайнятості у 2008 році. У виступі директора обласного центру зайнятості Юрія Фущича йшлося також про вироблення пріоритетних завдань 2009 року щодо стабілізації ситуації на ринку праці області в умовах світової фінансово-економічної кризи.

Зайнятість на Закарпатті: Пріоритети визначені, завдання поставлені

Заступник директора Іван Голубка поінформував присутніх про роботу зі зверненнями громадян у світлі вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 року “109/2008 “Про першочергові заходи щодо забезпечення конституційного права на звернення до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування”.

Юрій Фущич наголосив, що в умовах сьогоднішньої непростої економічної ситуації особливої актуальності набуває питання зайнятості населення. Відповідно до Закону України "Про зайнятість населення", Указу Президента України "Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні", "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", інших нормативних документів обласна служба зайнятості вживає дієвих заходів з розвитку трудового потенціалу, підвищення ефективності системи соціального захисту населення від безробіття та створення нових робочих місць.

Унаслідок вжитих дієвих заходів, рівень безробіття, за офіційними даними, розрахованими за методологією МОП, серед економічно активного населення  знизився до 5,5 відсотка проти 6,0 в Україні.   І найперше це завдяки роботі, що велася в краї із  залученням  інвестицій. Така ситуація вважається стабільною і чисельність незайнятого населення до жовтня 2008 року скорочувалася.

Однак, світова фінансово-економічна криза внесла зміни у статистику стану ринку праці області. Якщо за 9 місяців нинішнього року ситуація на ринку праці краю у цілому залишалася стабільною, то вже починаючи з жовтня активізувались звернення незайнятих громадян  до центрів зайнятості, що було пов’язано, насамперед, з поверненням їх із сезонних робіт, зокрема, внаслідок завершення сільськогосподарських робіт, звільнення з держлісгоспів, інших підприємств.

А ось уже у листопаді цього року до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звернулось 5,3 тисяч незайнятих громадян (у 1,2 рази більше, ніж у листопаді 2007 року), у грудні – 5,2 тис. (в 1,8 рази більше реєстрації грудня 2007 року). Чисельність незайнятих громадян, які шукають роботу за сприянням служби зайнятості, щодня упродовж листопада збільшувалася в середньому на 100 осіб, у грудні – на 145 осіб, що зумовлено наслідками світової фінансової кризи. Найвищий приріст спостерігався у Виноградівському та Іршавському районах.

Усього, протягом року до центрів зайнятості звернулося 49 тисяч громадян, з них  майже третина у жовтні-грудні.

Станом на 31 грудня минулого року на обліку у службі зайнятості перебувало 23,4 тисячі незайнятих громадян, які шукають роботу. Для них пропонувалося лише 1,1 тис. вільних робочих місць, що на 580 менше, ніж на початок грудня. Співвідношення чисельності незайнятих громадян та вакансій склало рекордну цифру – 21 особа, тоді як рік назад це співвідношення було 9 осіб. А у Великоберезнянському районі чисельність незайнятих в 127 раз перевищувала кількість вільних робочих місць, в Іршавському – в 114 разів.

Незважаючи на ускладнення ситуації на ринку праці, центри зайнятості області забезпечили виконання основних завдань програми зайнятості населення за 2008 рік. Зокрема, з працевлаштування – на 100,4 відсотка, із залучення до громадських робіт – на 105,2 відсотка, щодо здійснення професійного навчання безробітних – на 100,7 відсотка.

Темпи роботи обласної служби зайнятості не знижуються. У кризовій ситуації одним із основних завдань для нас є максимальне охоплення послугами роботодавців, які володіють вакансіями та оперативне заповнення їх кваліфікованими кадрами.

На сучасному етапі актуальним залишається питання забезпечення тимчасової зайнятості безробітних. Слід спрямувати зусилля на роботу із роботодавцями, із місцевими радами та органами самоврядування щодо залучення громадян до оплачуваних громадських робіт за рахунок їх коштів. Ці роботи мають проводитися на більш якіснішому рівні.

Особлива увага – професійній орієнтації молоді на здобуття робітничих професій, підтримці підприємництва, особливо у сільській місцевості. Обласна служба зайнятості і надалі забезпечуватиме працевлаштування соціально вразливих верств населення з наданням дотацій роботодавцям за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття, зокрема молоді на перше робоче місце.

У найближчій перспективі – проведення консультації для працівників та роботодавців на підприємствах, де передбачається значне вивільнення. Отже, обласна служба зайнятості в умовах кризи проводить активну політику на ринку праці та працює в режимі оперативного реагування.

Заступник директора – начальник відділу доходів та фінансового забезпечення обласного центру зайнятості Магдалина Жилюк поінформувала учасників засідання колегії про фінасування видатків, пов’язаних з діяльністю робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у першому кварталі 2009 року.

Відділ організаційної роботи та взаємодії
з соціальними партнерами та громадськістю
обласного центру зайнятості

16 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини